Zseniális technológiák a vállalatok és a társadalom szolgálatában

|

Az ActivateNow konferencián a Fujitsu bemutatta, hogyan segít jobb jövőt teremteni az élvonalbeli IT - a világrekorder Fugaku szuperszámítógép, a fejlett MI és a kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer.

Tech ingenuity supporting business and society in challenging times

Régóta tudjuk, hogy a digitális átalakulást támogató technológiák javítják a működési hatékonyságot, de használatuk a világjárvány utáni új realitáshoz való alkalmazkodás szempontjából vált egyenesen nélkülözhetetlenné.

Ezt az üzenetet hangsúlyozta dr. Réger József, a Fujitsu EMEA-régióbeli technológiai vezérigazgató-helyettese az ActivateNow online konferencián elhangzott nyitóbeszédében, amelynek során bemutatta, hogyan állíthatók rövid időn belül a digitális átalakulás támogatásában élen járó vállalat megoldásai a kihívások szolgálatába.

"Ezek a már rendelkezésre álló, nagy teljesítményű és rugalmas technológiák felhasználhatók a vírus terjedésének megfékezésére és a karanténban töltött időszak elviselhetőbbé tételére" - fogalmazott. "A világjárvány után pedig ahhoz is hozzásegíthetnek minket, hogy a lehető leggyorsabban visszatérjünk a régi kerékvágásba - és megragadjuk az esélyt a 'normalitás' fogalmának újradefiniálására."

Technológia a Covid utáni világban

A maszkviselés és a közösségi távolságtartás a vírus megfékezésének legáltalánosabb módszerei. Réger József szerint a digitális átalakuláshoz kapcsolódó két technológiával javítani lehet hatásosságukat.

Egyszerű gépi tanulási algoritmusok segítségével automatikusan megállapítható, ki viseli helyesen a maszkot. Ezeket a technológiákat egyébként az emberi arcvonások (a szem, az orr és a száj) azonosítására használják, és elég egyszerűen átalakíthatók a maszkviselési magatartás azonosítására.

A Fujitsu müncheni digitális inkubátorházának csapata maszkot viselő és maszk nélküli emberek fotói alapján betanította a mesterséges intelligenciát, és nyilvános videóközvetítéseken tesztelte a megoldást annak felmérésére, mennyire jól alkalmazható az MI nagyobb embertömegen. A folyamatban edge számítástechnika alkalmazásával csökkentették a felhőben feldolgozandó adatok mennyiségét és fokozták a teljesítményt.

"A valós idejű feldolgozáson és következtetésen alapuló eredmények meggyőzőek" - mutatott rá Réger József. "Az MI még azt is képes meghatározni, hogy a maszk az orrot és a szájat is fedi-e."

Kvantumtechnológia által inspirált megoldások a világjárvány időszakában

A Fujitsu Digital Annealer technológiát is új területeken alkalmazzák a Covid19 elleni globális fellépés során. A rendszer olyan komplex problémákat tud szilíciumlapkák segítségével megoldani, amelyek kezelésére korábban csak a kvantumszámítógépeket tartották alkalmasnak. A Digital Annealert jelenleg többek között az élő sportesemények biztonságos megszervezéséhez használják.

Réger József elmondta: "Fontos igény a stadionok biztonságos megtöltése. A világjárvány kitörése után a stadionokat bezárták. A szurkolói türelmetlenségre reagálva azonban egyre több helyen próbálnak lazítani a szabályokon."

Sok standionban fix, rugalmatlan helykiosztással igyekeznek megfelelni a közösségi távolságtartás szabályainak. A Réger József által hozott példában a szurkolókat kettesével ültetik, hogy megtartsák a külön háztartásban élők között a 2 méteres biztonsági távolságot. Azonban nem minden esetben párosával érkeznek a szurkolók.

"A csoportok méretétől és más tényezőktől függően 38 és 45% között lesz így a kihasználtság. Ez természetesen sokkal jobb a nullánál, ám a Digital Annealerrel még ennél is jobb eredményeket lehet elérni."

A rengeteg különböző permutáció felfedezésével a Digital Annealer ki tudja számítani a közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályokat betartva feltöltött stadion optimális kapacitását. Így Réger József elmondása szerint 60%-os kihasználtság érhető el, ami egy 80 ezer férőhelyes stadionnál 25 eurós jegyárakkal számolva 300 ezer euró többletbevételt jelent mérkőzésenként.

Kvantumtechnológia által inspirált gyógyszerkutatás

A Digital Annealer a koronavírus tüneteinek enyhítésére alkalmas új gyógyszerek azonosítását is képes segíteni. "Mivel a Digital Annealer gyorsan meg tudja oldani a kombinatorikai optimalizációs problémákat, nagy hatást gyakorolhat a gyógyszerkutatások piacára" - mutatott rá Ellen Devereux, a Fujitsu optimalizációs feladatokra szakosodott tanácsadója.

Jelenleg 12-15 év és több mint 1 milliárd dollár ráfordítás szükséges ahhoz, hogy egy gyógyszer piacra kerüljön. A Fujitsu a Digital Annealer képességeit bevetve rövidíteni tudja a folyamat felfedezési szakaszát.  

"Minden betegség vagy kórokozó esetében zsírokkal és fehérjékkel van dolgunk, és egy, a túlélés szempontjából fontos fehérjét veszünk célba. Leírjuk a kötési tulajdonságait, a formáját és a molekulák szintetizálásának lehetőségeit. Így létrejön egy 10 millió és 1 milliárd közötti molekulamennyiséget tartalmazó könyvtár, amelynek elemei potenciálisan kötést tudnak kialakítani a vizsgált molekulával."

"A Digital Annealer kiszámítja, hogy ténylegesen kialakul-e a kötés. A hagyományos módszerrel hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet ez a folyamat, míg a Digital Annealer 10 percen belül megadja a választ."

A PolarisQB egyesült államokbeli gyógyszeripari vállalattal a dengue-láz gyógyszerének kutatásán folytatott együttműködés során a Digital Annealer 1 milliárd lehetséges molekula közül választotta ki az 5000 legvalószínűbb jelöltet. Ezt követően gépi tanulással kiszűrték az emberre káros molekulákat, míg végül hússzal kezdődtek meg a tényleges kísérletek.

A szuperszámítógépek lehetőségei

A 2020-as évben a világ leggyorsabb szuperszámítógépének választott Fugaku volt a Fujitsu legnagyobb technológiai áttörése. A RIKEN japán kutatóintézettel közösen fejlesztett szuperszámítógép 2,6 kvadrillió művelet végrehajtására képes másodpercenként.

Bár a Fugaku hivatalos indulása 2021-re volt várható, a rendszer rendkívüli képességeit már használják a Covid19 fertőzésmegelőzési módszereinek kutatására. "Fantasztikus volt látni, hogyan tették működőképessé a Fugakut a Covid19 világjárvány kezeléséhez" - mutatott rá Yasushi Okuno, a RIKEN helyettes programigazgatója. "Mivel a fertőző betegségek elleni fellépésnél kulcsfontosságú a gyorsaság, a lehető leghamarabb be kell vezetni a hatásos gyógyszereket." (Lásd a Fujitsu blogját: 
Harc a Covid19 ellen a Fugaku szuperszámítógéppel.)

A szuperszámítógép hatdimenziós csatlakozási technológiának köszönheti nagy teljesítményét. Ez óriási előnyt biztosít számára a Covid19 terjedésének megfékezését célzó intézkedések vizsgálata terén.

A Fugaku fő tervezőmérnöke, Yuichiro Ajima elmagyarázta: "A peta-nagyságrendű számítási képességeket nyújtó szuperszámítógép elkészítéséhez több mint 80 ezer processzorra van szükség. Ahhoz, hogy ne csökkenjen a kommunikációs teljesítmény úgy, ahogy ez a 3D-s csatlakozási technológia esetében történt, több kommunikációs csatornára van szükség. Ezért négy, öt, sőt most már hat dimenziósra bővítettük a rendszert."

Arra számítanak, hogy ez a számítási teljesítmény lehetővé teszi majd a gyógyszerkutatás, az egészségügyi ellátás, a katasztrófa-elhárítás, a globális környezetvédelem és a fenntartható energiatermelés komplex problémáinak megoldását. "Szívesen látnám, ahogy felhasználják technológiánkat a tudomány és a technológiai kutatások területén, és napjaink társadalmi problémáinak megoldására" - jelentette ki Yuichiro Ajima. (Lásd a Fujitsu blogját: A hatdimenziós csatlakozási technológia születése.)

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.