Szuperszámítógép TOP 500

|

Legjobb öt között a Sun nyílt architektúrás rendszere. A világelsők fele Sun Lustre fájlrendszert és Sun tároló megoldást használ

2008. június 19. - A Sun bejelentette, hogy a Texas Advanced Computing Centerben (TACC) működő első Sun Constellation System-alapú szuperszámítógép negyedik helyezést szerzett a világ vezető szuperszámítógépeinek ötszázas listáján. Ez minden idők legelőkelőbb helyezése, amit nyílt architektúrán alapuló rendszer bármikor is kapott. A Sun termékei előkelő helyet foglalnak el a listán, hiszen a Sun nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) szoftvere és tároló megoldása ugyancsak kiválóan szerepelt: a Sun Lustre fájlrendszere a lista első tíz helyezettjénél, illetve a legelső 50 szuperszámítógép közel felénél felel az adatkezelésért. Emellett az első 10 helyezett fele, az első 50 helyen álló rendszernek pedig közel a fele a Sun tároló megoldását választotta az adatok archiválására. "Az 500-as lista első öt helyezettje közé kerülésével a Sun eredménye jól illusztrálja a nyílt rendszerek és a HPC megoldások terén megvalósított újításainak jelentőségét" mondta John Fowler, a Sun rendszerüzletágának ügyvezető alelnöke, majd így folytatta: "A TACC-vel folytatott együttműködés során a legmagasabb rendű nyílt architektúrán és nyílt platformokon alapuló rendszert szállítottuk le, és világszerte lehetővé tettük az ügyfelek számára, hogy saját tevékenységeikben kihasználhassák a szuperszámítógépes technológiákban rejlő előnyöket. A Sun Constellation System révén az ügyfelek többé nem csak álmodozhatnak a szuperszámítási Ferrariról, hanem végre sajátjukat vezethetik." A TACC-ben működő Ranger szuperszámítógép a világ legnagyobb, nyílt tudományos kutatást szolgáló számítógépközpontja, és egyben a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép az amerikai National Science Foundation szponzorálta TeraGrid elnevezésű, tudományos és mérnöki kutatások és oktatás céljára létrehozott fejlett számítógépes hálózaton belül. A 326 Tflopos számítási kapacitással és 504 Tflopos csúcsteljesítménnyel rendelkező Ranger a Sun Constellation Systemen alapul, amely a Sun Blade moduláris rendszer és a Sun Datacenter Switch 3456 kombinációja. A Sun Constellation System olyan rendszerszintű újítások eredményeként jött létre, amelyek költséghatékony, készen kapható alkotóelemekre és a legmodernebb technológiákra építve "petascale", azaz egy petaflopot meghaladó teljesítményű architektúrát valósítanak meg a nagy teljesítményű számítástechnikai rendszereken. Sun Lustre fájlrendszerről további információ: http://www.sun.com/software/products/lustre/ TOP 500 szuperszámítógép weboldala: http://www.top500.org/ A Sun Microsystemsről A globális piac meghatározó technológiái a Sun Microsystems névjegyét viselik. A Sun fejlesztései mögött egyetlen jelmondat áll: "A hálózat maga a számítógép". Ez a filozófia vezérli úttörő kezdeményezéseit a hálózati hozzáférések előmozdításáért, melynek alappillérei a közös innováció, a közösségépítés és a nyílt forráskód. A több mint száz országban jelen lévő vállalatról további információ a http://sun.com webhelyen található.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.