Laptopok és okostelefonok tízezreit hagyjuk szórakozóhelyeken

|

Itt a karácsonyi szezon, a céges karácsonyi partik időszaka. Ennél aktuálisabb nem is lehetne a vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET legújabb kutatása, amely szerint az Egyesült Királyságban évente megdöbbentően sok, 138 000 darab mobiltelefont és laptopot hagynak ott tulajdonosaik, csak a karácsonyi bulik alkalmával. Ennél a számnál is ijesztőbb adat az, hogy ezen elhagyott mobileszközök 64%-a nem rendelkezik semmilyen biztonsági védelemmel.

A tanulmány 600 szórakozóhely megkérdezésével készült. Ezek szerint átlagban 12 telefont vagy laptopot hagynak el báronként szerte Angliában. Természetesen jó hírünk is van: ezen elvesztett eszközök 83%-a visszatalál eredeti gazdájához. [i]“Amint felüti a fejét a karácsonyi céges összejövetelek szezonja, ahol szinte elkerülhetetlen az alkoholfogyasztás, az emberek sokkal figyelmetlenebbek lesznek. Ez azt is jelenti, hogy a munkában használt telefonok és laptopok az egyik leginkább veszélyeztetett célcsoportja ezeknek az összejöveteleknek. Habár a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a legtöbb ilyen eszköz visszakerül a tulajdonosához, viszont még így is nagy az esélye annak, hogy a jelszavak nélkül hagyott, eszközök illetéktelenek kezébe kerülnek. Mivel az általunk használt laptopokon és telefonokon egyre több az érzékeny információ (banki és céges adatok), így a védelemre is egyre nagyobb szükség.”[/i] – mondta Mark James, az ESET biztonság specialistája. A tanulmány továbbá arra is rávilágított, hogy bár az elhagyott készülékek tulajdonosainak többségével (61%) felvették a kapcsolatot a bárokból, de a rendőrségnek mindössze 18%-uk adta át a telefont. Emellett a válaszadók 60%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ha lehetőségük lenne, akkor belenéznének-e a megtalált telefonba. [i]„A karácsonyi időszakban, a zsúfolt bevásárlóközpontokban és az önfeledt bulik közepette is, legyen mindenki különösen óvatos és használjon lopásvédelmi megoldást a noteszgépén és Androidos telefonján. Titkosítsuk adatainkat, hogy azok akkor is biztonságban maradjanak, ha elvesztjük, vagy ellopják bármely eszközünket.”[/i] – adott pár praktikus tanácsot Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója. Végül pár érdekes adat, hogy a mobil eszközökön kívül miket hagyunk el előszeretettel szórakozóhelyeken: - gyereket - valakinek a hamvait - cipőt - faágakat - felfújható elefántot - hatalmas lovat ábrázoló képet [b]A kutatásról[/b] Az ESET több mint 600 angol bárt kérdezett meg telefonon keresztül 2015 novemberében és ezen adatok alapján 11 162 az Egyesült Királyságokban található szórakozóhelyre vetítette ki adatait.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.