Hirdetés

Egy nagyon hasznos Chrome-bővítmény jelent meg

|

A Password Checkup ellenőrzi, hogy ellopták-e a weboldalakon használt bejelentkezési adatainkat.

Egymást érik a nagyszabású adatlopások, sokmilliónyi személyes adat, jelszó kerül illetéktelen kezekbe. Hogy megóvjon minket a kellemetlenségektől, a Google egy Chrome plugint fejlesztett ki és tett közzé, amely megmondja nekünk, hogy egy weboldalnál használt bejelentkezési adatot eltulajdonították-e valamikor hackerek.

A Password Checkup nevű böngészőbedolgozó csak akkor lép akcióba, ha egy olyan weboldalra jelentkezünk be, amelyet korábban kiberbűnözők feltörtek. Ha az általunk használt felhasználónév és jelszó szerepel a Collections adatlopási incidens során kiszivárgott, 2 milliárdnyi felhasználónév és jelszó között, egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, amely közli, hogy a bejelentkezési adatainkat ellopták.

Hirdetés

Egyébként a böngészőbedolgozó használata nélkül, manuálisan is ellenőrizhetjük, hogy egy felhasználónév-jelszó párosunk kikerült-e az internetre például a Hasso Plattner Institute-féle Identity Leak Checker oldalon. A Google most azt ígéri, hogy automatikusan elvégzi helyettünk ezt a műveletet, minden egyes alkalommal, amikor bejelentkezünk egy weboldalra.

Ha a Chrome megállapítja, hogy a bejelentkezési adatok nyilvánosságra kerültek, a Password Checkup megkér minket, hogy változtassuk meg a jelszavunkat, ami nem kötelező, de erősen ajánlott.

A Google egy másik, ide kapcsolódó biztonsági technológiával is előrukkolt a héten: a Cross Account Protection egy újabb védelmi vonalat jelent azon külső appok esetében, amelyek a Google-fiókunkat használják bejelentkezésre. A keresőkirály bejelentette, hogy együttműködik az Internet Engineering Task Force (IETF) és az OpenID Foundation szervezetekkel, valamint a nagy technológiai cégekkel, hogy megvédje a felhasználói fiókokat a színfalak mögött a Cross Account Protection segítségével.

Ha a Google tudomására jut egy olyan incidens, melynek során feltörték a Google-fiókunkat, csendben információt küld erről ezeknek a webhelyeknek, informálva őket arról, hogy a fiókunkat tekintsék gyanúsnak. Innentől kezdve aztán az egyes szolgáltatóktól függ, hogy engedik-e továbbra is a fiókunkkal való bejelentkezést, amíg a probléma rendeződik. A Google azt ígéri, hogy adataink védelme érdekében csak minimális információt oszt meg az érintett oldalakkal.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra » Advertisement

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.