Hirdetés
. Hirdetés

Ellentmondó hírek a Huawei-mobilokról

|

A kínai kormánymédia szerint a vállalat a saját fejlesztésű Hongmeng operációs rendszer közé épülő okostelefont tesztel, amely még az idén az üzletekbe kerülhet.

Hirdetés

A Global Times portál úgy értesült, javában zajlik egy, a Hongmeng mobil operációs rendszert futtató okostelefon tesztelése, amelynek a megjelenése komoly eredmény lenne a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, a Huawei számára, miközben az amerikai kormány korlátozó intézkedései veszélyeztetik a hozzáférését a Google-féle Android operációs rendszerhez.

Hirdetés

Az eszköz ára 2000 jüan (282 dollár) körül lesz a meg nem nevezett forrásra hivatkozó Global Times szerint, vagyis belépő szintű okostelefonról van szó. A Reuters a hírrel kapcsolatos megkeresésére egyelőre nem reagált a Huawei.

Azonban a Huawei vezetői korábban úgy jellemezték a Hongmeng operációs rendszert, hogy azt a dolgok internete (internet of things, IoT) eszközökön való futtatásra tervezték. A múlt hónapban a vállalat azt jelentette be, hogy a Hongmeng köré épülő első eszközök a Honor márkanév alatt piacra kerülő okostelevízió sorozat tagjai lesznek. A vállalatvezetők nyilvánosan cáfolták annak a lehetőségét, hogy a szoftver okostelefonokon is megjelenik.

A múlt héten a vállalat első féléves eredményeit ismertető tájékoztatóján Liang Hua, a Huawei elnöke azt mondta: a Huawei a Google Android mobil operációs rendszerét preferálja okostelefonjain, míg a Hongmengre úgy hivatkozott, mint a Huawei hosszú távú stratégiájának része.

A Huawei május óta az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború középpontjában található: Trump amerikai elnök exporttilalmi listára helyezte a vállalatot, ami azt jelenti, hogy az amerikai cégek csak külön engedély birtokában kereskedhetnek vele.

Trump időközben megígérte a szankciók enyhítését, ennek részleteit azonban azóta is homály fedi, így aztán még mindig fennáll annak az esetleges veszélye, hogy a Huawei nem fér hozzá az Android rendszeres frissítéseihez.

Mindezen macerák ellenére a Huawei bevétele 23 százalékkal nőtt 2019 első félévében, köszönhetően a mobiltelefonjai iránti rendkívül nagy hazai keresletnek. Bár a tengerentúli mobileladások stagnáltak, Kínában 31 százalékkal növelte forgalmát a vállalat a júniussal végződő negyedévben az előző év azonos időszakához képest a Canalys piackutató cég adatai szerint. 

Elemzők szerint ehhez a rendkívüli hazai teljesítményhez jelentősen hozzájárult a Huawei mobilok jó minősége: a vállalat termékei régóta vezetik a csúcsminőségű telefonok szegmensét Kínában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.