Támogatás nagyvállalati energetikai kötelezettségek teljesítéséhez

|

A 250 főnél többet foglalkoztató, vagy évi 50 millió Eurónál nagyobb árbevételű vállalatoknak új kötelezettsége keletkezett az energiahatékonysággal kapcsolatban.

Az Országgyűlés május 12-én fogadta el az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt – összhangban az EU 3×20 stratégiai vállalásával, és az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU direktívával. A törvény a nagyvállalatok számára előírja az energiaaudit (más néven veszteségfeltárás) elvégzését 4 évente: mentesülnek azonban a kötelezettségek alól azok a cégek, amelyek EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Az első energiaauditot először 2015. december 5-ig kell elvégezniük a nagyvállalatoknak, de az Energetikai és Közműszabályozási Hivtal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt. A bírság a 2016. december 31-ikei határidőtől azonban 10 000 000 forintig terjedhet. Az audittal szemben támasztott minimum követelmények: – Az energiafogyasztással kapcsolatos megállapításoknak mért és visszakövethető, naprakész adatokra kell épülniük. – Ki kell terjedniük az épületek vagy épületcsoportok, ipari műveletek vagy létesítmények energiafogyasztási profiljának részletes felülvizsgálatára, beleértve a szállítást is. – Életciklus-költség elemzést is tartalmazniuk kell. – Továbbá az alábbi pontokra mindenképp szükséges kitérnie: a) az alkalmazott energiahordozók és költségeik meghatározására; b) a fogyasztási trendek, bázisértékek és fajlagos értékek meghatározására; c) az energiapazarlási pontok megkeresésére és bemutatására; d) a költséghatékonyabb energia-felhasználási módok feltárására és elemzésére, a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségére, valamint a fejlettebb üzemeltetési eljárások és esetleges új berendezések bemutatására. – Az energiahatékonyság javítására irányuló javaslatokat kell tartalmaznia, számszerűsített megtakarításokkal kiegészítve. – Az energetikai auditnak legalább az alábbi beavatkozási kategóriák szerint kell meghatároznia az intézkedéseket: a) beruházást nem igénylő (egyszerű), b) támogatás nélkül is elvárható módon megtérülő (költségoptimális), c) jelenleg csak támogatásokkal reális (költségigényes). Az R&R Software partnerével, a Future Energy Kft-vel közösen fejlesztette ki a SMART ENERGY VISION energiamenedzsment-rendszert, amely Cloud és IoT (Internet of Things) alapokon biztosítja az energiamenedzsment-szolgáltatások legszélesebb palettáját. A SMART ENERGY VISION segítségével nagy pontossággal, valós időben mérhető és monitorozható az elektromos és egyéb vezetékes közmű-felhasználás, valamint megújuló- és zöldenergia-termelés. Az innovatív, beépített üzleti analitika eszköz elemzőfunkciók széles skáláját biztosítja az adatok értékeléséhez; segítségével mind az energiaaudithoz szükséges fogyasztási adatok előállítása, mind pedig az EN ISO 50001 energiagazdálkodási rendszerek alapjának megteremtése biztosítható. A SMART ENERGY VISION energiamenedzsment-rendszer Cloud alapokon, szolgáltatásként is igénybe vehető.

Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.