Hirdetés

Az 5G előtt még jön a majdnem 5G

|

Néhány nagy mobilszolgáltató és berendezésgyártó támogat egy átmeneti specifikációt.

A mobil iparág olyan izgalmi állapotba került az 5G kapcsán, hogy terve vette egy olyasvalami megvalósítását, ami majdnem 5G, de már egy évvel korábban elérhető lesz. Vasárnap a barcelonai Mobil World Congress rendezvényen a legnagyobb berendezésgyártók és mobilszolgáltatók elkötelezték magukat az 5G sok elemét definiáló 5G NR (New Radio) specifikáció kidolgozásának felgyorsítása mellett. Az új technológia kezelni fogja az 5G tervezett használati módjainak némelyikét, de 2020 helyett már 2019-ben elérhető lesz kipróbálásra és bevezetésre.

Nagy a tét az 5G arénában mind a mobilszolgáltatók, mind a hálózataikat berendezésekkel ellátó vállalatok számára, amelyek mind képviseltetik magukat a mobil iparág barcelonai nagy találkozóján. A következő generációs technológia révén új szolgáltatásokat kínálhatnak majd a mobilcégek - például multi gigabites szélessávú átvitelt, valamint speciális funkciókat a dolgok internete eszközeihez és az önvezető járművekhez -, a gyártók pedig új erőre kaphatnak az új berendezések iránti megnövekedett igényeknek köszönhetően.

A hivatalos 5G NR specifikáció várhatóan időben elkészül ahhoz, hogy 2020-ben megvalósulhassanak a nagyszabású bevezetések. Része lesz az LTE-t szabványosító 3GPP csoport Release 15 elnevezésű specifikációjának. A most javasolt Non-Standalone 5G NR elnevezésű specifikáció az LTE rádiókat és back-end szoftvereket fogja használni, miközben egy új üzemmódot valósít meg, amely képes lesz támogatni néhány 5G használati esetet, olvashatjuk a támogatók által kiadott közleményben.

A jelentősebb iparági szereplők többsége - a Vodafone, az AT&T és más mobilszolgáltatók több országból, valamint a gyártók közül a Qualcomm, az Intel, az Ericsson, a Huawei és a ZTE - részt vesz az új szabvány kidolgozását támogató csoport munkájában. A Non-Standalone 5G NR szabvány megalkotásának következő lépéseként a jövő hónapban egy 3GPP esemény keretében a horvátországi Dubrovnyikban találkoznak.

Kimaradt ugyanakkor a támogatók közül a Nokia és a Verizon. A Nokia elnöke és vezérigazgatója, Rajeev Suriegy egy barcelonai eseményen vasárnap arról számolt be, hogy jelenleg építik ki az első kereskedelmi, végponttól végpontig terjedő 5G megoldásukat több amerikai nagyvárosban.

Az iparági csoport továbbra is támogatja a valódi 5G specifikációt, a Standalone 5G NR-t, és garanciát vállalt arra, hogy az átmeneti rendszerek kompatibilisak lesznek azzal is.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!