Hirdetés
. Hirdetés

Digitális asszisztens jön a Facebookba

|

Komoly mesterséges intelligencia fejlesztések folynak a világ legnagyobb közösségi szolgáltatásánál.

Hirdetés

Mesterséges intelligencián alapuló digitális asszisztens fejlesztésén dolgozik a Facebook, amely a hírek szerint fejlettebb lesz az eddig megismert riválisainál: míg azok csupán időjárási vagy menetrendi információk szolgáltatására képesek, addig az egyelőre M-nek nevezett Facebook asszisztens többlépéses feladatokat is el fog tudni végezni. Így például a Facebook tájékoztatása szerint nem csupán megvásárolja a bartátunknak szánt ajándékot, hanem el is juttatja neki. Továbbá képes lesz az utazások és találkozók megszervezésére, valamint az éttermi asztalfoglalásokra is.

A program tesztelése jelenleg folyik, azonban ahhoz, hogy bonyolultabb kéréseket és feladatokat tudjon kezelni, jelentős továbbfejlesztésekre lesz szükség a gépi nyelv, látás, előrejelzés és tervezés terén. Mike Schroepfer, a Facebook fejlesztési vezetője blogbejegyzésében arról ír, hogy a közösségi oldal használóinak hírfolyamaiban megjelenő információk mennyisége évről évre mintegy 50 százalékkal emelkedik. Ahhoz, hogy ezzel a gyors ütemű növekedéssel lépést tudjanak tartani, mindenképpen szükségük van mesterséges intelligencia alapú rendszerekre, amelyek segítenek az adatcunami hatékony kezelésében. A Facebooknak a szövegek, fényképek és videók mellett a nemsokára megjelenő virtuális valóság információkkal is meg kell birkóznia.

Schroepfer említést tesz a Facebook A.I Research (FAIR) csoportról - amelynek kutatásai részben a képfelismerésre, az objektumok azonosítására és a termeszétes nyelv megértésére irányulnak -, amely a közösségi hálózaton való hatékony információkeresési módszerek kidolgozásában jelentős eredményeket ért el. A csoport nemsokára beszámol ezekről a montreali Neural Information Processing Systems konferencián.

Az objektumfelismerés komoly kihívást jelent a mesterséges intelligencia rendszerek számára: míg az emberek képesek a vonalak és az alakzatok azonosítására, addig a számítógépek csak a képpontokat ismerik, ami megnehezíti a képi információk felismerését. A Facebook kutatói olyan mesterséges intelligencia rendszereken dolgoznak, amelyek képesek lesznek a képpontok által alkotott mintázatok felismerésére, így legalább olyan, vagy még jobb hatékonysággal fogják tudni megkülönböztetni egymástól a fényképeken lévő objektumokat, mint az emberek. Az új képfelismerő technológiát a kutatók kombinálták a rövid szövegek elolvasására és kérdések megválaszolására szolgáló Memory Networks rendszerükkel, melynek révén a felhasználók meg tudják majd kérdezni a számítógéptől, hogy mit ábrázol egy kép.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.