Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle-től kérnek információt a Google vizsgálatához

|

Megszorongatják az amerikai hatóságok az egyre nagyobb hatalommal rendelkező technológiai óriásokat.

Hirdetés

A Google-lel üzleti vitában álló Oracle-től kértek információkat azok az amerikai kongresszusi és tagállami nyomozók, akik a Google esetleges trösztellenes magatartását vizsgálják az Egyesült Államokban.

A Google hirdetési üzletágát ismerő Oracle információkérést kapott a texas-i igazságügyi miniszter hivatalától és az Egyesült Államok Képviselőházának Igazságügyi Bizottságától, nyilatkozta Ken Glueck, az Oracle alelnöke. 

Hirdetés

Egy, a vizsgálat részleteit ismerő személy szerint a Képviselőház Igazságügyi Bizottsága információkat gyűjt be több tucat olyan vállalattól, amelyeket hátrányosan érinthetett a technológiai óriáscégek üzleti tevékenysége.

A bizottság el fogja dönteni, hogy kibocsát-e idézéseket, attól függően, hogy hány vállalat válaszol önként. A fentebb említett forrás szerint néhány cég úgy érzi, hogy az óriások kevésbé állnak bosszút rajtuk, ha csak kényszer hatására szolgáltatnak adatokat a hatóságoknak.

Glueck szerint az Oracle és az Igazságügyi Minisztérium képviselői már találkoztak. A Google nem kommentálta az esetet.

Az Oracle azt állítja, hogy a Google megsértette az Oracle-féle Java szerzői jogait a legtöbb okostelefonon futó Android mobil operációs rendszer fejlesztésekor. A Legfelsőbb Bíróságra vár annak eldöntése, hogy elfogadja-e a Google fellebbezését az ügyben. Az Oracle 9 milliárd dolláros kártérítést követel.

A korábban a hatékonyságot és a gazdasági növekedést ösztönző innovációk miatt széles körben elismert technológiai óriásokra rossz napok jönnek az Egyesült Államokban és a világban, mivel olyan megalapozott aggodalmak fogalmazódnak meg velük szemben a versenytársak, a törvényhozók és a fogyasztói csoportok részéről, hogy túl nagy hatalomra tettek szert, valamint ártanak a felhasználóknak és az üzleti versenytársaknak.

Több oldalról is éri kritika őket. Donald Trump amerikai elnök amiatt aggódik, hogy a konzervatív véleményeket elhallgattatják az interneten, míg Elizabeth Warren demokrata párti szenátor trösztellenes megfontolásból azt akarja elérni, hogy a Google, a Facebook és az Amazon adja el a korábban megvásárolt cégeket.

Júniusi sajtóértesülések szerint az amerikai szövetségi hatóságok felosztották maguk között a vizsgálat alá vett technológiai óriásokat: az Igazságügyi Minisztérium foglalkozik a Google-lel és az Apple-lel, míg a Federal Trade Commission a Facebook és az Amazon körmére néz.

A Képviselőház Igazságügyi Bizottsága mind a négy vállalatot vizsgálja, míg az amerikai államok igazságügyi minisztereinek csoportjai a Facebookra és a Google-re összpontosítanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.