Hova bújt a peremhálózat? HPE Edgeline

|

Az edge computing bizonyos tekintetben a felhő alapú számítástechnikára való átállással ellentétes folyamat eredménye. De hol is találjuk pontosan?

A cél: magasabb szolgáltatási színvonal

 

Napjainkban az edge még mindig inkább ígéretes jövőkép, mintsem érett piacokra jellemző megoldás. Tulajdonképpen jelenleg egy lassan valóra váló elképzelésről beszélhetünk, bejáratott termék helyett. Terjedésével a szolgáltatásminőség (Qos) ismét központi témává válik; a vállalatok nem csak arról szeretnének dönteni, ki biztosítja a szolgáltatást, hanem arról is, hogy hol.

 

De mi is az a perem(hálózat)? Arról az elméleti térről van szó, ahol az adatközponti erőforrások a lehető legrövidebb idő alatt hozzáférhetők. A fogalom elvontságának köszönhetően többféleképpen is vélekednek az edge computingról. Nyilvánvaló, hogy a peremhálózat a szervezet saját adatközpontjában van, állítja az egyik oldal. Az asztali számítógépen, vagy legalább is a PC "közelében" kell lennie, tartják mások. És tulajdonképpen mindkét félnek igaza van.

 

Az edge ugyanis az a hálózat, ami a cloud és a felhasználó eszközének határán található. Ezáltal tudja biztosítani a tőle elvárt versenyelőnyt, a szolgáltatások prémium színvonalát. Ha pedig a peremhálózat teljes fényében csillog, akkor az általa kínált lehetőségekért a vállalatok hajlandóak magasabb árat kifizetni. Jelenleg ez az edge computing terjedésének egyik legnagyobb kihívása, hogy képességeiről meggyőzzék a technika célcsoportját jelentő szervezeteket.

 

Gyors feldolgozás nélkül értelmetlen adatok

 

Nem titok, hogy világunk a digitálisan összekapcsolódott eszközök irányába fejlődik. Előbb-utóbb a leghétköznapibb tárgyaink is részévé válnak ennek a trendnek, folyamatosan információt állítva elő használatukról és környezetükről. A peremhálózati modell az ezáltal keletkező elképesztő mennyiségű adat befogadásában, feldolgozásában és kezelésében tölthet be alapvető szerepet.

 

Az edge helye ott van, ahol ezek a dolgok találhatók, nem pedig közvetlenül az adatközpontban vagy a felhőben, állítja Dr. Tom Bradicich, a Hewlett Packard Enterprise alelnöke, a konvergens szerverekért és IoT rendszerekért felelős részleg vezetője. Pontosabban nem csak ott, a perem ugyanis belenyúlik a cloudba, egyes adatközponti és felhős eszközöket is magába foglal.

 

Ezen termékek egyik osztályát a HPE operatív technológiának (OT) nevezte el, mely tartalmazza az adatközpontok infrastruktúrájának kezelését (DCIM) és a rendszerellenőrzést. Bradicich szerint az edge három, egymástól nagyon eltérő felhasználási esetre terjed ki: az OT mellett a dolgok internetére (IoT) és a "nagyvállalati IT peremhálózatokra". Utóbbi pontos definiálását az ügyfél képzelőerejére bízta a HPE alelnöke.

 

Ez a közbenső réteg az, ahová a HPE új Edgeline szervereit szánja. A gyors adatfeldolgozás ugyanis elengedhetetlen ezen a területen. Ha túl sokáig tart ez a folyamat, az információ, pontosabban az értelmezésük elavulttá válik.

 

Visszabutulnak az okostelefonok?

 

Az edge computing tulajdonképpen egy olyan ötlet, amely más ötletek sikerétől függ. Sok területen például az 5G-s mobilhálózatok terjedésétől. Érthető az analógia: az újgenerációs mobilkommunikációs megoldás sem csupán adatátviteli sebességben kínál újat, hanem számos, korábban elképzelhetetlen szolgáltatás előtt nyitja meg a kaput.

 

A peremhálózat számos területen fejtheti ki hatását, például segítségével kvázi visszabutíthatóvá tehetők az okostelefonok. Kellően alacsony - az ember számára gyakorlatilag láthatatlan - késleltetés esetén ugyanis már egyáltalán nem muszáj, hogy a felhasználó kezében levő készülék biztosítsa az adatfeldolgozás gyorsaságát és mobilitását.

 

Ebben az esetben a telefon és az adatközpont közé beépülő edge computing veheti át ezt a szerepet. Ezzel a koncepcióváltással pedig olcsóbbá tehetők a napjainkban nem ritkán 1000 dolláros árszintet is elérő készülékek. És ez csak egyetlen példa arra, hogyan változtathatja meg felgyorsult életünket a peremhálózat.

 

A felhasználó köré kiépülve, a végpont és a felhő közé beékelődve az edge computing korábban elképzelhetetlen lehetőségek előtt nyithat kaput. Magas szolgáltatási színvonal és alacsony késleltetés révén a kapcsolódó eszközök nélkülözhetetlen infrastruktúrájává nőheti ki magát. Akár az olyan, relatíve új technológiák alapvető működését is megváltoztathatja, mint amilyen az okostelefonok világa.

 

További HPE hírek, információk: http://hitblog.hu/

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.