Kaspersky: Kevesebbet játszottak számítógépes játékokkal a gyerekek a világjárvány alatt

|

Egy új Kaspersky-tanulmány szerint a gyerekek az elmúlt hónapokban kevesebb figyelmet fordítottak a számítógépes játékokra, főként a világjárvány kezdete előtti időszakhoz képest.

Az egész világra kiterjedő COVID-19 koronavírus-járvány következtében a gyerekeknek otthonról kellett folytatni a tanulmányaikat digitális úton. Sok szülő is otthonról dolgozott, és több időt töltött a családjával a kijárási korlátozások alatt. Bár a szinte folyamatos össze- és bezártság nyilvánvalóan kihívást jelenthetett mind a gyerekek, mind a felnőttek számára, fontos, hogy a szülők mindig tudják, mivel foglalkoznak a gyerekek, és ezt a mostani időszakot lehetőségként használják fel a családon belüli kapcsolatok szorosabbra fűzésére.

Szerencsére azonban legalább egy tevékenység miatt kevésbé kell aggódniuk. A Kaspersky legújabb jelentése szerint - amely a Kaspersky Safe Kids szoftvert Windows és macOS platformon használóktól a Kaspersky Security Network (KSN)[1] által gyűjtött anonim adatok alapján készült - a gyerekek a kijárási korlátozások alatt kisebb érdeklődést mutattak a személyi számítógépeken játszható játékok iránt. 2020. március és 2020. május között az ezen kategória iránti érdeklődés egyenletesen csökkent az év első két hónapjához viszonyítva. 

Ez a csökkenés csak a Windows esetében mérvadó, mivel a gyerekek még most is sokkal nagyobb valószínűséggel játszanak számítógépes játékokat Windowsos számítógépeken, mint Mac gépeken. Ennek valószínűleg az lehet az egyik oka, hogy a számítógépes játékok zömét kifejezetten a Windowshoz fejlesztik: a népszerű online játékáruházakban, mint például a Steamen sokkal kevesebb játék kapható macOS-hoz.

"A személyi számítógépen játszható játékok iránti érdeklődés csökkenése azzal magyarázható, hogy a gépeket most többet kellett más tevékenységekhez használni. Például az oktatásban is könnyebb személyi számítógépről részt venni, mint mobil eszközről. Láthatjuk, hogy bár a gyerekek az idejük nagy részét otthon töltik, bölcsen használják a számítógépeket, és nem érzik szükségét annak, hogy belevessék magukat a videójátékokba" - mondta Anna Larkina, a Kaspersky webtartalom-elemzője.

Hogy a gyerekeket pozitív játékélmények érjék a világjárvány idején, a Kaspersky a következőket javasolja:

·       Bátorítsuk őket arra, hogy mondják el, ha játék közben olyat tapasztalnak, ami miatt kényelmetlenül érzik magukat, vagy ami zavarja őket. Nem minden negatív érzelem hordoz negatív tartalmat, a negatív érzelmeknek is lehet pozitív végkifejletük. Ha például a gyereknek nem sikerül valami, de kitartóan tovább próbálkozik, akkor fejlődik a türelme.

·       Ha észrevesszük, hogy a gyerek sokkal kevesebbet játszik számítógépes játékokkal az önkéntes karantén alatt, próbáljuk meg kideríteni az okát. Beszéljünk vele, próbáljuk megérteni, hogyan éli meg a jelenlegi helyzetet, és hogy milyen nehézségekkel szembesül. Érdemes például ellenőrizni, hogy nincs-e túlterhelve iskolai feladatokkal.

·       Ha időt szakítunk arra, hogy a gyerekkel együtt játsszunk számítógépes játékokat, azzal erősíthetjük a kettőnk kapcsolatát, és tisztább képet kaphatunk arról, hogy mivel tölti gyermekünk a szabadidejét.

·       Telepítsük fel a Kaspersky Safe Kids szoftvert, amelynek segítségével ellenőrizhetjük és láthatjuk a gyerek online tevékenységeit és kereséseit a különféle eszközökön anélkül, hogy betolakodnánk a személyes terébe. A megoldás ahhoz is hasznos tanácsokat nyújt, hogy miként segíthetjük elő a gyerekek biztonságos online viselkedését. 

Ha többet szeretne megtudni a Kaspersky gyermekek biztonságával kapcsolatos legfrissebb megállapításairól, olvassa el a teljes jelentést, amely itt érhető el. 

A Kasperskyről

A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

[1] A Kaspersky Security Network (KSN) egy komplex elosztott infrastruktúra, amelyet a Kaspersky fejlesztett ki, és amelynek rendeltetése a világszerte több millió önkéntes résztvevőtől származó kiberbiztonsági vonatkozású adatfolyamok intelligens feldolgozása.

Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.