Új generációs, energiatakarékos Sun adatközpontok

|

A Sun Microsystems hagyományosan elkötelezettje annak, hogy saját működése során is környezettudatos megoldásokat alkalmazzon. Ezen szemlélet jegyében mutatta be a vállalat három új adatközpontját, amelyek a kaliforniai Santa Claraban, az angliai Blackwaterben és az indiai Bangaloreban találhatók.

A január és február között üzembe helyezett adatközpontok úttörő megoldásokat jelentenek, új generációs rendszerekkel, hatékony energiaellátási és hűtési megoldásokkal. A Sun számításai szerint az új adatközpontokkal évente akár 4100 tonnával csökkenhet a bolygón a szén-dioxid kibocsátás. A Santa Clara-i adatközpont a 7000 négyzetméternyi alapterületével a legnagyobb a három közül. A Santa Clara-i projekt első fázisa hardver szintű konszolidációval és a géppark megújításával kezdődött, ami három hónapot vett igénybe. Mindeközben a számítási teljesítmény 450 százalékkal nőtt, az árammegtakarítás pedig várhatóan 1,1 millió dollárt eredményez éves szinten. Ezt követően, tizenkét hónap megfeszített munkájának eredményeként, lezárult a projekt második szakasza, melyben elkészült a Santa Clara-i létesítmény, és az új hardverek telepítése is befejeződött. Becslések szerint, a második szakaszban végzett munka további 30 százalékos megtakarítást eredményez majd a vállalat energiára fordított költségeiben. Egy helyi áramszolgáltató, a Silicon Valley Power azzal ismerte el a Santa Clara-i adatközpont hatékonyságában és tervezésében elért áttörést, hogy közel egymillió dollárt juttatott a Sun-nak jóváírások, illetve engedmények formájában. A kaliforniai, angliai és indiai létesítmények kialakításával a Sun jelentősen csökkentette az adatközpontjainak alapterületét. Az eddigi, világviszonylatban összesen több, mint 24 700 négyzetméternyi alapterületet sikerült 12 300 négyzetméterre csökkenteni. A Sun hagyományosan elkötelezett a nyílt forráskód és az ismeretek megosztása mellett. Ezen filozófia szellemében a vállalat díjmentesen teszi közzé a terveket és a dokumentációt a www.sun.com/aboutsun/environment/green/datacenter.jsp weboldalon. Mindhárom, a fentiekben említett új adatközpont a Sun energiahatékony termékcsaládjára épül, köztük Sun Fire T1000/2000-es és, Sun x64-es szerverekkel. A http://sun.com/presskits/2007-0821/ webhelyen találhatók a három adatközpont kiépítésének teljes folyamatát dokumentáló fényképek és videofelvételek.

Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.