Júliusi vírusok

|

Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban -- derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista). "Júliusi toplistánkon két botnet-kiépítő trójai komponensei domináltak: a Bredolab/Oficla és a ZBot. Mindkettő régóta ismert es működő, elterjedt botnet. Elsősorban spam küldésére használják őket, illetve a ZBot emellett online banki információk gyűjtésére is szolgál" -- számolt be múlt havi észleléseikről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője. A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot -- (ro)botnetet -- toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" -- figyelmeztetett Szappanos Gábor. A VirusBuster 2010. júliusi vírus-toplistája: Kártevő - Részesedés (%) TrojanSpy.Zbot.AFON - 27.72% Trojan.Bredolab.CSQ - 20.55% Backdoor.Nepoe.IF - 12.98% Trojan.Oficla.BCX - 10.47% Trojan.DR.Inject.WFA - 9.64% TrojanSpy.Zbot.AGJK - 6.15% Trojan.Bredolab.CSK - 3.43% Trojan.Sasfis.KHQ - 2.25% Trojan.Oficla.BDS - 1.39% Trojan.Oficla.BDX - 0.72% Egyéb - 4.70%

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.