Hogyan váltják valóra az asztali eszközök a jövő munkahelyének ígéretét?

|

A munkahely változóban van. És vele együtt a szervezetek és a munkavállalók elvárásai is.

 

 

Az embereket a munkavégzés helyét, idejét és módját illetően felszabadító, ésszerű digitalizáció fontos szerepet játszik minden szervezet stratégiájában. A produktivitás javításán és a költségek csökkentésén túl azt a célt is szolgálja, hogy a szervezet magához tudja vonzani, és meg is tudja tartani a megfelelő képességekkel rendelkező, tehetséges munkatársakat.

Egyre többen állnak munkába az ezredforduló szülöttei közül. Elvárják, hogy bármely eszközt és alkalmazást munkahelyi és magánéleti célra egyaránt használhassanak, és könnyen tudják kezelni őket akár dolgoznak, akár a közösségi médiát használják, vagy szórakozni szeretnének.

A modern munkahelyi környezetben, illetve a digitális munkahelyen érezhetően jelen van az a vélekedés, mely szerint a mobilitás korában az asztali eszközök már elavultak. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy épp ezek az eszközök válnak gyors ütemben a modern munkahelyek központi elemeivé. Több praktikus oka is van ennek.

Ergonómia mindenek felett

Az okok közé tartozik az ergonómia, a modularitás, az egyszerű csoportmunka, az elmélyült egyéni munkavégzés támogatása, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság. Az a helyzet, hogy tartalomkészítés céljára - a konkrét projekt lebonyolítását vagy eredmény elérését célzó kitartó, koncentrált munkavégzés során - a felhasználók szívesebben használnak asztali, mint mobileszközöket.

A térbeli korlátoktól mentes megosztás és hozzáférés érdekében fontos, hogy az asztali és mobileszközöket egyszerűen és zökkenőmentesen össze lehessen kapcsolni egymással. De a fő tartalomkészítési feladatokat még ma is íróasztal mellett végzik.

Ha megnézzük az asztali eszközöket - az asztali gépektől a munkaállomásokon át a vékonykliensekig -, látható, hogy fejlődés tekintetében nem maradtak el a többi eszköztől. Tapasztalataink szerint a dolgozók többsége szívesebben végzi íróasztalnál a hosszadalmasabb feladatokat, például a jelentések írását, a tervezést, az animációk vagy táblázatok készítését. Ez egyértelmű tény.

Egyszerűen azért van így, mert az íróasztalnál ülve csak egy helyre kell összpontosítaniuk, elegendő helyük van az esetleges segédanyagok elhelyezéséhez, és (ideális esetben) a környezet ergonómiailag is jól van kialakítva, az asztal pozícióját, a világítást, a széket, a képernyő(ke)t és az általános feltételeket tekintve.

Hiszen végül is a jövő munkahelyéről beszélünk. A kulcsszó ebben a szóösszetételben a "hely". Ezt holisztikus szemlélettel, úgy kell elrendezni, hogy a felhasználók a lehető legkényelmesebben dolgozhassanak, eredményesen működhessenek együtt, és hatékonyan tudjanak új ötleteket generálni. Az íróasztal és az asztali számítástechnika csupán egy, ám rendkívül fontos része a koncepciónak.

Az íróasztalhoz kötöttség nem feltétlenül rossz dolog, mivel elősegíti a kitartó munkát. Tehát elsősorban a teljes íróasztali környezetre - azon belül a munkát támogató technológiára is - kiterjedő emberközpontú szemléletre van szükség.

A sikeres íróasztalhasználat kulcstényezője az ergonómia. A rendezetlenség az elmélyült munka ellensége.

Az íróasztalt meg kell szabadítani a kígyózó kábelrengetegtől és a szabad, kreatív és világos gondolkodást gátló, ormótlan hardvereszközöktől.

A mi értelmezésünkben ehhez olyan moduláris koncepcióra van szükség, amelynél minden íróasztalon csak a szükséges és megfelelő eszközöket helyezzük el. Minimalista szemléletünknek köszönhetően kevesebb lesz a kábel, a zaj és a hő, azaz összességében véve áttekinthetőbbé válik a környezet. A benne dolgozók pedig érezni fogják, hogy törődünk a jó közérzetükkel, és lehetővé tesszük számunkra, hogy a számukra legmegfelelőbb módon elmélyüljenek a munkavégzésben.

A jövő munkahelyének kialakítása - már ma

Az emberközpontú szemlélet fontos szerepet játszik a Future Workplace filozófiájában. Ennek jegyében terveztük meg a Fujitsu Clean Desk 2.0 irodai munkahely-megoldást, amely rendezett munkahelyi környezetet teremt az új digitális munkastílus megvalósításához.

A Fujitsu és partnerei legjobb komponenseit ötvöző megoldás a tágasság érzetét keltő, ergonomikus környezettel javítja a felhasználók közérzetét - különös tekintettel azokra, akik egész nap a kijelző előtt ülnek. Ebben a környezetben a munkahely igazodik a dolgozóhoz, és nem fordítva.

Tapasztalatunk szerint az egyképernyős kialakítás csupán az egyszerű feladatokhoz megfelelő. Az alkalmazások közötti váltást igénylő, összetettebb munka esetén az egy képernyő korlátoz, frusztrál és kényelmetlen testhelyzet felvételéhez vezet.

Több monitor használatával és a Fujitsu Clean Desk segítségével megvalósítható újszerű monitorelrendezéssel a felhasználó jó olvasópozíciót vehet fel. A kijelző és az íróasztal magasságát is állíthatja. A megoldás finom állítási lehetőségeivel megteremtheti a hatékonyság és az ergonómia tökéletes egyensúlyát.

 

 

A (fenti képen látható) érintőképernyőt is támogató Clean Desk JUSTICE 2.0 konfiguráció lehetővé teszi, hogy a felhasználó kb. 90 fokban elfordítsa képernyőjét a kollégáival folytatott munkahelyi együttműködés során. A megoldás a jövő multimédiás ügyfélalkalmazásait is támogatja, és elősegíti a hatékony ügyfélkiszolgálást.

A Shared Desk és a Clean Desk forgatókönyvek igényeit szem előtt tartva olyan termékkombinációt is kínálunk, amely az ESPRIMO G558 asztali gép mellett 2 db 24" méretű FUJITSU kijelzőt (lánc-topológiával összekapcsolt P24-9 TE és B24-9 TE modelleket), portreplikátort és VESA szerelőkészletet tartalmaz.

A felhasználó két képernyőn dolgozhat, és nem kell egyetlen képernyőn váltania az alkalmazások között. A képernyők mozgatása és dőlésszögük állítása is egyszerű, így a kényelmes testhelyzetet vehet fel, és rendezett asztali környezetben, könnyen együttműködhet másokkal.

A tárgyalt konfiguráció közelebbről:

 

 

Ezzel a rendezett, áttekinthető és rugalmas megoldással többféle asztali forgatókönyv is megvalósítható a felhasználó munkastílusához igazodva. Az alkalmazott technológiák mennyisége is egyedi igényekre szabható a rugalmasság, a koncentrált munkavégzés szempontjai és egyéni preferenciák szerint.

Amikor az együttműködés nagyobb csoporton belül zajlik (például egy iroda dolgozói és konferencia- vagy videóhíváson keresztül távolról becsatlakozó kollégák részvételével), akkor olyan támogatásra van szükség, amely ösztönzi a kreativitást és segíti a figyelem összpontosítását.

Az Intel Unite technológiát alkalmazó, ESPRIMO Q mini PC-re épülő ESPRIMO MRE (Meeting Room Edition) logikusan kialakított, könnyen kezelhető megoldás - az ötletek megosztását, valamint a problémák vizsgálatának újszerű módjait támogató full HD képernyős FUJITSU XL55-1 érintőkijelzővel.

Az ESPRIMO termékcsalád eszközeinek fejlesztésekor az embert állítottuk a középpontba. A Fujitsu mindig arra törekszik, hogy felszabadítsa a felhasználót a technológia alkalmazásával néha óhatatlanul együtt járó korlátok alól. Tisztában kell lennünk vele, hogy a technológia önmagában nem segít. Csak akkor teszi ezt, ha megfelelően meg van tervezve, és kimagasló felhasználói élményt biztosít.

Ezért mindig arra törekszünk, hogy segítségünkkel az emberek azt tehessék, amit szeretnének, és eszközeik csatlakoztatása után azonnal meg tudják kezdeni a munkát. A modularitásnak köszönhetően ügyfeleink a többfunkciós technológiával esetenként együtt járó kényelmetlenségek vagy korlátok nélkül élvezhetik annak előnyeit.

Néha kettőnél is több képernyőre van szükség. Kijelzőtartóink, konzoljaink és rögzítőbilincseink segítségével akár hat képernyő is összekapcsolható, így az egyszerű (és változatlanul rendezett) íróasztal mintegy irányítóközpontként segíti a feladatok elvégzését.

Jelenleg dolgozunk azon, hogy a kiterjesztett és a virtuális valóságot is elérhetővé tegyük megoldásainkban. Az e technológiákkal megszerezhető többletinformációk és felismerések birtokában az emberek jobban elmélyedhetnek a kreatív ötletekben és a konkrét problémák megoldásában. Így nem meglepő, hogy a kiterjesztett és a virtuális valóság is gyors ütemben halad afelé, hogy a produktív irodai munkavégzés hatékony eszközévé váljon.

Humán befektetés

Ha moduláris, ergonomikus technológiákba fektetünk, végső soron a munkaerőbe fektetünk. A modern, emberközpontú környezetben végzett munka javítja a produktivitást és a dolgozói közérzetet. Így a szervezet magához vonzhatja és megtarthatja a tehetséges munkatársakat - különös tekintettel az egyre nagyobb számban munkaerőpiacra kerülő ezredfordulósokra.

Energiahatékonyabbá tettük technológiáinkat, sikeresen csökkentve ezzel a felhasználó szervezetek szénlábnyomát, és erősítve hozzájárulásukat a fenntartható munkavégzéshez. A jobb ergonómiának köszönthetően a dolgozók kevésbé lesznek stresszesek, és csökken a produktivitást rontó megbetegedések gyakorisága.

A technológiák nyújtotta rugalmasságnak köszönhetően nagyobb lesz az emberek választási szabadsága is. Szabadon dönthetnek munkakörnyezetük felől. A jövő munkahelyén pedig a szabadság és a rugalmasság lesz a két legfontosabb szempont.

A Fujitsu sokféle partnerrel - bútortervezőkkel, világítási szakértőkkel, a kiterjesztett és a virtuális valóság alkalmazásában jártas szakemberekkel - együttműködve dolgozik a jövő munkahelyének megteremtésén.

Az elsődleges cél mindig a szabadság biztosítása: hogy a felhasználók ott, akkor és úgy dolgozhassanak, ahol, amikor és ahogyan szeretnének - folyamatosan kapcsolatot tartva munkatársaikkal.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.