SUSE Expert Days 2019: a konténer meg a többiek

|

Konferenciánkon igazi csemegének számító tartalmakkal vártuk a látogatókat. Helsinkiben élő kollégánk a SUSE tesztelési és fejlesztési módszereiről mesélt, alaposan körbejártuk a konténertechnológiát, és nem maradhattak ki a legfontosabb IT-trendek és termékújdonságok sem.

A Danubius Hotel Heliában tartott esemény Hargitai Zsolt üzletfejlesztési igazgató előadásával és napjaink legfontosabb informatikai kihívásainak ismertetésével indult. Szinte minden vállalat törekszik arra, hogy digitalizálja folyamatait és kihasználja az új technológiák előnyeit, hogy a cégvezetők valós időben áttekinthessék a vállalatnál zajló eseményeket és az összegyűlt adatokat. A szervezetek így ugyanis jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak. A digitalizáció során azonban gyakran akadályokba ütköznek, és az új megoldások új biztonsági kihívásokat is felvetnek.

My kind of open

A SUSE célja, hogy olyan rendszereket kínáljon vállalati támogatással kiegészítve, amelyek segítenek ezen kihívások és akadályok leküzdésében, akár az adatközpontokban, akár a felhőben vagy a hálózat peremén kívánják tárolni és hasznosítani az adatokat a cégek. Ehhez a SUSE a teljes IT-környezetre kiterjedő megoldásokat és kiemelkedő szintű támogatási szolgáltatásokat biztosít, beleértve a menedzsmenteszközöket, az alkalmazások támogatásához szükséges megoldásokat, valamint a szoftveresen vezérelt infrastruktúra elemeit.

A vállalat ennek érdekében számos különféle nyílt forráskódú projektet felkarol, amelyben potenciált és előnyöket lát. Ezek közül kiemeltnek számít az openSUSE, amely a SUSE termékcsaládja mögött álló megoldás közösségi disztribúciója. Ebből kétféle kiadás érhető el: a Tumbleweed az úgynevezett rolling release, amelyben minden komponensből a legfrissebb változat szerepel, míg a Leap kiadásban a tesztelt és minden szempontból bizonyítottan jól működő és stabil, ám régebben kibocsátott eszközök találhatók meg.

A konténertechnológiák mindenhol egyre fontosabb szerepet kapnak napjainkban, nincs ez másként az openSUSE esetében sem. A Tumbleweed kiadásban már elérhető a Kata Containters, és a későbbiekben a Leap változatban és a vállalati felhasználásra szánt SUSE megoldásban is megjelenik. Ez az eszköz a konténerek közötti izolációt teszi hatékonyabbá, amire akkor van szükség, ha az IT-szakemberek kevésbé megbízható forrásból származó konténert kívánnak futtatni.

Helsinkiből jelentjük

Az esemény előadói között külföldi bejelentkező is volt. Balogh Zoltán a SUSE finnországi központjában, Helsinkiben dolgozik, ahol egy teszteléssel foglalkozó csapatot vezet. A szakember videóhíváson keresztül osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan jönnek létre a SUSE Enterprise termékek, és miként tesztelik azokat. Csapatával a nyílt forráskódú Open Build Service és openQA eszközökkel végeznek kiterjedt teszteket az operációs rendszer működésétől kezdve az alkalmazások kompatibilitásán át egészen a különleges ügyféligényeknek történő megfelelésig.

Zoltán tapasztalatai szerint a SUSE egy rendkívül organikusan és pragmatikusan dolgozó open source vállalat, azaz nyitott minden alulról jövő kezdeményezésre, de csak azokat az ötleteket fejlesztik tovább, amelyekben komoly fantáziát és üzleti értéket látnak. Jelenleg a felhőnatív alkalmazások fejlesztése, a konténerek és a tárolás számítanak a legfontosabb irányoknak a cégnél. Kiemelt cél továbbá a "developer engagement": törekszenek arra, hogy minél jobb ökoszisztémát és eszközöket biztosítsanak azoknak a fejlesztőknek, akik SUSE-környezetre készítenek alkalmazásokat.

A konténertechnológia szexi

A konténerek jelentőségét a következő két előadó is megerősítette. Molnár Domokos, az informatikai tanácsadással, illetve alkalmazásfejlesztéssel, támogatással és működtetéssel foglalkozó SBP Systems tulajdonosa és ügyvezetője úgy látja, a fejlesztők szívesen dolgoznak modern konténeres technológiával, mert keresik az új kihívásokat. Ráadásul az üzemeltetése is egyszerűbb, ha már megvan hozzá a tudás, mivel segítségével hatékonyabban lehet automatizálni a folyamatokat, ez pedig az ügyfelek számára is fontos érték.

Az SAP-nál is úgy érzékelték, hogy a konténertechnológia olyan fejlődésen megy keresztül, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezért - ahogyan Nagy Kristóf presales associate elmondta - az SAP Data Hub és az SAP Data Intelligence termékeket már konténerben szállítják ki. Egy nagy német autógyárnál például ez a két termék biztosít megfelelő keretrendszert az adattudós és egyéb szakemberek számára olyan projektekhez, amelyekben a legújabb típusú technológiák hasznosításával kísérleteznek, beleértve a gépi tanulást és a gépi látást, illetve a különféle IoT-eszközöket.

 

My kind of flexibility…

A következő blokk azokról a megoldásokról szólt, amelyek a rugalmas működésben segítik a vállalatokat. Papp Tamás rendszermérnök a SUSE Linux Enterprise Server 15 újdonságait és funkcióit mutatta be, külön kiemelve az állásidő csökkentését célzó nagy rendelkezésre állási komponenst, illetve a Live Patching funkciót, amelynek segítségével leállás nélkül telepíthetők a kritikus rendszerfrissítések.

A SUSE Manager sokrétű funkcióit Hegedűs Péter rendszermérnök ismertette. A szerverfelügyeleti eszköz azonnali és dinamikus információt szolgáltat a kiszolgálók állapotáról az üzemeltetők és a vezetők számára. A legfrissebb változat az új monitoring- és konténerkezelő funkciók mellett egy Content Lifecycle Management eszközt is tartalmaz, amellyel az IT-szakemberek az aktuális igényeknek megfelelően kezelhetik a telepítési és frissítési forrásokat.

…and future

Az ebéd után már a jövő technológiái kapták a főszerepet. Maxi Attila arról beszélt, hogy a hagyományos nagyvállalati adattároló rendszerek drágák, nehezen bővíthetők, skálázhatók és fejleszthetők, a SUSE Enterprise Storage szoftveralapú vezérelt tárolási megoldás segítségével azonban költséghatékony, rugalmas és jól méretezhető rendszereket építhetnek ki a szervezetek, hagyományos nagyvállalati szerverekre és lemezekre alapozva.

A SUSE szoftvere igazoltan jól együttműködik például a HPE hardvereivel is, amint az Molnár Zoltán és Wahl László, a HPE képviselőinek előadásából kiderült. A szakemberek elmondták, hogy a megoldások rendkívül jól használhatók többek között backup mentések készítésére és helyreállítására, illetve HPC-környezetben is.

Lezárásként ismét Hargitai Zsolt vette át a szót, hogy bemutassa a SUSE legújabb alkalmazástámogatási megoldásait, amelyek az új trendeknek és fejlesztési módszereknek megfelelően segítik a fejlesztői és üzemeltetői csapatokat . A SUSE CaaS Platform egyszerűsíti a szervezetek számára a konténerek, illetve a Kubernetes konténermenedzsment megoldás kezelését, míg a SUSE Cloud Application Platform a Kubernetes és a Cloud Foundry technológiák egyesítésével segíti a hatékonyabb működést és fejlesztést.

SUSE
SUSE a vállalati felhasználásra szánt, nyílt forráskódú megoldások szakértője. A legnagyobb iparági szereplőkkel együttműködve folyamatosan dolgozik a legfontosabb nyílt forráskódú projektek továbbfejlesztésén és vállalati szintű támogatásán, beleértve a Linux operációs rendszert, az OpenStack felhő-infrastruktúrát és a Ceph szoftveresen vezérelt tárolási platformot.

Professzionális szoftvereket és szolgáltatásokat kínál a fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt, legyen szó szerverekről, desktop oldali igényekről, felügyeletről, tárolásról, konténerek használatáról vagy nagy rendelkezésre állás biztosításáról.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.