Hat előrejelzés az adatközpontokkal kapcsolatban 2019-re

|

Az NVMe (Non-Volatile Memory Express) a flash-alapú adattárolás jövője.

ke_p_6_dc_predictions.jpg

A minden eddiginél több párhuzamos adatfolyamot generáló, adatintenzív technológiák terjedése nyomán a vállalatoknak óriási és folyamatosan bővülő információtömeget kell kezelniük. Az új NVMe hosztvezérlő interfész- és tárolóprotokoll akár 64 ezer párhuzamos adatszál feldolgozására képes - ezzel szemben a SATA vagy SAS protokollok egyszerre csak egy sort tudnak kezelni. A Fujitsu már bejelentette, hogy tervezi a natív NVMe és a PCIe-csatlakozású SSD-meghajtók bevezetését jövőbeni tárolótermékeinél, valamint az ETERNUS AF ALL-Flash tömböknél - a masszívan párhuzamos feldolgozási képességek és korábban elképzelhetetlen adatátviteli sebességek biztosítása érdekében. A buszsebességben 2019-ben várható óriási növekedés révén az ügyfelek minimális látencia mellett tudnak majd masszívan párhuzamos adatelérést megvalósítani. Míg az NVMe ultranagysebességű illesztői elsősorban a "dobozban" működnek, az NVMe over Fabric (NVMe-oF) technológia megjelenésével az NVMe hatása többé nem korlátozódik az SSD-k gyorsítására, hanem a szerverek, a kapcsolóhálózatok, a tárolók és a rendszerfelügyelet teljesítményét is magasabb szintre emeli.

A kvantumszámítástechnika és a Fujitsu Digital Annealer terjedése
A kvantumszámítástechnika néhány év alatt halvány ötletből gyors fejlődésnek indult. Ma már semmi kétség afelől, hogy ez a számítástechnika jövője. De vajon már most érdemes foglalkozni vele? Feltétlenül! A Fujitsu új kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer megoldása olyan kombinatorikai-optimalizációs problémák megoldására képes, amellyel a hagyományos számítógépes architektúrák egy emberöltő alatt sem boldogulnának. Ez olyan műveletek végrehajtását teszi lehetővé, mint például a molekulák közötti hasonlóságok keresése a gyógyszerfejlesztésben vagy az anyagkutatások területén, a portfóliókockázat optimalizálása az pénzügyi összeomlás megelőzésére a befektetési szolgáltatásoknál, a robotalapú gyártás hatékonyságának javítása, a raktározás optimalizálása, a gyártási idő lerövidítését célzó termelésoptimalizálás az üzemekben vagy éppen a forgalmi útvonalak valós idejű optimalizálása a tömegközlekedésben.

A már távolról sem elméleti-kísérleti szinten létező Fujitsu Digital Annealer már ma is segíti az ügyfeleket az olyan feladatok gyors elvégzésében, mint pl. a molekuláris hasonlóságok keresése a gyógyszerkutatásban, az egyedi gyártás átfutási idejének csökkentése, vagy gyárak és logisztikai központok raktárkészletének optimális elrendezése. Októberben számoltunk be az egyesült királysági NatWest úttörő PoC-projektjéről, amellyel a bank komplex, időigényes és kihívásokkal teli pénzügyi befektetési problémáit igyekeznek megoldani. Ennek érdekében a Digital Annealerrel optimalizáljak a kiváló minőségű likvid eszközök, köztük kötvények, készpénz és egyéb értékpapírok alkotta befektetési portfóliót. Lehet, hogy 2019 májusában Önök is szembesülnek egy eddig megoldhatatlannak tartott számítási kihívással?

A "digital annealing" gyorsítja a gépi tanulást
A gépi tanulás világában már zajlik a mesterséges intelligencia építése. A folyamat első lépése az MI tanítása. Ha azt szeretnénk, hogy az MI felismerjen egy konkrét macskát, macskák millióinak képét kell megmutatnunk neki. Ez időigényes folyamat, és ha nem működik megfelelően, újra kell kezdeni. A Fujitsu Digital Annealerrel ez a tanítási folyamat felgyorsítható például úgy, hogy részlegesen előtanított komponenseket adnak át az MI-nek (beszédfelismerés és beszédszintézis segítségével).

Új típusú memória forradalmasítja a szerverek működését
Az NVMe technológia nem csupán a flash-alapú adattárolás, hanem a jövőbeni szervergenerációk fejlesztésében is fontos szerepet játszik. Az Intel együttműködési és fejlesztési partnereként a Fujitsu jelenleg dolgozik az Intel Optane DC perzisztens memóriára épülő prototípus-szerverrendszer kifejlesztésén a NEXTGenIO néven futó EU Horizon 2020 projekt keretében. A PRIMERGY szerverekre épülő prototípus-rendszer perzisztens nemfelejtő memóriát használ. Ez a memória a hagyományos DRAM-mal ellentétben képes arra, hogy a hagyományos tárolókra jellemző perzisztenciával ötvözze a központi memória sebességét. Az új memóriaosztállyal kialakítható, megfizethető rendszermemóriával a végfelhasználó ügyfelek hatékonyabban optimalizálhatják feladataikat úgy, hogy nagyobb adatmennyiséget mozgatnak és tartanak a processzor közelében, csökkentve ezzel az adatok rendszertárolóból történő átvételének jellemzően nagyobb látenciáját. Az új technológia már elérhető lesz a két-/négyfoglalatos PRIMERGY szerverek következő (M5) generációjánál, valamint a nyolcfoglalatos PRIMEQUEST 3800 sorozatú szerverekben, amelyek bevezetése 2019 áprilisában várható.

Konténertechnológia a hibrid-IT használati forgatókönyveihez
Már eddig is sokat hallottunk a konténerekről, amelyek 2019-ben még inkább az érdeklődés előterébe fognak kerülni. A konténerek használata az ún. "mikroszolgáltatási" koncepció része, amelynél az alkalmazásokat korlátozott funkcionalitással rendelkező, kisméretű, önálló, atomszerű entitásokra bontják szét. Ezek a konténerek aztán dinamikusan újra összeépíthetők komplex alkalmazásokká és többféle platformon teríthetők, lehetővé téve ezzel több feladat párhuzamos feldolgozását. Előnyt jelent, hogy a mikroszolgáltatások (a szuperagilis DevOpst támogatva) egyszerűsítik a fejlesztést és a karbantartást, megkönnyítik a változó igények követését, skálázhatóságot tesznek lehetővé adott szolgáltatási szinten, és a költséghatékony működéshez is hozzájárulnak.

És mivel a konténerek megkönnyítik az új funkciók kialakítását, a problémák megoldását, valamint az új, illetve frissített szoftverek rendelkezésre bocsátását, az ügyfelek számára is értéket teremtenek. Használatuk így igazán megtérül. Megfelelő használati forgatókönyv esetén mi is alkalmazunk konténereket nyílt forráskódú szoftverekkel (pl. OpenStack, Docker, Kubernetes), VMware és Microsoft környezetekben - a Fujitsu szoftvertermékeinek felső rétegével (ServerView Cloud Monitoring Manager, Enterprise Service Catalog Manager) kiegészítve. Többfelhős szolgáltató lévén partnereink felhőiben (pl. AWS és Microsoft Azure) is biztosítjuk ezt a lehetőséget.

Áttörést hozó merítéses folyadékhűtés
Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni az MI és a Big Data lehetőségeiből, minden eddiginél nagyobb teljesítményű IT-rendszereket kell használnunk. A gyorsítólapkák, pl. a GPU-k egyre több energiát fogyasztanak, ami így a működési hőmérsékletet, és ezen keresztül a hűtési igényt is jelentősen megnöveli. Az adatközpontok klímarendszerei sok esetben már ma is elavultak, és korlátozzák a felső kategóriás rendszerekben rejlő lehetőségek kiaknázását. Erre a problémára a Fujitsu merítéses folyadékhűtési technológiája hozhat megoldást. A hatékony folyadékhűtés mérsékli a nagy teljesítményű klímaberendezések iránti igényt, és mintegy 40%-ot lefarag az áramszámlából. Az energiafogyasztásban elért megtakarításnak köszönhetően a maximált áramellátású adatközpontokban közel megduplázható a szerversűrűség és így a számítási teljesítmény. Ez óriási költségmegtakarítási lehetőség 2019-ben!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.