Symantec Spam Report – 2008. július

|

„Két év múlva elfelejthetjük a spameket!” – jelentette ki 2004-ben Bill Gates. Azóta a két év bőven letelt, Bill Gates június 27-én otthagyta a napi munkát a Microsoftnál, a spam-kérdés pedig messze nem oldódott meg.

Sőt! 2006-ban a levelek „mindössze” 56%-a volt csak spam, szemben a mai 80%-os aránnyal. Bár a spam-szűrő programok egyre kifinomultabbá váltak az elmúlt években és népszerűségük is egyre nagyobb – köszönhetően annak, hogy lassan mindenki számára nyilvánvaló válik az, hogy a spam ellen védekezni kell – a spammerek nem adják fel a harcot. A Symantec júliusi spam jelentésének összefoglalása: - Júniusban egy hihetetlenül alattomos spam kezdte meg pályafutását: a megfertőzött számítógépen egy program feltöri a felhasználó e-mail fiókját és egy segélyüzenentet küld mindenkinek, aki a címjegyzékben szerepel. Az e-mailben – melynek végén ott szerepel ismerősünk megszokott aláírása is – egy rövid történetet olvashatunk, melynek lényege az, hogy a levél küldője bajba került, csak internet kapcsolata van és sürgősen pénzre van szüksége. - Múlt hónapban több végtelenül leegyszerűsített e-mail cím gyűjtési próbálkozást is észlelt a Symantec: „Akarsz vásárolni gyógyszereket, dobozos szoftvereket vagy pornó cuccokat?” – szól a levél tárgya. Aki válaszol rá, máris tagja lehet a spammer címlistájának. - Régebben a japán felnőtt társkereső oldalakat népszerűsítő spamekben, egy hivatkozást találtunk az hirdetni kívánt oldalra. Mostanság más módszer jött divatba: arra kérik az olvasót, hogy az egyik keresőbe írjon be meghatározott kulcsszavakat és a lakóhelyének nevét. A keresés után az első találat persze a támogatott oldalra mutat. - A Kínát sújtó földrengés apróján igykezenek spammerek elterjeszteni egy vírust. A spam tárgyába hírek főcímeit írják be (pl: A legsúlyosabb csapás Kínában) azzal a reménnyel, hogy így megnyitják őket. Innen már csak egy kattintás és meg is fertőződött a számítógép. - Szintén múlt hónapban jelent meg egy olyan spam, amely egy, a Pekingi Olimpiával kapcsolatos nyereményjátékban való részvételre csábít. A cél ebben az esetben is a személyes adataink kicsalása. - A mobil eszközöket célzó spamek létezése nem újdonság, újabban viszont gombamód szaporodnak, különösen azokban az országokban, amelyekben előszeretettel használják ezeket az eszközüket e-mailezésre. - Ahogy a spam-szűrő programok finomodnak, úgy válnak egyre szerteágazóbbá a spam küldési technikák: a legújabb trend szerint a spammerek a spam tárgyába álhíreket írnak, hátha úgy sikerül megnövelniük a megnyitás valószínűségét. A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban júliusban: - Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22% - Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 19% - Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 18% A spamek eredetét vizsgálva az alábbi sorrend állítható fel a kibocsátó országok között: 1. EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika): 43% 2. NAM (Észak-Amerika): 29% 3. APJ (Ázsia és a csendes-óceáni térség, Japán): 17% 4. LAM (Latin-Amerika és Karib-térség): 10%

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.