Háromszorosára nőtt a gyerekek érdeklődése az online kereskedő oldalak iránt

|

A vonatkozó adatot a Kaspersky éves gyermekbiztonsági jelentéséből ismerhetjük meg, amely a Kaspersky szülői felügyeleti funkcióval ellátott termékeinek anonim statisztikáin alapul.

A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a gyerekek - akárcsak a felnőttek - nagyon élvezik az online vásárlás előnyeit, illetve úgy böngésznek (és néha vásárolnak), hogy az a jövőben feltehetőleg az egyetlen beszerzési módjukká válik majd. Ezért pedig fontos, hogy a szülők megfelelő útmutatást és támogatást nyújtsanak gyermekeiknek, ezzel biztosítva a pozitív online élményt és megvédve őket attól, hogy véletlenül személyes információkat vagy adatokat osszanak meg csalókkal, pszichológiai manipuláció áldozataivá váljanak vagy pénzügyi veszteség érje őket. Elengedhetetlen, hogy a szülők és a család más felnőtt tagjainak tudása naprakész legyen a gyerekek online viselkedésének legfontosabb változásaival kapcsolatban.

A statisztikák alapján ugyan elmondható, hogy a fiatalok növekvő érdeklődése az e-kereskedelmi weboldalak iránt globális trend, de a mértéke a lokációtól függően változik. Az alábbi adatok alapján az online vásárlási keresések legnagyobb részét (és egyben legnagyobb növekedését) Oroszországban és a FÁK-ban figyelték meg (23%). Ezeket az országokat követik jelentős százalékkülönbséggel a következő régiók: Észak-Amerika (15%), Európa és Közel-Kelet (11%), Ázsia és Latin-Amerika (9%).

Bár egyértelműen látszanak bizonyos régiós különbségek, abban nincs eltérés, hogy a gyerekek által legkeresettebb oldalak az AliExpress, az Amazon és az Ebay. Folyamatos növekedés mutatkozik a gyerekek kínai kereskedőkre vonatkozó böngészései tekintetében. A fiatal fogyasztói közönség körében a legtöbb keresés sportruházatokra (Nike, Adidas), elektronikára (Apple, Samsung) és divatmárkákra (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) összpontosul.

Fontos megjegyezni, hogy az áruk internetes keresése és az e-kereskedelmi weboldalak látogatása nem feltétlenül jelent tényleges pénzköltést. A gyerekek egyszerűen csak rákeresnek dolgokra, amiket szeretnének vagy éppen kívánságlistákat állítanak össze, hogy megosszák a barátaikkal és a családjukkal. Ezért a gyerekek megnövekedett figyelmét az online vásárlás iránt nem szabad úgy értelmezni, mint egy tiltandó viselkedésformát - sokkal fontosabb az, hogy a szülők odafigyeljenek a gyerekek online szokásaira, beszéljenek velük az esetleges kockázatokról és óvintézkedésekről, valamint néhány világos alapszabályt fektessenek le.

"Az internet rengeteg lehetőséget biztosít a gyerekek számára és most láthatjuk azt is, hogy az online kereskedelem kulcsfontosságú közönségévé válik a fiatal generáció. Akár költenek pénzt ezeken az oldalakon, akár nem, nagyon fontos a felnőttektől érkező megfelelő támogatás, hiszen ők segíthetnek elkerülni a nem megfelelő tartalmakat, a pénzveszteséget, vagy a személyes adatok véletlen megosztását. Bár vannak olyan dolgok, amelyeket a szülői felügyeleti rendszer könnyen kordában tart, mégis rendkívül fontos, hogy a felnőttek tisztában legyenek azzal, amit a gyerekek online csinálnak, valamint felkészítsék őket arra, hogyan tehetik azt biztonságosan. Ez tökéletes lehetőség a szülők számára, hogy időt töltsenek a gyerekeikkel, készítsenek és megosszanak kívánságlistákat, miközben fontos dolgokat tanítanak nekik az internet működéséről" - nyilatkozta Anna Larkina, a Kaspersky Lab webes tartalomelemző szakértője.

Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy gyermekei biztonságban maradjanak az interneten miközben kereskedelmi weboldalakon szörföznek:

·       Figyelmeztesse őket a megbízhatatlan (nyilvános) Wi-Fi hálózatok veszélyeire az online fizetés kapcsán. A hotspotok könnyen támadhatók, így könnyedén szerezhetők meg ezeken keresztül bizalmas információk.

·       Egyezzenek meg arról, hogy a gyermek mindig tájékoztatja Önt a tervezett fizetésről, de még jobb, ha ezt szülői felügyelettel végzi addig, amíg ebben nem szerez jártasságot. Soha ne engedje, hogy gyanús vagy ismeretlen oldalakon a kártya adatait megadja - így elkerülheti, hogy azok kiberbűnözők kezébe kerüljenek.

·       Tanítsa meg őket arra, hogy ne adjanak ki személyes adatokat telefonon vagy online. Győződjön meg róla, hogy segítséget fognak kérni Öntől gyermekei, ha probléma merülne fel vagy bizonytalanok a helyes eljárásban, megoldásban.

·       Szigorúan tiltsa meg, hogy a kártya adatait (pl. kártyaszám, lejárati dátum, PIN kód, CVV/CVC) megosszák bárkivel a családon kívül, legyen ez barát vagy más felnőtt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyerekek tudják, hogy senki nem jogosult kérni ezeket az információkat.

·       Ne engedje, hogy bármilyen készüléken elmentse a fizetési adatait - így hogyha ellopják vagy elveszti a készüléket, elkerülheti, hogy adatai rossz kézbe kerüljenek

·       Használja a szülői felügyelet funkciót a Kaspersky Security Cloud vagy Kaspersky Total Security alkalmazásban illetve használhat olyan specifikus szoftvereket, mint a Kaspersky Safe Kids, amelynek segítségével a szülők figyelhetik mire keres rá, mit néz, mit csinál gyermekük online minden egyes készüléken, ideértve a mobiltelefont is. Ez a szoftver hasznos tanácsokat is tartalmaz arról, hogyan segítsük a gyermeket biztonságban maradni online. Mindig magyarázza el gyermekeinek, hogy miért szükséges ezen szoftverek használata, hogy ők is megértsék miért fontos a kontroll és a felnőttek bevonása.

A Kaspersky szülői felügyeletéről szóló jelentését a 2018-2019-es évre itt olvashatja el. 

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.