OpenID azonosítási rendszert támogató program

|

A Sun Microsystems Inc. bejelentette új, az OpenID azonosítási rendszert támogató kezdeményezését.

Az új kezdeményezéssel a Sun annak meghatározására vállalkozik, hogy milyen változtatásokkal és milyen módon lehetne az OpenID rendszert alkalmassá tenni szélesebb spektrumú üzleti és informatikai funkciók betöltésére. Az OpenID nem más, mint egy decentralizált, webes alkalmazásokhoz kitűnően illeszkedő egyszeri bejelentkezési mechanizmus, amelynek segítségével a fogyasztók egyetlen belépéssel különböző webhelyekre juthatnak el, ilyen módon megoldva a kezelhetetlen mennyiségű belépési adat problémáját. Az OpenID megoldást jelenleg csak kis kockázatú tranzakcióknál – pl. blogok kommentálása – használják. - Izgalmas feladat, hogy a jogosultságkezelés palettáját az OpenID használatának terjesztésével tegyük teljessé, mégpedig úgy, hogy a felhasználók önrendelkezési és kényelmi igényeinek teljesítése mellett a webes vállalkozások és közösségek könnyen meg tudjanak felelni a szigorú biztonsági és adatvédelmi előírásoknak – mondta Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. Ahogy a vállalatok egyre szélesebb közönség számára teszik hozzáférhetővé adataikat és szolgáltatásaikat, valamint tökéletesítik ezek használhatóságát, a decentralizált technológiák – mint amilyen az OpenID – vonzó megoldást adhat a felhasználói fiókok mérhetetlen szaporodása okozta problémákra. Fontos szemponttá válik a már működő rendszerekkel való integráció, amely legtöbbször vállalati használatra kifejlesztett technológiákat érint, amilyen az SAML és a Liberty Alliance által kiadott Identity Web Services Framework. Ügyfeleinek és partnereinek közreműködésével a Sun sokat tesz azért, hogy e technológiákat kombinálva, konvergenciájukat elősegítve a leghatékonyabb megoldás jöhessen létre. A Sun 34 ezer alkalmazottja részére OpenID Provider szolgáltatást vezet be, amely megbízható rendszerként lehetőséget nyújt az OpenID-alapú azonosítás képességeinek igazolására. Akik a Sun-tól származó OpenID azonosítókkal egy OpenID azonosítót elfogadó webhelyet használnak, ezen az egyszerű és biztonságos módon Sun-alkalmazottként azonosíthatják magukat, és a weben bárhol hozzáférhetnek alkalmazotti kedvezményekhez és más különleges szolgáltatásokhoz. A Sun OpenID Provider szolgáltatásának alapjául a nyílt forráskódú OpenSSO szolgált. Az OpenSSO projektre épülnek egyébként a Sun Java System Access Manager és a Sun Java Federation Manager termékei is, továbbá a Sun következő generációs címtárszolgáltatásait támogató, nyílt forráskódú OpenDS projekt is. Immár mindkét projekt rendelkezik OpenID-kiterjesztéssel is. A Sun rövidesen dönteni fog arról, hogy milyen módon teszi OpenID-képessé saját webhelyeit, és hogyan biztosítja további termékek és platformok – például a Sun Web Developer Pack – OpenID-támogatását. További információk a Sun OpenID kezdeményezéséről a http://developers.sun.com/identity weblapon találhatók. A Sun jogosultságkezelő megoldásait itt ismerheti meg: http://www.sun.com/identity

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár