Online is érdemes felkészülni a labdarúgó EB-re

|

A Labdarúgó Európa-Bajnokságra utazó szurkolókat folyamatosan figyelmeztetik a különböző biztonsági intézkedések fontosságára és betartására, de vajon biztonságban vannak-e az itthoni szurkolók? Milyen veszélyekre érdemes felkészülni az online sportfogadások területén, és mire ajánlott figyelni a megnövekedett érdeklődés miatt. Az ESET biztonságtechnológiai cég összefoglalója.

Az idei évben a franciaországi Labdarúgó Európa-bajnokság és az Olimpia kapcsán is kiemelt érdeklődésre számít mindenki, ami természetesen az online bűnözőknek is sok-sok lehetőséget biztosít. Már a 2014-es világbajnokság előtt is megemelkedett számban jelentek meg a foci fókuszú spamek és adathalász támadások, amelyek jelenlétére most is kiemelten számíthatunk. A PhishMe e-mailfigyelő szolgáltatás jelentése szerint a legutóbbi vizsgált időszakban az összes spam levél mintegy 93%-a zsaroló vírust próbált meg terjeszteni, így erre a veszélyforrás érdemes a leginkább felkészülni. [i]„A spam és adathalász támadásokat a kiberbűnözők igyekeznek mindig adott időszakhoz, aktuális eseményekhez kapcsolni, és testre szabni. Az adathalász nyereményjátékok és a regisztrációhoz kötött spam levelek ilyenkor tematikájában és sokszor kinézetében is igyekszenek megtéveszteni az embereket, akik a felfokozott érdeklődés, híréhség miatt könnyebben és átgondoltalanabbul kattintanak.”[/i] – mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója. Az online sportfogadási oldalak ezekben az időszakokban szintén megnövekedett látogatottságot és forgalmat generálnak, így ezek használatánál fokozottan érdemes az átlagosnál is nagyobb óvatossággal eljárni. Ráadásul itt már nem csak a személyes adataink, hanem adott esetben a pénzünk is veszélybe kerülhet.[i] „Az online kereskedelem és sportfogadások területén mindig csak megbízható oldalakat és partnereket érdemes választani. Ezeken a felületeken kiemelten fontos az erős és egyedi jelszavak választása, valamint pénzügyi szempontból javasolt az internetes vásárlásokra elkülönített virtuális internet bankkártya használata.”[/i] – folytatta a szakértő. A hatékony védekezéshez minden esetben naprakész és jól konfigurált vírusvédelem, valamint a hibajavításokkal rendszeresen frissített operációs rendszer elengedhetetlen. Emellett az értékes és pótolhatatlan adatainkról való rendszeres mentést javasolják a szakemberek, egy elkülönített, és fizikailag csak a mentések idejére csatlakoztatott meghajtóra, az elkészült mentéseket pedig érdemes letesztelni és kipróbálni.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.