Hirdetés
. Hirdetés

Elszállt szlogenek, félreértett varázsszavak

|

Nincs szakmai megbeszélés, ahol ne hallhatnánk őket. De valóban tisztában vagyunk a jelentésükkel? Az informatikai szakma legdivatosabb buzzwordjeit vesézzük ki.

Hirdetés

Rengeteg olyan felkapott frázissal, szakmai divatszóval, angolul buzzworddel van tele az informatikai szektor, amelyek a szakzsargonból szivárogtak át a szakmai közbeszédbe. Az ilyen kifejezések egy része múló divatszó, és legfeljebb arra jó, hogy a bennfentesség látszatát keltsük vele. Vannak azonban olyanok is, amelyek alapvető tendenciákat, fejlődési irányokat jeleznek, illetve valódi problémákra, fontos kihívásokra hívják fel a figyelmet, és emiatt nem hiányozhatnak vezetői szótárunkból. Ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk jelentésükkel, és a helyükön, valós tartalmukból nem kiforgatva alkalmazzuk őket - mert a buzzwordöket fenyegető legnagyobb veszély az, hogy a gátlástalan túlhasználat teljesen kiüresíti őket.

A következőkben napjaink legnépszerűbb szakmai varázsszavait vesszük sorra. Összeállításunkat azonban nem kislexikonnak szánjuk, hanem gondolatébresztőnek, és szájbarágós magyarázatok helyett a kifejezések használatával kapcsolatos leggyakoribb hibákra hívjuk fel a figyelmet.

Digitális átalakulás

A digitális átalakulás (digital transformation) az a fogalom, amellyel az informatikai vezetőknek talán a legtöbb bajuk van, mert sokan teljesen felelőtlenül dobálóznak vele, és úgy tekintenek rá, mint ami egy csapásra megoldja az öröklött struktúrák modernizálásának összes problémáját.

A digitális átalakulással kapcsolatos másik fő gond az, hogy egyesekben azt a látszatot kelti, mintha önmagában is működne. Pedig minden technológiai fejlesztés célja és értelme az üzleti átalakulás, ez viszont csak akkor tud megvalósulni, ha a technológiai megújulást a folyamatok átalakítása és a megfelelő szakmai háttér kiépítése segíti. A digitális átalakulás önmagában még kevés az üdvösséghez - vagy ahogy egy nagyvállalati IT-vezető kissé nyersen, de találóan fogalmaz: a bolondnak bármilyen eszközt a kezébe adhatunk, akkor is csak egy bolond marad.

Átalakított menedzsment

Gyakran elhangzik a digitális átalakulással kapcsolatban, hogy az egyik legnagyobb kihívást a menedzsment átalakítása jelenti. Ugyanakkor az a megközelítés, amely szerint mindez letudható egyetlen nagyszabású átalakítási programmal, ma már igencsak elavultnak számít. Az alkalmazkodásnak folyamatosnak és megszakításmentesnek kell lennie, és a munkaerőnek is rugalmasan kell idomulnia a folyamatosan változó körülményekhez. Tartós sikert csak akkor remélhetünk, ha a vezetőktől a beosztottakig a szervezet szintjén mindenki tisztában van azzal, hogy ami tegnap elég volt, ma már kevés.

Agilitás

Olyan szoftver-előállítási modellt kínál az agilis fejlesztés, amely nagymértékben segíti az üzleti mozgékonyságot. De szakértők becslése szerint a valódi agilitás csak a csapatok egyharmadára jellemző, a maradék kétharmad olyan hibrid konstrukcióban dolgozik, amelyik sem agilisnak, sem hatékonynak nem nevezhető. Vagyis a varázsszó ismételgetése mellett érdemes lenne odafigyelni arra, hogy az elvet sikerült-e átültetni a gyakorlatba.

DevOps

A DevOps (Development, Operations) a szoftverfejlesztés és a szoftver-üzemeltetés közti kapcsolatokat fűzi szorosra, a fogalom használatával kapcsolatban azonban szintén érzékelhető némi eszmei zűrzavar. A szervezetek a DevOpshoz köthető feladatokat gyakran átlapátolják a felhőbe ahelyett, hogy végrehajtanák azokat az eljárásokat és változtatásokat, amelyek a fejlesztés és az üzemeltetés összeolvasztásából fakadnak. És sajnos a fejlesztők sem segítenek tisztázni ezt a félreértést, mert sokszor "dobozos" megoldásként tekintenek a DevOpsra.

Minimálisan működőképes termék

A minimálisan működőképes termék (Minimal Viable Product, MVP) kifejezést a startupok hozták divatba, de manapság már mindenki használja, aki a gyors piacra lépést célozza meg. Az MVP azonban szintén számos félreértés forrása. Az esetek többségében valamilyen koncepcióterv-jellegű, alapszintű megoldást értenek alatta, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy bár valóban fontos valamit gyorsan előállítani, és a végfelhasználó kezébe adni, az MVP nincs készen egészen addig, amíg a cég a felhasználói visszajelzések alapján el nem végezte rajta a szükséges igazításokat. Matt Seaman, a Lockheed Martin adatelemzési igazgatója még egy gyakori problémára hívja fel a figyelmet a fogalom kapcsán: a vállalkozások a "minimálisan működőképes termék" előállításának árára figyelnek ahelyett, hogy az értékre koncentrálnának, amit az elkészült megoldás képvisel.

Mesterséges intelligencia (AI/MI)

Szintén a gátlástalan túlhasználat áldozata a mesterséges intelligencia terminus: manapság - divatból, marketingokokból - szinte minden olyan eszközre ráhúzzák, amelynek értelmi szintje meghaladja egy kávédarálóét. Valójában a kifejezés jelentése olyan konfúzus, annyira mást ért rajta mindenki, hogy talán érdemesebb volna a sokkal pontosabban definiálható tartalmú gépi tanulást használni azokra a megoldásokra, amelyek különböző típusú adatok alapján önmaguk fejlesztésére képesek.

Gépi tanulás

De sajnos maga a gépi tanulás is olyan szakkifejezés, amelyet - szintén az eladhatóság érdekében - indokolatlanul használnak olyan megoldásokra is, amelyek egyszerűen csak ügyesen vannak beprogramozva, automatizálva, de egyáltalán nem fejlesztik tovább magukat a bejövő adatok feldolgozásával. Pedig a valódi gépi tanulási alkalmazások hihetetlenül hasznos nézetét tudják adni az üzleti információknak: különféle adathalmazok elemzésével kiszűrhetjük velük például azt, hogy a versengő szolgáltatók közül melyik dolgozik a leghatékonyabban.

5G

Ha létezik iparági buzzword, amelyet elképesztő módon túlhasználnak és felvizeznek, az az 5G. Egy iparági vezető megfogalmazása szerint manapság a szakmában mindenki az 5G-ről magyaráz, de tapasztalatai szerint 90 százalékuknak fogalmuk sincs, miről beszélnek. Kétségtelenül olyan technológiáról van szó, amely drámai módon fogja átalakítani világunkat, de hogy mikor és hogyan, arról ma még igencsak homályos fogalmaink vannak.

Kibővített valóság

Korábban a virtuális valóság (virtual reality, VR) és a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) volt a két menő kifejezés, mostanra pedig megszületett a mindkettőt magában foglaló utód, a kibővített valóság (extended reality, XR). Ez a kategória olyan megoldásokat foglal magában, és olyan élményeket, tapasztalatokat kínál, amelyekben a valóságos elemek virtuálisakkal keverednek. A kifejezés nagyon rugalmas, és elképesztően sok olyan lehetőséget rejt magában, amelyekre legitimen használható, de az biztos, hogy egy videófolyam például nem XR - pedig előfordul, hogy valaki kifejezetten így reklámozza a maga termékét.

Diszruptív technológia

Szintén igen rugalmas jelentéstartalmú új divatszóról van szó: eredeti jelentése szerint a romboló, de a romokból újat építő megoldásokra használták, amelyekben az új üzleti modellek, technológiák a régi keretek lebontásával, szétrobbantásával hatnak a termékek üzleti értékére. Klasszikus példa a diszruptív technológiára az Amazon, amely a könyv- és médiapiacot forradalmasította - először átkozták, azután mindenki követni próbálta.

Ugyanakkor a drónok, az önvezető autók, az XR vagy a blokklánc nem diszruptív technológiák. A hatásuk ugyanis nem kiszámíthatatlan, robbanásszerű, hanem inkrementális: a blokklánc például nem alakítja át a kiskereskedelmi szektort, mivel nem forradalmi, hanem evolúciós jellegű újdonság, és a hatása lassabban érvényesül, mint sokan várnák.

A kevesebb több

Korántsem állítjuk az, hogy az összeállításunkban szereplő tíz divatszónak nincs létjogosultsága a szakmai közbeszédben, csupán arra próbáltuk felhívni a figyelmet, hogy nagyon könnyű felelőtlenül dobálózni velük - holott nem érdemlik meg, mert valódi jelentéstartalmuk is igen fontos.

Szakértők azt tanácsolják a lehetséges terminológiai problémák kiküszöbölésére, hogy ezeket a varázsszavakat akkor használjuk, ha olyasmit akarunk jellemezni velük, amit már megcsináltunk. Tehát például nyugodtan beszélhetünk digitális átalakulásról, ha azt akarjuk bemutatni, milyen sikeresen változtattuk meg az üzleti modellt a folyamatok és technológiák megfelelő alkalmazásával. De hagyjuk a kifejezést, ha még a stratégia végrehajtása előtt állunk, mert előfordulhat, hogy a digitális átalakulás örvén olyan feladatokat is a nyakunkba varrnak, amelyeknek semmi közük hozzá. Vagyis ez a kifejezés életveszélyes lehet egy döntéshozókkal teli szobában - jobb, ha megtartóztatjuk magunkat tőle, nehogy magunkkal szúrjunk ki.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. február 24-i lapszámában (LII. évfolyam 4. szám) jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.