Hirdetés

Adatmentés csúcssebességgel

|

Artur Cyganekkel, az Acronis közép-kelet-európai vezetőjével a Hungaroringen júliusban megrendezett Forma-1-es futam előtt beszélgettünk.

Hirdetés

Júliusban jelentette be az Acronis, a hibridfelhő-alapú adatvédelem egyik vezető szállítója új megoldásait - közöttük a Backup 12-t, a Backup Cloudot, a Monitort, a Storage-ot és a Notaryt -, amelyek a vállalkozások és az informatikai vezetők kezébe még nagyobb irányítást adnak a céges adatok, az alkalmazások és munkaterhelések fölött, így igény szerint eldönthetik, hogy hol készíthető róluk biztonsági másolat, hol tárolhatók, felügyelhetők és állíthatók helyre.

Az Acronis valamennyi megoldását az AnyData Engine hajtja meg - egy sor nagyteljesítményű adatvédelmi technológia, amely az adatokat rögzíti, tárolja, bármilyen helyszínről eléri, felügyeli és helyreállítja. A cég, amely világszerte több mint félmillió vállalat összességében mintegy 5 ezer petabájtnyi adatát védi, új termékeit egységes, hibrid felhőarchitektúrára építette.

Artur Cyganek, a Toro Rosso Forma-1-es csapatot szponzoráló Acronis közép-kelet-európai vezetője a magyar nagydíj futama alkalmából járt Budapesten a hónap végén.

Computerworld: Milyennek látja a felhőalapú megoldások elfogadottságát a térségben? Mely országok, iparágak járnak élen ezen a téren, és melyek a vállalatok legnagyobb elvárásai, illetve aggodalmai a felhővel kapcsolatban?

Artur Cyganek: Piaconként változó a térségben a felhőalapú megoldások elterjedtsége, a balti államok és Csehország vállalatai ebben a tekintetben a legnyitottabbak, de például a romániai szolgáltató cégek is élénken érdeklődnek a felhő adta lehetőségek iránt, számos megkereséssel fordulnak hozzánk. Említhetem Lengyelországot is, ahol az egyik legnagyobb hosztingszolgáltató szintén az Acronis platformját használja. Cégméretet tekintve a felhőalapú megoldások a kis- és középvállalatok körében elterjedtebbek, európai összehasonlításban azonban térségünk elmarad az olyan fejlett felhőpiacoktól, mint az Egyesült Királyság vagy a skandináv országok. Ugyanakkor tapasztaljuk, hogy a szoftverszállító cégek felhőalapú szolgáltatáscsomagokra váltanak, és ez régiónkban is kihat a piacok fejlődésére. Nyitottabbak a vállalatok a felhőalapú megoldások használatára, ha a szolgáltatást az országon belüli adatközpont adja, ezért DRaaS katasztrófaelhárító és Backup Cloud adatmentő megoldásunkat helyi szolgáltatópartnerekkel együttműködve is kínáljuk, Magyarországon például a Kvazar Micróval, a Microsoft felhő-viszonteladó partnerével.

 

CW: Az újonnan bejelentett Acronis termékek, a Backup 12, a Backup Cloud, a Monitor, a Storage és a Notary új, hibrid felhőarchitektúrára épülnek. Technológiáját tekintve milyen változást hoz az új architektúra, és mit ad a felhasználóknak?

AC: Házon belül bevezethető és felhőszolgáltatásként elérhető adatmentő megoldásunk korábban két, különálló termék volt, az Acronis Backup 12 és a Backup Cloud azonban ugyanarra a technológiára épül. Ügyfeleinknek így egységes adatbiztonsági megoldást kínálunk házon belül és a felhőben egyaránt. A vállalatok igény szerint meghatározhatják, hogy mely adataikat kívánják házon belül tartani, és melyeket mentenék a felhőbe, ezt egyetlen felügyeleti konzolon beállíthatják. Backup 12 megoldásunkkal fizikai, virtuális és mobilkörnyezetben is menthetik és helyreállíthatják adataikat a szervezetek, míg Backup Cloud szolgáltatásunkat partnereink saját márkanevük alatt is kínálhatják, más szolgáltatáscsomagjaik részeként a Microsoft Azure-on vagy más felhőplatformokon. Bejelentettünk például egy Office 365 konnektort is, amelyen keresztül a Microsoft felhőszolgáltatásának felhasználói adatmentő és -helyreállító szolgáltatást kapnak.

Acronis Storage megoldásunkkal a vállalatok és hosztingpartnereink is szoftveresen meghatározott tárolókörnyezetet alakíthatnak ki a meglévő infrastruktúra, tárolókapacitás jobb hasznosítása érdekében. A szintén most bejelentett Acronis Monitorral a felhasználók nemcsak a tárolókörnyezet, hanem a szerverek és a hálózat működését is nyomon követhetik. Acronis Access termékünkkel pedig már korábbról kínálunk olyan, biztonságos fájlmegosztó szolgáltatást, amely a mobilkörülmények között vagy távoli munkahelyen dolgozó felhasználók számára is megbízható hozzáférést ad az érzékeny üzleti adatokhoz. Magyarországon ezt a megoldásunkat többek között egy bank is használja.

Mindezekkel a termékekkel és szolgáltatásokkal nagyon gyors, percekben, akár másodpercekben mérhető adat-visszaállítást kínálunk, és a vállalat mindig rugalmasan eldöntheti, hogy adatait, alkalmazásait, munkaterheléseit házon belül, az Acronis vagy valamely helyi partnerünk adatközpontjában kívánja menteni. Termékeinket ezért építettük egyetlen felületről menedzselhető, hibrid architektúrára.

CW: Hogyan használja a Toro Rosso Formula-1-es csapata az Acronis adatbiztonsági megoldásait?

AC: Rugalmasságuk és nagy teljesítményük miatt választotta adatbiztonsági megoldásainkat a Toro Rosso csapata. A Forma-1 technológiaintenzív verseny, egy autó naponta 700 gigabájtnál több adatot generál a gépet monitorozó rendszerekben. A versenyképesség javításához elengedhetetlen, hogy ezeket az adatokat a csapat mérnökei mindenkor, a Forma-1-es futamok bármely helyszínén gyorsan és megbízhatóan elérjék. A sebesség és a megbízhatóság kulcsfontosságú, és mi ezt - helyi partnereinkkel is együttműködve - a világ bármely pontján biztosítjuk a Toro Rosso csapatának is, versenyezzen az Budapesten vagy Szingapúrban.

Valamivel rövidebb idő alatt, mint amíg egy versenyautó megtesz egy teljes kört a pályán, a vállalatok az Acronis Backup 12 segítségével öt VMware-alapú szervert tudnak visszaállítani. A Network Testing Labs legfrissebb teljesítménytesztje szerint az Acronis Backup 12 egy VMware virtuális gép biztonsági mentésében jobbnak bizonyult, mint a Veeam Availability Suite. Az Acronisszal egy 180 gigabájtos virtuális gép biztonsági mentése mindössze 35,6 percbe telt, míg a Veeam esetében ez 71,2 percet igényelt. Backup 12 megoldásunkkal egyébként akár 15 másodperces RTO (recovery time objective) visszaállítási idő is elérhető.

CW: Milyen technológiai trendek és felhasználói igények formálják majd az adatmentés és -visszaállítás piacát a következő években?

AC: A hibrid környezetek hosszú időn keresztül meghatározóak lesznek, ehhez aligha fér kétség, ezért a vállalatok olyan megoldásokat fognak keresni, amelyek megkönnyítik számukra az adatok, alkalmazások és munkaterhelések kezelését a házon belüli, a helyi szolgáltatók által működtetett adatközpontok és a nyilvános felhő között a mentés és a visszaállítás megbízhatósága, gyorsasága és költsége, valamint a törvényi megfelelés szempontjai szerint.

Párhuzamosan ezzel a hagyományos értelemben vett adatmentést véleményem szerint fel fogják váltani a katasztrófaelhárító megoldások. Sokkal nagyobb védelmet ad az üzletmenet-folytonosság szempontjából, ha a vállalat nemcsak adatairól készít biztonsági mentést, hanem teljes szervereiről, amelyeket saját adatközpontjában, helyi szolgáltatópartnereinknél vagy az Acronis adatközpontjaiban gyorsan helyre tud állítani. Megoldást kínálunk a lépcsőzetes helyreállításra is, amikor a szervert nagyon rövid időn belül ismét használni tudja a vállalat, és a kevésbé aktív adatokat később adjuk hozzá. A hasonló, rugalmas megoldások szintén egyre fontosabbá válnak majd a továbbiakban.

Nőni fog az automatizáció szerepe is, mivel a választási lehetőségeket kereső vállalatok a hibrid környezet minél egyszerűbb, hatékonyabb és megbízható felügyeletére keresnek megoldást. Az értéket hozzáadó, helyi szolgáltatópartnerek ebben sokat segíthetnek, szerepük ezért a felhő-ökoszisztémában változatlanul fontos lesz.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.