Hirdetés
. Hirdetés

Az ERP hibrid holnapja

|

Lejárt a monolitikus, körülményesen frissíthető vállalatirányítási rendszerek kora. Hogy lépést tarthasson az üzlettel, a folyamatosan változó környezetben az ERP-rendszernek is meg kell újulnia, és a Forrester szerint ez az alapmegoldás és harmadik féltől származó további alkalmazások, a házon belül bevezetett szoftver és a felhőszolgáltatások együttes használatával érhető el.

Hirdetés

Minden eddiginél gyorsabban változnak napjainkban a nagy-, közép- és kisvállalatok, termékeikkel és szolgáltatásaikkal külföldi piacokra lépnek be, tevékenységüket további területekre terjesztik ki, vagy üzleti modelljüket gondolják újra. A dinamikus környezetben olyan alkalmazásokat keresnek a szervezetek, amelyek egyrészt rugalmasan támogatják az üzlet ideiglenes vagy hosszú távra szóló átméretezését és átfókuszálását, másrészt lehetővé teszik a vállalatirányítási (ERP-) rendszerben kezelt történeti adatok más forrásokból származó adatokkal történő együttes, közel valós idejű elemzését.

Három kulcstényező: a globalizáció, valamint az iparági fókuszból fakadó igények és a feljövő új technológiák köre formálja ezért az ERP-rendszerek jövőjét - állapította meg tanulmányában (Global, Industry, And Technology Forces Shape The ERP Landscape) a Forrester.

Jövőformáló erők
Globális ERP-stratégia a nemzetközi piacok meghódításához. Egyre több ázsiai, dél-amerikai és kelet-európai vállalat lép a világpiacra, ezért olyan ERP-megoldást keres, amely együtt nő a szervezettel, támogatni tudja a terjeszkedést a különböző országokban. Válaszképp az ERP-szállítók még több pénznem, nyelv és jogszabály kezelésére készítik fel rendszereiket, helyi partnereket keresnek, amelyek regionális funkcionalitással bővítik az alapmegoldást, illetve cégfelvásárlások útján is erősítik piaci jelenlétüket, például a helyi szoftvertámogatás területén.

Míg egyes vállalatok arra törekednek, hogy ugyanazt az ERP-rendszert használják minden országban, amelyben piacra lépnek, mások a kétrétegű vállalatirányítási modellt részesítik előnyben. Választhatnak ehhez két különböző gyártó palettájáról is, például a központban sok éve bevezetett és testre szabott Oracle vagy SAP rendszer mellé az újonnan alapított leányvállalatoknál a Microsoft kis- vagy középvállalati megoldását telepíthetik. Miután az ERP-szállítók többsége ma már felhőalapú (software-as-a-service, SaaS-) megoldást is kínál, további lehetőség, hogy a leányvállalatok a szoftver bevezetése helyett a szolgáltatást kezdik használni. Különösen előnyös lehet ez a modell azon piacokon, amelyekre a vállalat újonnan lépett be, mivel a felhőszolgáltatás könnyen és rugalmasan méretezhető az üzlet előre nehezen megjósolható bővülésével összhangban.

Iparági megoldások, speciális funkcionalitás iránti igény. Egyedül a nagy ERP-szállítók tudják vertikális megoldásaikkal lefedni az iparágak széles körét - az ehhez szükséges funkcionalitást fejlesztő szoftvercégeket vagy felvásárolják, vagy partnerhálózatukba szervezik. Számukra is kihívást jelent azonban, hogy az iparági megoldások között elmosódnak a határok, amikor a vállalatok újabb területekre terjesztik ki tevékenységüket - például egy kiskereskedő cég nagykereskedelemmel kezd foglalkozni, egy italgyártó más termékekkel bővíti kínálatát, vagy egy bányavállalat acélgyárat nyit. A dolgok internetének gyors növekedésével a hálózatra csatlakozó termékek még több vállalatot csábíthatnak új szolgáltatások bevezetésére: egy gumiabroncsgyártó cég például a megelőző karbantartás céljából gyűjtött adatokat felhasználva ma már könnyen indíthat flottamenedzsment-szolgáltatást - feltéve, hogy vállalatirányítási rendszere nem hátráltatja az üzlet törekvéseit.

A gyorsan fejlődő igényekkel lépést tartó szoftverinnováció. Az üzleti mobilitás támogatása és a felhőalapú megoldások iránt mutatkozó kereslet hatására az utóbbi két-három évben a nagy ERP-szállítók mindegyike kialakította SaaS-kínálatát, és közülük több is ma már a folyamatosan fejlesztett felhőalapú megoldásokat helyezi előtérbe az úgynevezett cloud first stratégia jegyében. Noha a Forrester felmérése is arra az eredményre jutott, hogy a vállalatok elsősorban az üzemeltetési és a licencköltségek csökkenését várják az SaaS-megoldásoktól, és a remélt előnyök között csak harmadik helyen említik az üzleti innováció hathatósabb támogatását, a felhőalapú vállalatirányítási rendszerek - és általában a felhőalapú megoldások - legnagyobb előnye éppen folyamatos fejlődésükből és rugalmasságukból fakad. Hosszú távon ez többe kerülhet, mint a házon belül bevezetett szoftver, de a gyártók azzal érvelnek, hogy a két szolgáltatási modellt nehéz összevetni, ahhoz az üzletnek adott érték felől érdemes közelíteni.

A mobilitás támogatását kezdetben az értékesítők és a karbantartók keresték terepi munkájukhoz, így azzal a szállítók először ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM-) alkalmazásaikat vértezték fel, de ma már az ERP-rendszerek valamennyi felhasználója - a pénzügyesektől és HR-esektől kezdve a felső- és üzletágvezetőkön, a kutatókon és fejlesztőkön, valamint a marketingeseken át a gyártástervezőkig és raktárkezelőkig - elvárja, hogy a naprakész adatokhoz helytől és időtől függetlenül, azonnal hozzáférjen. A szállítók mobileszközökre szabott, új kezelőfelülettel válaszoltak, de az ERP-rendszerek architektúra szintjén is továbbfejlődtek, olyan alkalmazásprogramozó interfészek (API-k) készültek, amelyeken keresztül - a gyártó, a felhasználó vagy harmadik fél által fejlesztett - mobil- és webalkalmazások elérik a háttérrendszerek szolgáltatásait.

Tanácsok váltáshoz
Minden szoftverinnováció mellett a meglévő ERP-rendszer verziófrissítése vagy a migráció, egy másik szállító megoldására történő átállás sok vállalat előtt olyan nagy kihívásokkal teli feladatként tűnik fel, hogy a projektet akár többször is elhalasztja, még akkor is, ha az üzlet hiányolja az új keletű funkcionalitást a napi munka támogatásában éppúgy, mint a jövőre vonatkozó tervek megvalósításában.

Néhány tanácsot fogalmazott meg a váltást halogató vállalatok számára a Forrester, hangsúlyozva, hogy a meglévő ERP-rendszer frissítése vagy lecserélése korszerű verzióra, illetve megoldásra - az üzlet minden területét átszövő szoftver összetettsége miatt - mindig fokozatos, szakaszokban megvalósuló projekt lesz, de nem szabad engedni, hogy ez bárki kedvét szegje. A piacelemző szerint a vállalatirányítás modernizálására készülő vállalatok döntéshozóinak a következő előkészületeket kell megtenniük:

Értékelje újra az ERP-alkalmazásportfóliót! Az elévült vállalatirányítási rendszerrel küszködő szervezetekre gyakran a meglévő ERP-rendszer újbóli bevezetése - vagy akár teljes lecserélése - vár. A projekt megtervezésekor ezért érdemes időt és energiát áldozni a korszerű ERP-megoldások képességeinek és a szállítók fejlesztési stratégiájának, jövőképének kiértékelésére, majd mérlegelni, hogy az új technológiákat a vállalat miként tudná hasznosítani saját üzleti stratégiájával összefüggésben.

Fogadja el a hibrid jövőt! A Forrester gyakran hallja ügyfeleitől, hogy az ERP-beruházásra úgy tekintenek, mint egy mindent eldöntő választásra valamely ERP-csomag és a kategóriájukban legjobb üzleti alkalmazások bevezetése között. A piacelemző szerint a jövőben a vállalatok rutinszerűen használnak majd harmadik féltől származó alkalmazásokat az alapfunkcionalitást adó ERP-rendszerük mellett. Az adott országra, régióra, iparágra vagy üzleti gyakorlatra jellemző speciális funkciókat ezek a kategóriájukban legjobb alkalmazások fogják biztosítani. Következésképp a vállalatok kevesebb testre szabást kérnek majd ERP-rendszerükhöz, de több beépülő szoftvermodult, illetve harmadik féltől - gyakran az ERP-szállító partnereitől - származó alkalmazást fognak használni.

Kezelje az ERP-piacon zajló konszolidációval előálló helyzeteket! Miután az ERP-szállítók globális és iparági jelenlétük, valamint technológiai spektrumuk kiszélesítésére törekednek, a cégfelvásárlások és -egyesülések a mindennapok részét képezik ezen a piacon. Az utóbbi évek nagy akvizíciói (például az Oracle Taleo-, valamint az SAP Ariba- és SuccessFactors-felvásárlása) után a Forrester szerint további hasonló tranzakciókra is sor kerülhet, miközben a gyártók folyamatosan olvasztják magukba a specifikus funkcionalitást fejlesztő kisebb technológiai cégeket. A piacelemző szerint ezért a vállalatoknak határozottan arra kell kérniük ERP-szállítójukat, hogy stratégiájukkal - és különösen az árazással, az integrációval, valamint a szolgáltatási modellel - kapcsolatban minden részletet tisztázzanak.

Végül dolgozzon ki részletes, dokumentált, üzletközpontú alkalmazásstratégiát és -ütemtervet! Gondolja át, hogy az elérhető ERP-alkalmazások közül melyekben tudná a legjobban megjeleníteni üzleti folyamatait és stratégiáját, majd mérlegelje, hogy meglévő vállalatirányítási környezetét ehhez milyen mértékben szükséges átalakítania.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.