Vezeték nélküli kapcsolat kiépítése BYOD-hoz

|

– Elemzők várakozásai szerint 2014-re közel 1,9 milliárd Wi-Fi eszközzel rendelkeznek majd a vállalati hálózatok, a trendet BYOD (bring your own device= hozd a saját eszközöd) névre keresztelték a szakértők.

Az emberek egyre nagyobb hányada használja már most saját okostelefonját, tabletjét, notebookját munkahelyén is, ennek pedig komoly kihatása lesz a vállalatok saját IT erőforrás menedzselésére. A BYOD előnye, hogy lehetővé teszi a munkavállalóknak a hatékony és mobil munkavégzést, ezáltal növelve a cégek hatékonyságát is. Azonban a BYOD szabályok nélkül komoly károkat okozhat a vállalatoknak: elveszíthetik az ellenőrzést az IT rendszerük és annak használói fölött, így a biztonság és az érzékeny adatok kérdésköre kiemelt szerephez jut. Mérethez igazodó stratégiára van szükség A BYOD trendjére adott válaszként a vállalatoknak olyan stratégiát kell kialakítani, amely megfelel méretüknek, igényeiknek, és olyan stabil, valamint sokoldalú WLAN-t kiépíteni, amely megkönnyíti a trend adaptálását. „Megbízható, kifogástalan biztonságot és egyszerű beállítási lehetőséget ötvöző informatikai rendszerre van szükség, melynek kialakításakor mindenképpen érdemes néhány fontos dolgot szem előtt tartani” – fogalmaz Cseh Levente, a ZyXEL ügyvezető igazgatója. WLAN infrastruktúra kiépítése A WLAN hálózat kiépítésének első lépése a Wi-Fi lefedettség és elérés növelése. A gyakorlatban ez úgy valósulhat meg, hogy a cég több vezeték nélküli access pointot (AP) telepít a telephely köré, amelyeket később a dolgozók és a látogatók is használhatnak. A telepítési igényektől függően a vezeték nélküli AP-kat a mennyezetre, falakra, szabadtéri helyszínekre, sőt lépcsőházakba is el lehet helyezni. Ahol nem érhető el olyan áramforrás, amelyhez csatlakoztatni lehetne az AP-t, ott a probléma orvosolható PoE (Power over Ethernet) switch-ek használatával, amelyek áramot szolgáltatnak az AP-nak és egy Ethernet kábelen adatokat továbbítanak, amelyből kifolyólag a vállalat telepítési és kábelezési költségein jelentősen spórolhat. „AZ AP-k vezérlésére megoldás lehet egy WLAN kontroller, amely a rendszergazdának egy olyan központosított platformot biztosít, ahol egyszerűen tudja kezelni az AP-kat a hálózaton. Emellett a skálázhatóság lehetősége miatt is tanácsos lehet egy WLAN kontroller használata, így a vállalatnak a jövőben nem fog gondot okozni a WLAN hálózat esetleges kiterjesztése.” – hangsúlyozza a szakember. Nagy teljesítményű Wi-Fi kapcsolat elérése A következő kritikus lépés a problémamentes, élvezetes Wi-Fi élmény megteremtése minden felhasználó részére. A ZyXEL szakértője kiemelte: a WLAN-nak meg kell tudnia birkózni a hálózati forgalom jelentős növekedésével és magasabb sávszélességet kell szolgáltatnia. Ehhez tanácsos Gigabit Ethernet technológiát választani a switch-ekhez, és nagy teljesítményű IEEE 802.11n vezeték nélküli AP-kat telepíteni a vezeték nélküli sebesség és a jeltartomány megnöveléséhez a hálózat periférikus pontjaiban is. „Azokban a helyiségekben, ahol nagyobb forgalom várható, a vállalat az 5 GHz-es vezeték nélküli technológia alkalmazásával elkerülheti a hálózat túlterheltségét és a jelek közötti interferenciát” – javasolja a szakember.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.