Hirdetés
. Hirdetés

A Nasdaq a BalaBit célkeresztjében

|

Nyolcmillió dolláros tőkebevonással erősíti jelenlétét a BalaBit Észak-Amerikában és Európában. Öt év távlatában globális szereplővé nőne a cég.

Hirdetés

A forrást a londoni székhelyű C5 Capital kockázati tőketársaság biztosítja, amely a most bejelentett tranzakció révén 25 százaléknál kisebb részesedést szerez az egyik legsikeresebb magyar technológiai vállalatban. Az informatikai biztonsági megoldásokra szakosodott BalaBit IT Security a megközelítőleg 1,8 milliárd forint összegű tőkebevonással további nemzetközi terjeszkedését és a termékfejlesztést kívánja felgyorsítani.

Györkő Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a közel másfél éves előkészítő munkát és felkészülést követően aláírt megállapodás első körös befektetés, amelyet a vállalat ötéves stratégiája szerint további körök követnek majd. A forrásbevonások segítségével a BalaBit 2019-ig szeretné több mint ötszörösére növelni árbevételét. A cég tavalyi, 14,5 millió dolláros (3,3 milliárd forintos) forgalmát alapul véve ez a 80-100 millió dolláros szint elérését és az utóbbi időszakban felmutatott, átlagosan évi 30 százalékos bővülés fenntartását, illetve fokozását jelentené, ami már a tőzsdére lépést is lehetővé tenné. Globális piaci szerepre törekvő IT biztonsági cégként a BalaBit számára ebben az esetben kézenfekvő lenne, ha az elsődleges részvénykibocsátásra a Nasdaq-on kerítene sort, mondta az ügyvezető.

 
Györkő Zoltán, ügyvezető, BalaBit IT Security

Minderre a kifejezetten az IT-biztonsági és adatvédelmi szektorra specializálódott C5 Capital is jó esélyt lát. Nazo Moosa, a kockázati tőketársaság vezérigazgatója a budapesti bejelentés alkalmával kifejtette, hogy egy ún. 10-es és 20-as szabályt állítottak fel maguknak, melynek alapján kiválasztják a befektetésre érdemesnek tartott, feltörekvő cégeket. Ez 10 millió dollárt meghaladó éves bevételt, és 20 százaléknál gyorsabb, éves növekedést jelent, és a BalaBit mindkét követelménynek meggyőzően megfelel. A C5 Capital egyébként szűkre fogja befektetési portfólióját, egyszerre mindössze 5-6 céggel foglalkozik, de ezt behatóan teszi, és nemzetközi tapasztalatát, kapcsolatrendszerét felhasználva nemcsak a stratégiaalkotásban, hanem a kommunikáció és úgyszólván az értékesítés terén is segíti tanácsaival a start-upokat.

Erre a fokozott odafigyelésre, amelyet a BalaBit is elvár befektető partnerétől, az IT-biztonsági piacon különösen nagy szükség van, mert ezen a területen rengeteg szállító és még több termék versenyez, de közülük csak kevés válik igazán globális sikertörténetté.

A BalaBit nyílt forráskódú, ingyenes megoldásait – amilyen például a Debian Linux disztribució részeként is elérhető syslog-ng naplómenedzsment szoftver és a Zorp GPL proxy tűzfal - világszerte közel egymillió vállalat használja, míg a termékek kifejezetten nagyvállatoknak kínált, kereskedelmi változatait öt kontinensen közel 100 viszonteladó forgalmazza. A cég jelenleg Londonban, New Yorkban, Moszkvában, Münchenben és Párizsban működtet képviseleti irodát.

A további, nemzetközi terjeszkedés szempontjából a BalaBit különösen nagy reményeket fűz sikertermékéhez, a Shell Control Box tevékenység-felügyeleti berendezéshez, amely a távoli szerverekhez, virtuális asztalokhoz és hálózati eszközökhöz való hozzáférést ellenőrzi, és a rendszerekhez csatlakozó felhasználók munkafolyamatait mozifilmszerűen visszajátszható formában rögzíti. A cég mindenekelőtt az észak-amerikai kontinensen erősítené piaci jelenlétét, továbbá új képviseletek létrehozását tervezi az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban, majd a közép- és távol-keleti régióban is.

Eközben a BalaBit multinacionális vállalatszerkezetet vesz fel, luxemburgi központtal, és a vállalat menedzsmentjében is nemzetközi bővülés várható, de a céget továbbra is Györkő Zoltán fogja vezetni. A jelenleg 160 főt foglalkoztató cégcsoport ezt a létszámot 2019-re várhatóan megduplázza majd.

- A nemzetközi terjeszkedéssel vezetői pozíciókba keresünk majd más térségekbe is új kollégákat, a kutatást és fejlesztést azonban megtartjuk Magyarországon, termékeinket továbbra is budapesti és veszprémi K+F részlegünkben készítjük, és még szorosabbra fűzzük együttműködésünket a hazai felsőoktatással – mondta Györkő Zoltán. – Szeretnénk példát mutatni mind termék-, mind üzletfejlesztés terén, és hozzájárulni egy új nemzedék, olyan magyar szakemberek felneveléséhez, akik a világpiacban is lehetőséget látnak, és vállalkozni mernek, tudnak a globális versenyben való megmérettetésre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.