Termékdíj-raktár: praktikus megoldás a feldolgozóiparnak

|

2014. július 1-től él a lehetőség a cégek számára, hogy termékdíj-raktárat hozzanak létre azzal a céllal, hogy környezetvédelmi termékdíj megfizetésére csak a termék tényleges forgalomba hozatalának pillanatában legyenek kötelesek. Így a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek számára minimalizálható a termékdíj megfizetése által lekötött tőke költsége.

Ügyfelünk, a NEFAB Packaging Hungary Kft. csomagolóanyag gyártásra szakosodott, komplett csomagolási megoldásokat kínáló vállalat. Ezért a cégnek a termékdíj-raktár megjelenése előtt kifejezetten megterhelő volt a termékdíj „előfinanszírozása” és az ezzel járó adminisztráció. [b]A termékdíj-raktár: [/b]A termékdíj raktár egy olyan, az állami adóhatóság engedélyével üzemeltetett belföldi ingatlan, ahol a jogszabályban és a kapcsolódó kormányrendeletben leírt feltételek szerint környezetvédelmi termékdíj-köteles termék előállítható, feldolgozható, újbóli felhasználásra előkészíthető, kezelhető és tárolható. A termékdíj raktár legnagyobb előnye, hogy nyilatkozattételt követően a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek termékdíj nélküli áron tárolhatóak benne, és a nyilatkozattevő az a kereskedő is lehet, aki az értékesítési láncban korábban szerepel. A termékdíj-raktár tavalyi megjelenésével a NEFAB felkért minket, hogy a náluk működő Microsoft Dynamics AX (Axapta) vállalatirányítási rendszerben alakítsuk ki a jogszabályoknak megfelelő termékdíj-raktár funkciót. A megoldás nagy előnye, hogy az ipari termékdíj-raktár esetén a betároló kereskedő a korábban termékdíjjal növelt áron beszerzett termékek után visszaigényelheti a környezetvédelmi termékdíjat. A termékdíj raktáron belüli termékértékesítés termékdíjmentes lesz. [i]"A NEFAB Packaging Hungary Kft számára azért jelent nagy előnyt a környezetvédelmi termékdíj raktár használata, mert ezzel minimalizálni tudta a termékdíj megfizetése által lekötött tőkéje költségét. A termékdíj raktár használatával olyan plusz piaci előnyt szervezett, melynek segítségével beszállítói oldalán is el tudja kerülni a termékdíj előzetes megfizetését. Továbbá vevői részére is biztosított a lehetőség, hogy a termékdíj raktáron belüli értékesítés szabályai alapján belföldön is termékdíj mentesen szerezzék be a termékdíjköteles termékeket, ezáltal a vevők is mentesülnek a termékdíj megfinanszírozásának tőkeköltségétől. A termékdíj raktár bevezetésével az időigényesebb és nagyobb adminisztrációval járó termékdíj kötelezettség átvállalásának rendszerét is részben ki tudta váltani."[/i] - [b]Dobrovolni Máté, pénzügyi vezető, NEFAB Packaging Hungary Kft.[/b] Az új lehetőség lényegesen több mozgásteret adhat a feldolgozóiparnak és a termékdíjköteles termékek kereskedelmének. Tekintettel arra, hogy az engedély megszerzése lényegesen egyszerűbb, mint például egy adóraktári engedély megszerzése, illetve nem is szükséges pénzügyi biztosítékot nyújtani az adóhatóság felé, ezért érdemes lehet az értékesítési struktúrákat és a feldolgozási folyamatokat is úgy átalakítani, hogy szerepeljen egy termékdíj raktár a folyamatban.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.