Hirdetés
. Hirdetés

Csökkenő it-kiadások az idén

|

A globális it-költés várhatóan 2,7 százalékkal esik vissza a koronavírus-járvány miatt az idén az előző évhez képest az IDC piackutató cég előrejelzése szerint, annak ellenére, hogy az otthonról történő munkavégzés miatt megnőtt az igény egyes speciális technológiák iránt.

Hirdetés

Az informatikai eszközök piaca 8,8 százalékkal zsugorodik, komolyan csökkennek a PC-k, tabletek mobiltelefonok és perifériák vásárlására fordított összegek.

Az okostelefon-piacot különösen negatívan érinti a válság, mivel korábban nagy növekedést jósoltak neki az 5G technológia terjedése miatt. A PC-piaccal szemben nem voltak különösebb elvárások, lévén, hogy egy frissítési ciklus történt 2019-ben a Windows 7 nyugdíjba vonulása és a Windows 10-re való áttérés miatt.

Hirdetés

Ugyanakkor a piackutató cég 5,3 százalékos növekedést vár az infrastruktúra (beleértve a felhőt) költésekben: a vállalatok az infrastruktúra mint szolgáltatás konstrukciókra költenek többet, a felhőszolgáltatók pedig szerverekre.

Ugyanakkor a vállalatok 3,3 százalékkal kevesebbet invesztálnak szerverekbe és tárolóeszközökbe, és 1,7 százalékkal kevesebbért vásárolnak hálózati berendezéseket az idén, mint tavaly.

Stephen Minton, az IDC Customer Insights & Analysis csoportjának alelnöke szerint gazdasági válságok idején megszokott, hogy a cégek kevesebbet költenek hardvereszközökre.

Ami a szoftverköltést illeti, ez várhatóan közel 2 százalékkal lesz alacsonyabb, főként a felhőbe való invesztíciók és a bizonyos kategóriákra jellemző rugalmas kereslet eredményeképpen.

Az IT-szolgáltatásokra fordított összegek az előrejelzés szerint 2 százalékkal csökkennek az előző évhez képest. A legjobban a projekt fókuszú vállalatok fogják vissza ilyen irányú kiadásaikat, mivel ezek a cégek a helyzethez igazítják priorításaikat és szüneteltetik az új projektek megvalósítását. Mind a menedzselt, mind a támogatási szolgáltatások tekintetében tapasztalható lesz a visszaesés.

Az IKT költés - melyben benne vannak a telekommunikációs kiadások - ugyancsak csökken globálisan 1,6 százalékkal 4,1 billió dollárra. Tavaly még ez a kategória 3,5 százalékos növekedéssel büszkélkedhetett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.