Hirdetés
. Hirdetés

Betegeskedő PC-piac

|

Nem érdemes temetni még az otthoni PC-ket, a problémát főként a számítógépek használati idejének hat vagy több évre való kitolódása okozza.

Hirdetés

Az idei harmadik negyedévben ismét zsugorodott a személyi számítógép piac, mivel az otthoni felhasználók nem akarnak új PC-t vásárolni öregedő masinájuk helyett. Az IDC adatai szerint a szeptember 30-cal végződő negyedévben 4 százalékkal csökkentek a szállítások, míg a Gartner 6 százalékos zsugorodásról számolt be az előző év azonos időszakához képest.

A Gartner egyértelműen az otthoni felhasználókat okolja az immár két éve tartó lejtmenet miatt, ami az iparág történetének leghosszabb ideje tartó visszaesése. Mikako Kitagawa, a piackutató cég elemzője közleményében azt írja, hogy felmérésük szerint a fejlett országokban élő otthoni felhasználók többsége legalább háromféle eszközzel rendelkezik, és ezek között a személyi számítógép nem egy kiemelt fontosságú berendezés. Így nem érzik szükségét annak, hogy ugyanolyan sűrűn lecseréljék PC-jüket, mint korábban. Sőt, egyesek közülük már egyáltalán nem fogják upgrade-elni számítógépüket.

Bár már a vállalatok sem vásárolnak új PC-ket olyan gyakran, mint régebben, versenyképességük, üzleti hatékonyságuk megőrzése érdekében előbb-utóbb le fogják cserélni számítógépeiket. Ha tehát lesz még egyáltalán növekedés a PC-piacon, az a Windows 7-ről a Windows 10-re áttérő vállalatoknak lesz majd köszönhető.

De mi lesz az otthoni PC-kkel? Szakértők szerint az otthoni felhasználók egyre kevesebb műveletet végeznek számítógéppel, mivel azon tevékenységek nagy része, amelyhez korábban PC kellett, immár elvégezhető okostelefon és tableten is, méghozzá gyakran sokszor egyszerűbben. Minél régebben rendelkezik valaki okostelefonnal, annál kevesebbet használja a PC-jét, így sokan gondolják azt, hogy meglévő számítógépük helyett nem szükséges újat vásárolniuk.

Egy 550 otthoni felhasználót megkérdező felmérés szerint csak 12 százalékuk vásárolt új PC-t 2015-ben, 62 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem szándékozik új számítógépet venni az elkövetkező 12 hónapban. Több mint egynegyedük használ ötéves vagy annál öregebb PC-t, s ennek a csoportnak a 70 százaléka mondta azt, hogy nincs szüksége új rendszerre.

A fenti felmérési eredmények ellenére nem temetik még az elemzők az otthoni PC-ket, amely forgalma új erőre kaphat az elkövetkező években a virtuális és kiterjesztett valóság technológiák elterjedésével. Ráadásul nem várható, hogy teljesen megszűnik az otthoni PC-használat, a forgalom visszaesése főként annak az eredménye, hogy jelentősen nőtt - három-négy évről hat vagy több évre - a PC-k életciklusa.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.