Hirdetés
. Hirdetés

A tudomány most fedezte fel, hogy az agyunk utálja a PowerPointot

|

A prezentációk csökkentik a hallottak és látottak megértést és az információk megtartást.

Hirdetés

A PowerPoint stílusú prezentációk olyan módon kényszerítenek multitaskingra, amit az agyunk nem igazán tud kezelni. Szinte minden prezentáció (PowerPoint vagy más) azzal jár, hogy az előadó beszél, miközben szavakkal teli diákat jelenít meg. Az ötlet lényege, hogy a képernyőn megjelenő szavak támogatják az elhangzottakat, ezáltal növelve a megértést és az emlékezetet.

Ezzel azonban az a baj, hogy a prezentációk csökkentik a hallottak és látottak megértést és az információk megtartást, mivel az emberi agy nagyon rosszul működik minden olyan többfeladatos helyzetben, amely gondolkodó szervünk ugyanazon részének használatát kívánja meg mindegyik feladat esetében. Marc Coutanche pszichológus a Pittsburghi Egyetem kutatója a Popular Mechanics című lapban szemléltette ennek az okát. "Az agyunk nyelvi régiói a hangokat, a szavakat és a mondatok jelentését dolgozzák fel. Képzeljünk el egy áramkört, ahol több bemenet és több kimenet van, de ugyanazokon a vezetékeken osztoznak" - mondta.

Hirdetés

Más szóval, amikor az agyunk szavakat hall és különböző szavakat lát egy időben, az agyban tulajdonképpen rövidzárlat keletkezik, vagy az agy váltogat a két szókészlet között, ami mindkettőt összezavarja. Ez az oka annak, hogy gyakorlatilag minden PowerPoint prezentáció unalmas és felejthető - állítja az Inc. magazin, amely a címben lévő merész kijelentést is megfogalmazta.

Az agya persze képes multitaskingra, ha a többfeladatúság kezelése a szerv különböző részeire támaszkodhat. Ezért tudunk biztonságosan autót vezetni, miközben híreket hallgatunk a rádióban.

Számos nagy sikerű vállalkozó, például Jeff Bezos és Elon Musk intuitív módon jutott arra a következtetésre, amit a tudomány azóta már javasolt, és állítólag már nem hajlandóak végigülni a PowerPoint előadásokat - írja az Inc.

Szerencsére vannak hatékony alternatívái a pontokba szedett mondanivalót megjelentő prezentációknak. Íme három lehetőség a magazin szakírója, Geoffrey James javasol.

Ha egy problémát meg kell vitatni és dönteni kell róla, hasznosabb írott tájékoztatót használni. Ez egy rövid (legfeljebb 3 oldalas) dokumentum, amelyet a megbeszélés elején mindenki elolvas. Fontos, hogy ezt ne adjuk ki az értekezlet előtt, mert szinte senki sem fogja elolvasni.

A tanításhoz és képzéshez az interaktív élmények létrehozása a célravezető. Ez munkafüzeteket, csoportos gyakorlatokat és különösen jegyzetelést jelent, de mindig ceruzával vagy tollal, és soha nem számítógéppel. A papíron történő jegyzetelés jelentősen javítja a memóriát, mivel az agy több részét is igénybe veszi, ami a PowerPoint-effektus fordítottja.

A szórakoztatáshoz vagy inspiráláshoz tartsunk beszédet. Ha a csoport túl nagy ahhoz, hogy részt vegyen az interaktív gyakorlatokban, akkor inkább TED Talk stílusú előadás működik jól. Ha van egy kép, amely döntő fontosságú a beszéd megértéséhez, azt jelenítsük meg, de soha mutassunk felsorolást. Olyat például a TED Talkban sohasem látni, és nyilván okkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.