Hirdetés

Az innováció kultúrája

|

Interjú Markus Hilkennel, az SAP Labs Hungary vezetőjével.

Hirdetés

Ötven fejlesztővel kezdte meg munkáját 2005-ben az SAP budapesti fejlesztőközpontja, majd az eltelt tizenegy évben lendületesen fejlődött. A bővülés különösen az utóbbi két évben öltött látványos méreteket. Ma több mint 800 szakember dolgozik az SAP Labs Hungary (SLH) csapatában - a fejlesztés mellett a terméktámogatás és -karbantartás, valamint tavaly óta a felhőalapú megoldások támogatása terén.

Computerworld: Milyen szerepet tölt be napjainkban az SLH az SAP globális szervezetében?

Markus Hilken: Az SLH nemcsak méretében, hanem kompetenciáinak, funkcióinak körét tekintve is sokat nőtt az utóbbi években. Míg fejlesztőink kezdetben csupán a németországi központunkban meghozott döntések, az onnan érkező útmutatás alapján írtak kódot, ma már olyan szoftvertervezőket és -mérnököket foglalkoztatunk, akik teljes hatáskörrel bírnak az SAP termékeinek és szolgáltatásainak formálásában, kihasználva az agilis szoftverfejlesztés és design thinking módszertanokat. Hogy egy példát említsek, itteni és nemzetközi ügyfeleinket is fogadjuk az SLH-ban, tapasztalataikról és igényeikről, elvárásaikról beszélgetünk velük, és a hallottakat közvetlenül visszacsatoljuk termékeink és szolgáltatásaink fejlesztésébe.

Hamar felismerte az SAP a magyar IT-szakemberek szakmai és funkcionális tudásának értékét, és azóta arra törekszik, hogy erre mind nagyobb mértéken építsen. Ma ennek köszönhetően a szoftvertervezéstől a fejlesztésen át a hibrid környezetet lefedő támogatásig és karbantartásig teljes körű szolgáltatást tudunk adni Budapestről az európai, közel-keleti és afrikai ügyfeleknek, ezért az SLH világszinten is az SAP legértékesebb lokációi közé tartozik.

 

CW: Mely SAP-termékek fejlesztésében vesz részt az SLH, és milyen szinten?

MH: Dedikált csapatunk dolgozik például az ellátásilánc-menedzsment szegmensében lévő SAP Integrated Business Planning megoldáson, mely az egyik leggyorsabban növekvő terület a felhőben és hagyományos (on-premise) területen, valamint az SAP S/4HANA in-memory platformra épülő üzletialkalmazás-csomag továbbfejlesztésén és támogatásán. Központunk kiemelkedő tudással és tapasztalattal bír a mobilalkalmazások fejlesztése terén is, ezért fontos szerepet töltünk be az Apple és az SAP idén májusban bejelentett együttműködésében is, és hamarosan iOS platformon natívan futó üzleti appokkal jelentkezünk.

CW: Az említett fejlesztési projektek és együttműködések mellett az SLH a tudásátadás és a CSR-kezdeményezések terén is aktív. Miért tartják fontosnak ezeket a programokat?

MH: Az SLH vezetése mellett a terméktámogatásért is felelek. Háromszázfős budapesti terméktámogató csapatunkkal más központok munkáját is segítjük technológiai tudás átadásával, így ott dolgozó kollégáink - ahogyan azt legutóbb moszkvai központunkban tették - az adott termék lokalizálására összpontosíthatnak.

Két hónapja megnyílt pozsonyi fejlesztőközpontunk vezetőségét is segítettük Budapestről egy mentori programon keresztül, hogy szolgáltatásait minél gyorsabban és hatékonyabban indíthassa el.

Szakmai-üzleti tevékenységünk mellett CSR programjaink által szeretnénk a közösségnek is értéket adni, amelyet otthonunknak mondhatunk. Több kezdeményezésünk célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket digitális eszközökhöz és interneteléréshez juttassa, míg globális programjaink, a KickUp és a CodingKids keretében a fiatalokat az alkalmazások tervezésébe és fejlesztésébe is aktívan bevonjuk.

Házon belüli Demo Jam kezdeményezésünkkel innovációra ösztönözzük szakembereinket. Időt és erőforrásokat biztosítunk számukra, hogy projektcsapatokat alkossanak, és újító ötleteiket megvalósítsák. Vállalati autóflottánkban a megtett kilométerek elszámolását például egy felhőalapú megoldással automatizáltuk, amelyet kollégáink egy Demo Jam során készítettek. Továbbfejlesztett változatát azóta beépítettük hálózatba kapcsolt gépjárművekbe szánt Smart Vehicle megoldásunkba. Hasonló innovációs kezdeményezésekkel a támogatás területén dolgozó kollégáink körében is szorgalmazzuk az újítást, amely itt elsősorban a prediktív, hibamegelőző karbantartást és támogatást célozza az úgynevezett újgenerációs támogatás jegyében.

CW: Az SAP  együttműködésre lépett a legnagyobb hazai egyetemekkel. Az oktatás mellett a kutatás-fejlesztésre is kiterjed, és - ami napjainkban egyre nehezebb - a tehetséges, fiatal munkaerő toborzásában is segít a közös munka?

MH: Együttműködésünk az akadémiai szférával a tananyagkészítés, az oktatás támogatásából indul ki, gyakorlati képzéseket, műhelyfoglalkozásokat tartunk. A legtehetségesebb hallgatóknak lehetőséget adunk arra, hogy az SLH-ban, kollégáink mellett, valódi K+F projekteken dolgozva gyarapítsák tudásukat és tapasztalataikat, ennek alapján írják meg diplomamunkájukat, és bízunk benne, hogy miután jobban megismertük egymást, nálunk állnak munkába.

CW: Miért vegyék fontolóra az egyetemről kikerülő fiatal informatikai szakemberek, hogy az SLH csapatához csatlakozzanak?

MH: Az SAP vállalati kultúrája miatt, mely amellett, hogy lehetőséget ad a szakmai és személyi fejlődésre, odafigyel minden visszajelzésre. Függetlenül attól, hogy a termékfejlesztés vagy -támogatás területén, avagy bármely más munkakörben dolgozik, az ember itt tapasztalja, hogy meglátásaival hozzájárulhat a cég működésének, termékeinek és szolgáltatásainak formálásához.

CW: Milyen terveket fogalmaztak meg, célokat tűztek ki maguk elé a következő két-három évre?

MH: Folytatjuk az eddigi sikertörténetet, a növekedést, méretben, de ami ennél is fontosabb, a kompetenciák és a felelősségi körök bővítésében, például olyan feljövő technológiák vonatkozásában, mint a dolgok internete és különösen az ipar 4.0.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.