Új hibakereső eszközt fejleszt a 4D Soft Kft.

|

A terveknek megfelelően halad a 4D Soft Kft. legújabb, Eclipse fejlesztőkörnyezetben használható hibakereső eszközzel kapcsolatos fejlesztési projektje.

JIDEBUG projekt 2010 második felében elindult projektünk célja egy olyan eszköz prototípusának elkészítése, mellyel könnyebbé tehetjük a programhibát kereső programozók életét. Eclipse fejlesztőrendszer használata mellett, a JIDEBUG segítségével a hibajelenségből kiindulva a hiba helye könnyen megtalálható. A hagyományos debugger a futás aktuális állapotáról közöl információkat, a JIDEBUG képes a korábbi időpontok változóértékeit is megmutatni. Vissza lehet követni, hogy egy változó értéke hogyan változott a futás során az időben. Ehhez nem kell a programot újra és újra lefuttatni, egy futtatás után rendelkezésre áll az összes változóérték. A programozó ugyanúgy tud visszalépni az időben (virtuálisan), mint amikor előre futtatja a programot. A JIDEBUG-ban kidolgoztunk egy olyan megoldást, mely a program első futtatásakor csak a legfontosabb adatokat gyűjti ki, a további adatokat pedig egy speciális, úgynevezett nyomkövető futtatással nyerjük ki. Ekkor a JIDEBUG a felhasználó számára nem látható módon futtatja a programot és gyűjti össze a szükséges adatokat. Így jóval kevesebb adatot kezelünk, nem kell sok olyan információt tárolni amire a felhasználónak nincs is szüksége. A projekt jelenlegi állapota A JIDEBUG tervezési szakasza az utolsó fázisba lépett. A program alapját képező technikai terveket elkészítettük. Az elméleti tervezés eredményeinek igazolására tesztkóddal bizonyítottuk a megvalósíthatóságot. A különböző futtatást mérő és befolyásoló eszközök számára a Java egy szabványos kapcsolódási pontot biztosít. Ezt felhasználva megvizsgáltuk, hogy el tudjuk-e érni a számunkra szükséges összes információt. A kész tesztkóddal performancia teszteket is végeztünk és azt vizsgáltuk, hogy mely esetekben lehet szükség további optimalizálásra. Megkezdődött a felhasználói specifikáció készítése is. Először a felhasználói igények összegyűjtésére koncentráltunk, ez alapján alakítjuk ki az egyes funkcionalitásokat. A felhasználói specifikáció – egyben az egész program használhatóságának – kritikus pontja a hibakereséső funkcionalitás megvalósítása. Jelenleg a felhasználói felület egyszerű prototípusának készítése folyik. A prototípust használhatósági tesztnek fogjuk alávetni. A használhatósági teszt eredményeit kiértékelve ellenőrizhetjük döntéseink helyességét illetve módosíthatjuk a koncepciót a visszajelzéseknek megfelelően. A specifikáció véglegesítésére csak ezután kerül sor.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.