Hamis vírusirtók, zombigyárosok, kulcslopók

|

Makacsul ostromolják a magyar internetezőket a hamis antivírus-programokat terjesztő kártevők, s nincsenek biztonságban játékszoftvereink CD-kulcsai sem – állapította meg az elmúlt hónap kártevő-statisztikáit elemezve a VirusBuster.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek (www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista). Mi akadt a hálóba októberben? „A tíz leggyakoribb kártevő túlnyomó többsége az elmúlt hónapban is trójai program volt. Egyesek hamis vírusirtót terjesztenek, mások úgynevezett botnetbe szervezik az áldozat gépét. Az egyetlen új színfolt a listában a Trojan.DR.Snag, amely különböző népszerű játékprogramok CD-kulcsát gyűjti be a fertőzött PC-kről” – értékelte az adatokat Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen bevetett falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Sok fajuk fertőzésriadót jelenít meg a felhasználó gépén, majd hamis antivírus-programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem ráadásul még pénzt is kér a semmiért, vagy egyéb kárt okoz. A kártevők e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak – például megrendelés visszaigazolásának – álcázzák őket, ha azonban megnyitjuk a csatolmányt, már meg is fertőződtünk. S mit kell tudnunk a botnet programokról? „Ezek a hackerek által ellenőrzött robothálózatot – (ro)botnetet – toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket” – figyelmeztetett Szappanos Gábor.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.