Teljes körű kormányzati szolgáltatás a Web 2.0 jegyében

|

Norvégia a Sun-t választotta partnerül a világ első Open Web 2.0 alapú kormányzatának kialakításához.

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a norvég kormány üzembe helyezte azt a Sun hardveres és szoftveres technológiákat felvonultató megoldását, amely az „eNorvégia 2009” program országos bevezetésének alapjául szolgál. Ennek lényege, hogy az ország állampolgárainak webes hozzáférést és támogatást biztosítson minden kormányzati szolgáltatáshoz. A Sun Java Enterprise Systemből, a Sun jogosultságkezelési megoldásaiból, valamint az x64 (64 bites x86) és UltraSPARC T1 processzorokra épülő Sun Fire kiszolgálókból és a rajtuk futó Solaris 10 operációs rendszerből összeállított, megbízható és jól terhelhető rendszerplatformnak köszönhetően a norvég állampolgárok immár egy biztonságos és testre szabható portálfelületen keresztül, nyilvános hozzáféréssel vehetik igénybe a kormányzati szolgáltatásokat. A teljes egészében Sun megoldásokból felépülő rendszer online alapokra helyezi többek között a szavazást, az adófizetést, a társadalombiztosítási támogatások igénybevételét, a gépjármű-ügyintézést és a köztisztviselőkkel történő kapcsolattartást. Az Open Source Solaris operációs rendszerrel lehetővé válik a fejlesztői és független szoftverbeszállítók erős bázisának kialakítása, amelyre a program további országos szolgáltatásokkal történő bővítése során a norvég kormányzat támaszkodhat. A Software Innovation ASA rendszerintegrátor céggel együtt kialakított MiniSide portál hat új szolgáltatást vezet be, amelyek biztonságos, böngésző alapú hozzáférést biztosítanak az egészségügyi, az adó, a gépjármű-nyilvántartási, társadalombiztosítási, a diákkölcsönökkel kapcsolatos és több más kormányzati szolgáltatáshoz. Ezenfelül a Java System Calendar Server naptárfunkciókkal is rendelkezik, amelyek emlékeztethetik az állampolgárokat, például az évente esedékes regisztrációkra vagy befizetésekre. A Sun Java System Messaging Server Quick Start Service pedig a szolgáltatás üzemeltetői számára kínál olyan e-mail rendszert, amely lehetővé teszi az állampolgárokkal való kapcsolattartást. A megoldás részét képező Sunos központi személyazonosság-kezelési rendszer egyetlen keretrendszerben kínál nyílt, szabvány alapú hitelesítést és szabály alapú engedélyezéseket az állampolgárok számára. Az eNorvégia programról vagy a MiniSide portálról további információ a www.norway.no webcímen olvasható.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.