A szülők 28 százaléka aggódik a káros online tartalmak miatt

|

A Kaspersky családokról szóló jelentése szerint a 7-12 éves korú gyermeket nevelő szülők több mint egynegyede (28%-a) a káros (erőszakos vagy szexuális) tartalmakat tartja a gyermekekre leselkedő legjelentősebb online veszélynek.

Káros tartalom mindenhol található az interneten, még az alkalmazáson belüli reklámokban is, ahol az ilyen tartalmú anyagok létrehozója profitálni tud az alkalmazásokból. A Kaspersky Safe Kids for Windows alkalmazás, mely a közelmúltban megkapta az AV-Comparatives szervezet által jóváhagyott szülői felügyeleti szoftvernek járó 2019. évi díjat, segít megvédeni a gyermekeket a nem megfelelő tartalmaktól.

Az interneten található bizonyos tartalmak nem megfelelőek a fiatalabbak számára, és az online térben található káros tartalmak mennyisége gyors növekedést mutat. Éppen ezért a szülők több mint egynegyede (28%-a) megpróbálja szabályozni, hogy mennyi időt tölthet a gyermeke az online térben, így próbálva minimálisra csökkenteni annak kockázatát, hogy a gyerek nem megfelelő tartalomba botoljon a neten. A szülők fele (58%-a) érzi úgy, hogy szabályoznia vagy felügyelnie kell a gyermeke online böngészését és internethasználatát.

A káros tartalmakhoz a gyerekek véletlenül is hozzáférhetnek, a szülői felügyeleti szoftver pedig minimálisra csökkentheti a kockázatát annak, hogy a gyermek az online jelenléte során káros tartalommal találkozzon.

Ugyanakkor a helyzet az, hogy minden szülői felügyeleti megoldás másképpen teljesít, ezért a szülők számára nem egyszerű feladat a megfelelő szoftver kiválasztása. Az AV-Comparatives szervezet minden évben tanúsítási teszteknek veti alá a szülői felügyeleti szoftvereket gyártó cégeket, hogy megtalálja a legjobb eszközt az internetet használó gyermekek védelmére. A tanúsítást az a termék kaphatja meg, amelyik a pornográf weboldalak legalább 98%-át blokkolja, csak kevés számú hamis riasztást küld a gyermekbarát weboldalakról, és a vizsgálat során nem fedeznek fel benne súlyos megoldatlan hibát (vagy tervezési hibát).

A legutóbbi teszteredmények alapján hat résztvevőből a Kaspersky volt az egyetlen gyártó, amelyik megkapta a tanúsítást az AV-Comparatives szervezettől.

A Kaspersky Safe Kids a továbbfejlesztett tartalomszűrési technológiájának köszönhetően szerzett versenyelőnyt a tesztelésben részt vevő többi gyártó terméke előtt. A technológia több olyan módszert ötvöz, amely lehetővé teszi a nem megfelelő tartalmak magas szintű felismerését a heurisztikus módszereket a gépi tanulással kombinálva. A heurisztikus módszerek alkalmazására akkor kerül sor, amikor egy weboldal HTML-kódját (táblázatok, címsorok, bekezdések stb.) kell elemezni, a gépi tanulás alkalmazásának köszönhetően pedig a szűrési technológia a legpontosabb heurisztikus elemzéssel gazdagodik.

"Az elmúlt években több új nyelvvel (például az arabbal) bővítettük szűrő komponensünket. Az időnként nehezen felismerhető specifikus tartalmak azonosításának fejlesztésén is dolgoztunk a termékben megjelenő minden kategóriában. Nap mint nap kutatjuk a nem megfelelő tartalmakkal kapcsolatos új trendeket, hogy még jobbá tehessük a termékünket. Ezzel segítünk a szülőknek a gyerekek helyes nevelésében, és biztosítjuk, hogy ne sérüljenek káros tartalmak miatt. Minden említett fejlesztés a gyermekek internetes böngészés közbeni biztonságának növelését szolgálja" - mondta Konsztantyin Ignatyev, a Kaspersky tartalomelemző és kutató részlegének vezetője.

Ha teljes egészében szeretné látni az AV-Comparatives szülői felügyeleti szoftvervizsgálatának 2019. évi eredményeit, keresse fel ezt a weboldalt. A Kaspersky Safe Kids szoftverről és jellemzőiről itt található bővebb információ.

A szülők számára nem egyszerű feladat a megfelelő szülői felügyeleti alkalmazás kiválasztása, de talán még ennél is nehezebb a gyerekeknek elmagyarázni, hogy miért van szükség egy ilyen szoftverre. A Kaspersky az alábbiakat javasolja:

  • Győződjön meg róla, hogy a telepíteni kívánt szülői felügyeleti szoftvert egy megbízható cég fejlesztette, így ugyanis nyugodt lehet afelől, hogy gyermeke biztonságban lesz az online térben.
  • Ellenőrizze, hogy a szülői felügyeleti szoftverben van-e olyan opció, amely lehetővé teszi az alkalmazás távolról történő konfigurálását, így válik ugyanis lehetővé a beállításoknak az Ön preferenciái szerinti módosítása.

·       Ellenőrizze, hogy az alkalmazásban vannak-e olyan opciók, amelyek lehetővé teszik a gyermek online tevékenységeinek felügyeletét - például blokkolás, figyelmeztetés, vagy egyszerűen csak adatgyűjtés. Így megtalálhatja azt az opciót, amelyik az Ön és a gyermeke számára is a legjobb.

·       Ellenőrizze, hogy milyen funkciói vannak a szülői felügyeleti szoftvernek. Ajánlatos például nemcsak az online térben, hanem a való világban is védelmet biztosítani a gyermek számára. A szoftver például GPS-nyomkövető alkalmazásával azonosítani tudja a gyermek tartózkodási helyét, illetve beállítható egy megadott terület és időpont, amikor a gyereknek egy bizonyos helyen kell lennie (például iskola, iskolán kívüli tevékenységek stb.).

  • Mielőtt szülői felügyeleti szoftvert telepít a gyerek bármilyen eszközére, ne titkolja, hogy látni fogja a tevékenységeivel kapcsolatos információkat. Próbáljanak közös megegyezésre jutni a szoftvernek a gyerek gépére/telefonjára történő telepítését illetően.

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.