Hirdetés
. Hirdetés

Csupasz vas és analitika a felhőben

|

Kemény versenyt ígért az Amazonnak Larry Ellison, az Oracle technológiai igazgatója a cég éves konferenciáján, amelyen újgenerációs felhőalapú infrastruktúra-, adatbázis- és platformszolgáltatások mellett analitikai felhőre épülő intelligens alkalmazások sora debütált, míg a fejlesztők a felhőben futó alkalmazások készítését megkönnyítő eszközöket kaptak.

Hirdetés

Vége az Amazon piacvezető szerepének - jelentette ki Larry Ellison, az Oracle elnöke és technológiai igazgatója a szeptember végén San Franciscóban lezajlott OpenWorld 2016 nyitóelőadásában. A cég ugyanis második generációs adatközpontok megnyitására készül, amelyek az Amazon Web Services, a Microsoft Azure és más felhőszolgáltatások IaaS- (infrastructure-as-a-service) kínálatához képest sokkal nagyobb feldolgozási teljesítményt és tárkapacitást adnak majd a felhőben, kedvezőbb áron.

Ellison az általa a világ legátfogóbbjának nevezett, nyílt és integrált felhőplatform-technológiai továbbfejlesztéseit is bemutatta a konferencián, amelyekre az Oracle új szolgáltatásait építi. Húsznál több új PaaS (platform-as-a-servcie) és SaaS (software-as-a-service) szolgáltatás mellett a közönség megismerhette az Oracle Database 12c Release 2 kiadásának képességeit, a DBaaS (database-as-a-service) szolgáltatásként elérhető adatbázis teljesítményét és méretezhetőségét, valamint a tanuló algoritmusokra épülő adaptív, intelligens alkalmazásokat is.

Brutális erejű IaaS
Felhőalapú infrastruktúra-szolgáltatásainak palettájára az Oracle többek között olyan, úgynevezett csupasz vasként elérhető szervereket (dedikált hardverszolgáltatásokat) vett fel, amelyeket 11,5-ször gyorsabbnak és 20 százalékkal olcsóbbnak tart a versenytársak legjobb ajánlatánál. Az Oracle Bare Metal Cloud Services kínálatából Ellison egy olyan szervert mutatott be, amely 36 processzormagot, 512 gigabájt DRAM memóriát és 28,8 terabájt SSD tárkapacitást ad a felhőben a fejlesztőknek óránként 5,4 dollárért, emelte ki az amerikai Computerworld. Nemcsak jóval nagyobb feldolgozási kapacitás ez, mint az Amazon EC2 felhőjében elérhető, legnagyobb teljesítményű példány, az i2.8xlarge, hanem annál olcsóbb is.

Ellsion az Oracle Cloud Platform legújabb szolgáltatásai között bejelentette a Ravello Cloud Service-t, valamint a Container Cloud Service általános elérhetőségét is. Az Oracle Ravello Cloud Service segítségével a vállalatok a VMware- és KVM-alapú virtualizált környezetben futó munkaterheléseket minden változtatás nélkül kihelyezhetik a nyilvános felhőbe, és ott futtathatják őket. Más szóval a VMware-alapú virtuális gépeket VM-átalakítás, az alkalmazás újrakonfigurálása és a hálózati elérés beállításainak megváltoztatása nélkül, natív módon futtathatják a nyilvános felhőben. Az Oracle ezt a szolgáltatást jelenleg négy- és nyolcmagos processzorokkal konfigurált virtuális gépekhez kínálja, de az év vége előtt egy- és kétmagos VM-ekhez ugyancsak elérhető lesz.

Docker-kompatibilis módon, egyetlen kattintással telepíthetők az alkalmazások az Oracle Container Cloud Service szolgáltatással, amely a rendszerleíró adatbázisok integrálásával, az alkalmazások vállalati szintű, automatikus összehangolásával és felügyeletével, valamint a szolgáltatások méretezésével segíti a fejlesztők munkáját.

A most bejelentett új infrastruktúra-szolgáltatásokat, amelyeket tavasz óta zártkörű béta-tesztelésnek vetett alá, az Oracle október 13-tól elsőként az Egyesült Államok nyugati régiójában, phoenixi adatközpontjából kínálja majd. Tervek szerint még az év vége előtt az USA keleti térségében is megjelennek a második generációs szolgáltatások, de Európát - egészen pontosan az Egyesült Királyságot és Németországot - csak 2017 júniusában fogják elérni.

Nem sok kétség férhet hozzá, hogy az Oracle meghatározó erővé válik a felhőarénában, írta Al Hilwa, az International Data Corporation (IDC) programvezetője amerikai testvérlapunknak küldött levelében. De ami a piacvezetést illeti, az Oracle-nek a mostaninál sokkal gyorsabb növekedést kell elérnie ahhoz, hogy beelőzhesse az Amazont vagy akár a Microsoftot az IaaS szolgáltatások szegmensében, tette hozzá Hilwa, és a piacelemzők figyelni fogják, mennyit költ adatközpontok építésére és bővítésére, hogy mérjék a tempót, amelyben halad.

Adatbázis a felhőben
Kiemelkedik az Oracle új platformszolgáltatásai közül a Database-as-a-Service (DBaaS) szolgáltatás, amely az Oracle Database 12c új, második kiadására (Release 2) épül. Más szóval a cég továbbfejlesztett adatbázisát elsőként rugalmasan méretezhető felhőszolgáltatásként teszi elérhetővé, amely - már ismert, úgynevezett többlakós (multi-tenant) architektúrájával és in-memory technológiájával - bármekkora adatáradattal megbirkózik. A vállalatok akár több száz terabájt méretű adatbázisokat is létrehozhatnak a DBaaS szolgáltatással, amelyeket nagy teljesítmény mellett elemezhetnek.

A felhőben elérhető Oracle Database 12c Release 2 a fejlesztést az üzemeltetéssel összekapcsoló DevOps együttműködés hatékonyságát és a biztonságot is növeli, mivel megkönnyíti az új adatbázisok létrehozását és megszüntetését, továbbá olyan konfigurációkban használható, amelyek az Oracle Exadata integrált rendszerének teljesítményét ötvözik a gyártó adatbázis-technológiájával. Több mint 300 ezer vállalat használja az Oracle adatbázis-technológiáját közel 40 éve, ezért az új DBaaS szolgáltatás, és az alapjául szolgáló Oracle Database 12c Release 2 mérettől függetlenül kompatibilis a meglévő adatbázisokkal, házon belül futtatva és a felhőben is ugyanazokkal a fejlett képességekkel támogatja az adatbázis-fejlesztést és az alkalmazásokat kis- közép- és nagyvállalatoknál.

Mindezek mellett olyan eszközökkel és szolgáltatásokkal bővítette az Oracle PaaS-palettáját, amelyekkel a fejlesztők könnyebben készíthetnek házon belül, a felhőben, illetve hibrid környezetben futó alkalmazásokat. Az Application Container Cloud Service a Node.js és a Java mellett immár a PHP-t is támogatja, a Cloud Stack Manager szolgáltatással pedig többféle PaaS szolgáltatásból hozhatók létre alkalmazások, amelyek azután egyetlen egészként méretezhetők és menedzselhetők. Az Oracle ApptoCloud szolgáltatással a vállalatok automatikusan a felhőbe migrálhatják Java EE alkalmazásaikat, míg az Application Builder Cloud Service segítségével a szoftverkód írásához nem értő felhasználók böngészőből, vizuális fejlesztőeszközökkel rakhatnak össze alkalmazásokat.

További 19 felhőszolgáltatással szélesítette PaaS-kínálatát az Oracle. A Container Cloud Service megkönnyíti a fejlesztőknek a konténerek felügyeletét a nyilvános felhőben, az Oracle Identity Cloud Service a felhasználók azonosságkezelésére szolgál hibrid környezetekben. Az Internet of Things Cloud Service segítségével a vállalatok könnyen és gyorsan vezethetnek be IoT-alkalmazásokat például az eszközök, a gyártás és a járműflotta monitorozására, valamint a hálózatba kapcsolt munkások támogatására.

A Big Data Cloud Services képességei az Apache Hadoop, Apache Spark, Apache Kafka és a NoSQL technológiák támogatásával bővültek, az Oracle Analytics Cloud szolgáltatásaival pedig a vállalatnál bárki, függetlenül attól, milyen munkakörben dolgozik, a számára hozzáférhető adathalmazokon, tetszőleges eszközről, önkiszolgáló módon végezhet elemzéseket.

Tanácsok tanuló alkalmazásoktól
Következő generációs SaaS-stratégiáját is ismertette az Oracle az idei OpenWorld konferencián, melynek lényege, hogy harmadik féltől származó adatokat, valamint a felhasználói aktivitás monitorozásából származó friss és történeti adatokat szintén bevonja a valós idejű elemzésbe, így tanulni és alkalmazkodni tudó felhőalapú alkalmazásokat (Adaptive Intelligent Applications) hoz létre. Az intelligens alkalmazások automatikusan egyénre szabott javaslatokat adnak a különböző területeken dolgozó üzleti felhasználóknak, például pénzügyi és HR-szakembereknek, értékesítőknek és marketingeseknek, valamint a beszállítói láncot menedzselő beszerzőknek.

Az adaptív, intelligens alkalmazások az Oracle Data Cloudra épülnek, amely több mint 5 milliárd fogyasztó és vállalat profilját tartalmazza, 45 ezernél több jellemző mentén dokumentálva. Miután a vállalat bevezetett egy ilyen alkalmazást, az az Oracle hatalmas adatfelhőjében a legfejlettebb adatkutatási módszerekkel elemzi az ügyfelek történetét és aktivitását, hogy személyre szóló, célzott információkkal segítse az alkalmazottak munkáját és az ügyfelek kiszolgálását. Minthogy tanuló algoritmusokra épülnek, az intelligens alkalmazások olyan tudásbázist hoznak létre, amely napról napra jobb üzleti eredményekhez segítheti a szervezeteket.

- Belátható időn belül minden üzleti alkalmazás intelligens lesz, és intuitív módon tanul majd a vállalat adatvagyonával folytatott interakcióból - mondta Dave Schubmehl, az IDC kognitív rendszerekért és tartalomelemzésért felelős kutatási igazgatója. - Az Oracle új, alkalmazkodó és intelligens megoldásai ennél egy lépéssel továbbmennek. Kiemelkednek a többi hasonló alkalmazás közül abban a tekintetben, hogy az Oracle adatfelhőjében létező több milliárd anonim fogyasztói és üzleti profil alapján képesek tanulni és fejlődni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.