Kristálygömb nélkül megjósolni a jövőt

|

A SAS Adattudós Hackathon tudósverseny egyetemista résztvevői arra keresték a választ, hogy vajon erős számítási teljesítmény és megfelelő elemzőeszközök birtokában feltárulhatnak-e a jövő titkai?

A SAS Institute szervezésében, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával zajlott az idei SAS Adattudós Hackathon verseny, amelynek keretei között a legnagyobb online sportfogadó weboldal 512 éppen zajló labdarúgó mérkőzésének adataival dolgozhattak a vetélkedő csapatok. A meccsek első 80 percének alakulásából kellett következtetést levonniuk az utolsó 10 perc várható eredményére.

Rövid határidő, kiváló teljesítmény
A versenyzőknek fel kellett mérni a helyzetet, majd - az adatfelderítést és -átalakítást követően - analitikai modelleket kipróbálva megbecsülni a mérkőzések végeredményét. A logikai regressziótól a neurális hálózati modellig sok lehetőséget kipróbálhattak az egyetemisták. A sportfogadás pedig megnyugodhat: a fejlett analitikai módszerek sem elegendőek jelenleg arra, hogy tökéletes pontossággal lehessen megbecsülni a végeredményt.

Ennek ellenére a zsűri várakozáson felülinek ítélte a résztvevők eredményeit. Különösen a rövid határidő miatt, mivel az egyetemistáknak két napjuk volt erre a feladatra, amelyre normál elemzésnél 3-6 hónapot szánnak a szakemberek. Ez alapján a zsűri úgy vélekedett, hogy a predikciós szempontok szerint elfogadható megoldások születtek. Sikerükkel a csapatok rácáfoltak a feladat nehézsége miatt érzett félelmeikre is.

A verseny érdekessége, hogy azzal a felhőalapú SAS Visual Data Mining and Machine Learning eszközzel dolgoztak, elemeztek a résztvevők, mellyel korábban egyikük sem találkozott. A feladat tehát nem csupán a megfelelő pontosságú elemzőmodellek létrehozása volt, hanem magával a munkakörnyezettel is meg kellett ismerkedniük a csapatoknak.

Elsöprő női siker
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Társadalomtudományi Karán BsC és MsC képzésük végén járó három diáklány munkáját ítélte legjobbnak a zsűri. Az elismerés mellett ingyenes SAS e-kurzust, a Szerencsejáték Zrt. ajándékcsomagját és egy-egy elektromos rollert kaptak a győztes csapat tagjai.

Középen a győztes egyetemista csapat a SAS Adattudós Hackathon eredményhirdetésén

Hegedűs Júlia - a nyertes egyetemista csapat tagja - az esemény zárását követően elárulta, hogy elsősorban a tanulás vágya és a SAS akkreditációja nyomott sokat a latban a megmérettetésre jelentkezéskor. Mindhárom győztes egyetemista hölgy adattudósi szerepkörben képzeli el a jövőjét, melyhez a verseny tökéletes belépőt jelentett. Távlati céljaik között szerepel a tanultak gyakorlati felhasználása.

A verseny kapcsán Hegedűs Júlia kiemelte a barátságos munkakörnyezetet, a csapatokra jutó magas szakmai és szervezői figyelmet, mentori támogatást. A verseny témájának aktualitása a sportmeccsek iránt kevésbé érdeklődő lányok figyelmét is megragadta, értékelésük szerint a két nap alatt elsajátított gyakorlati tudás hatalmas értéket képvisel. 

A mélyebb ismeretek megszerzését a SAS felhőmegoldásának - 180 napig korlátlanul használható - támogatása és a vállalat e-learning képzései segítik, mellyel élni is szeretnének - értékelte munkájuk gyümölcsét Hegedűs Júlia.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.