Összefogás a stalkerware programok ellen: egyesítik erőiket a családon belüli erőszak ellen küzdő szervezetek és az informatikai biztonsági cégek

|

Globális kezdeményezést indított útjára tíz szervezet: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA CyberDefense, a Kaspersky, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a WEISSER RING. A Coalition Against Stalkerware, azaz az Összefogás a stalkerware programok ellen elnevezésű kezdeményezéssel a szervezetek az úgynevezett stalkerware programok ellen kívánnak védelmet nyújtani a felhasználóknak.

Mi az a stalkerware?
Az úgynevezett stalkerware programok a kémszoftverek egyik alkategóriáját képezik. Az ilyen programokkal gyakorlatilag korlátlanul lehet turkálni egy gyanútlan személy magánéletében, de bántalmazó kapcsolatokban és zaklatási esetekben is gyakran előkerülnek. A kémalkalmazások telepítését követően a zaklatók hozzáférhetnek az áldozat üzeneteihez, fotóihoz, közösségi média fiókjaihoz, tartózkodási helyéhez, hang- vagy videofelvételeihez (bizonyos esetekben akár valós időben is). A programok rejtve, a háttérben futnak, az áldozat tudta vagy beleegyezése nélkül.

A stalkerware programok már jó néhány éve egyre nagyobb gondot jelentenek. Az áldozatok száma ijesztő ütemben nő, egyre többen fordulnak nonprofit szervezetekhez ezzel a problémával. A Kaspersky adatai szerint a stalkerware-nek áldozatul esők száma egy év alatt 35%-kal nőtt: míg 2018-ban 27 798 volt ez a szám, addig 2019-ben már 37 532-re emelkedett. Sőt, a stalkerware fenyegetési környezete is bővült: 2019-ben a Kaspersky már 380 különféle stalkerware-variánst észlelt élesben, ami 31%-kal haladja meg az előző évben észleltek számát.

A stalkerware-nek mindezidáig nem volt általánosan elfogadott definíciója vagy észlelési kritériuma, ami különösen megnehezítette az informatikai biztonsági iparág számára a jelenséggel kapcsolat veszélyek kommunikálását. A Coalition Against Stalkerware egyik alapítója ezért egy fontos lépést tett a stalkerware programok elleni küzdelemben, és hozzákezdett a megfelelő definíció kidolgozásához, valamint az észlelési kritériumokkal kapcsolatos konszenzus kialakításához. 

StopStalkerware.org
Az Összefogás egy online portált is elindított (www.stopstalkerware.org) azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az áldozatoknak, elősegítsék a tagok közötti tudásátadást, legjobb gyakorlatokat dolgozzanak ki az etikus szoftverfejlesztéshez, és tájékoztassák a közvéleményt a stalkerware veszélyeiről.

A webhely egyik legfontosabb célja az, hogy hasznos online információforrásként szolgáljon a stalkerware áldozatai számára. A felhasználók tájékozódhatnak arról, hogy mi az a stalkerware, mire képes, és főleg, hogy miként védekezhetnek ellene. A webhely felsorolja azokat a leggyakoribb jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki stalkerware áldozata lett, és bemutatja a megfelelő teendőket, illetve azt is, hogy mit nem szabad tenni. Először is azt kell mérlegelni, hogy a stalkerware eltávolítása több kárt okoz-e, mint hasznot, ugyanis az alkalmazás rögtön értesíti a zaklatót az eltávolításról.

A Coalition Against Stalkerware azt ajánlja az érintett felhasználóknak, hogy a biztonságuk érdekében lépjenek kapcsolatba egy helyi áldozatsegítő szervezettel vagy rendvédelmi szervvel. 

"Fontos, hogy a kiberbiztonsági cégek és az érdekvédelmi szervezetek együttműködjenek a probléma leküzdése érdekében. Az informatikai biztonsági iparág azzal járulhat hozzá az ügy sikeréhez, hogy javítja a stalkerware észlelését, és jobb tájékoztatásban részesíti a felhasználókat a kémprogramok magánéletükre jelentett veszélyeiről. A szolgáltató és érdekvédelmi szervezetek pedig közvetlenül együttműködnek a házastársi erőszak áldozataival, megismerik a problémáikat és a kéréseiket, és útmutatást nyújthatnak a munkánkhoz. Tehát, ha vállvetve együtt dolgozunk, képesek leszünk arra, hogy technikai szakértelem és kapacitásépítés révén segítséget nyújtsunk a túlélőknek" - fejtette ki Vjacseszlav Zakorzsevszkij, a Kaspersky kártékony fájlokat kutató csoportjának vezetője.

"Nonprofit szervezetként jól tudjuk, hogy a technológiának köszönhetően milyen könnyen hozzáférhetnek a zaklatók az áldozataik privát adataihoz. Az áldozatok ritkán kérnek segítséget, mert szégyellik magukat. A WEISSER RING-nél a zaklatás kérdése egyre nagyobb jelentőséget kap az áldozatok segítése során. 2018-ban 1019 zaklatási ügyben nyújtottunk segítséget, ami mintegy három százalékkal haladja meg az előző évi számot. A német rendőrség bűnügyi statisztikai adatai szerint 2018-ban összesen mintegy 19 000 zaklatási eset történt, 500-zal több, mint az előző évben - az egyértelmű növekedés itt is jól látható. Ezért a WEISSER RING Alapítvánnyal együtt közösen kifejlesztettük a NO STALK alkalmazást, amely hatékony eszközt ad az áldozatok kezébe ahhoz, hogy jól bizonyíthatóan dokumentálják a zaklatást." - Horst Hinger, a WEISSER RING igazgatóhelyettese.

"Tanulmányok kimutatták, hogy a kiberzaklatás nőnemű áldozatainak 70%-a a fizikai és/vagy a szexuális erőszak legalább egy formáját is elszenvedte már a partnerétől. Meg kell akadályoznunk, hogy az elkövetők a partnerük telefonját használják a zaklatáshoz, és felelősségre kell vonnunk őket az erőszakos cselekedeteikért. A Coalition Against Stalkerware kezdeményezésnek köszönhetően megoszthatjuk a nemi alapú erőszakkal és az elkövetőkkel kapcsolatos ismereteinket az informatikai biztonsági vállalatokkal, és így együttműködhetünk annak érdekében, hogy véget vessünk a nők és lányok ellen az új technológiák segítségével elkövetett erőszaknak." - Anna McKenzie, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence (WWP EN) kommunikációs igazgatója

"A teljesen lopakodó módban való működésre tervezett, a készülék felhasználóját semmilyen módon nem értesítő stalkerware rendkívül hatékony eszközt jelent a bántalmazók, a zaklatók és más elkövetők számára a zaklatáshoz, a megfigyeléshez, a kutakodáshoz, a csaláshoz és az abúzushoz. Az abúzus ezen fajtája ijesztő és traumatizáló lehet, emellett jelentős biztonsági és adatvédelmi aggályokat is felvet. Az Összefogás létrehozása izgalmas lépést jelent a probléma megoldása felé." - Erica Olsen, a National Network to End Domestic Violence Biztonsági Háló projektjének igazgatója

A projekt egy nem kereskedelmi kezdeményezés, melynek célja, hogy közös égisz alá tömörítse a nonprofit szervezetek, az iparági szervezetek és más területek (például a rendfenntartó szervek) érdekeltjeit. Mivel az ügy jelentős társadalmi relevanciával bír a felhasználók számára világszerte, és mivel folyamatosan újabb stalkerware-variánsok jelennek meg, a Coalition Against Stalkerware várja az új partnerek jelentkezését és együttműködésre buzdít. 

Ha többet szeretne megtudni a Coalition Against Stalkerware kezdeményezésről, keresse fel a hivatalos weboldalt: www.stopstalkerware.org.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mi a helyzet a stalkerware programok terén 2019-ben, olvassa el a Kaspersky által közzétett, a Coalition Against Stalkerware által támogatott jelentést.

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

 

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.