Hirdetés
. Hirdetés

Értéket teremt az adatokból

|

Az adatkezelési vezető felügyeli az adatokkal kapcsolatos műveleteket annak érdekében, hogy vállalata a lehető legtöbbet profitáljon az egyik legértékesebb tulajdonából.

Hirdetés

Egyre több szervezetnél alkalmaznak adatkezelési vezetőt. Az Egyesült Államokban a Capital One az elsők között hozta létre a pozíciót 2002-ben, de abban az évtizedben még kevés vállalat követte példáját. Ugyanakkor a NewVantage Partners-féle Big Data Executive Survey 2018 jelentésben azt olvashatjuk, hogy a Fortune 1000-es listán szereplő vállalatok vezető üzleti és technológiai döntéshozóinak 62,5 százaléka szerint szervezeténél már kineveztek adatkezelési vezetőt (chief data officer, CDO).

Feladatuk, hogy számos, az adatokkal kapcsolatos tevékenységet felügyeljenek, és kialakítsák a vállalat adatstratégiáját, egyúttal felelnek az adatok elemzéséért és az üzletiintelligencia-megoldások működtetéséért, melyek révén értékes összefüggések nyerhetők ki az adatokból. Egyes helyeken az adatkezelési funkciók egy részét az IT-részleg látja el, az elemzések menedzselésére pedig külön adatelemzési vezetőt nevezhetnek ki.

Minda Zetlin, a CIO.com munkatársa igyekezett olvasóink számára is csokorba szedni, amit az adatkezelési vezetői pozícióról tudni érdemes.

Hirdetés

Feladatok és felelősségek
Az adatkezelési vezető (CDO) a vállalatvezetés tagja, aki az adatok felhasználásáért és felügyeletéért felel a teljes szervezetnél. Nem tévesztendő össze a digitális vezetővel (chief digital officer), akire ugyancsak gyakran hivatkoznak CDO-ként. - Az adatkezelési vezető üzleti tapasztalatokkal rendelkező személy, aki tisztában van a vállalat stratégiájával és céljaival, s aki arra fókuszál, hogy az adatok révén hogyan segítheti ezek megvalósítását - definiálja a pozíciót Caroline Carruthers, a Carruthers and Jackson tanácsadó cég igazgatója.

Bár egyes CIO-k és CTO-k az adatkezelési vezető kinevezésében hatáskörük csorbítását látják, Carruthers szerint világosak a pozíciók közötti határvonalak. Az adatkezelési vezetők olyan területekért felelnek, mint az adatminőség biztosítása, az adatkormányzás, az adatmenedzsment, az információs stratégia, az adattudomány és az üzleti analitika.

- A CDO és a CIO közötti különbség számomra a napnál is világosabb, és gyakran használom a megkülönböztetésre a vödör-víz analógiát, magyarázza Carruthers. - Az informatikai vezető felel a vödörért. Biztosítania kell, hogy a vödör megfelelő méretű legyen, ne legyenek rajta lyukak, biztonságos legyen a használata, és a megfelelő helyen legyen. Az adatkezelési vezető a vödörbe bekerülő, illetve onnan kikerülő folyadékért felel, azért, hogy az a megfelelő helyre kerüljön, és megfelelő minőségű legyen. Sem a vödör, sem a víz nem ér semmit a másik nélkül.

- Annak ellenére, hogy az adatkezelési vezető és az elemzési vezető két külön pozíció, ugyanazon embernek kell ellátnia a két feladatot, állítja Guy Gomis, a BrainWorks toborzócég partnere. - Szerintem a legjobb megoldás a két pozíció kombinálása. A legtöbb elemzési vezető felügyelni akarja az adatstratégiát, valamint azt, ahogyan a vállalat kezeli az adatokat.

Ha jól belegondolunk, ennek igenis van értelme. Az elemzés arról szól, miképpen lehet értéket teremteni az adatokból. Ennek hatékony megvalósításához jó adatstratégiára és adatmenedzsmentre van szükség, mert különben nem kapunk megfelelő minőségű adatokat az elemzéshez. A legjobb gyakorlat egy adatstratégiai és elemzési vezető kinevezése, aki felügyeli mind az adatkezelést, mind az analitikát, és aki szorosan együttműködik a CIO-val.

Kinek jelent?
Bár az adatkezelési vezető kinevezésének szükségessége egyre inkább elfogadott, a NewVantage tanulmánya szerint még mindig nagy a zűrzavar és egyet nem értés az illető feladatkörével és fontosságával kapcsolatban. A kutatás válaszadóinak 39 százaléka nevezte meg az adatkezelési vezetőt az adatstratégiáért felelő legfontosabb személyként, ugyanakkor 61 százalékuk a felsővezetés más tagját választotta, vagy úgy vélte, többen is felelnek az adatstratégiáért. Ráadásul csupán 50 százalékuk gondolta úgy, hogy az adatkezelési vezetőnek helye van a menedzsmentben.

Carruthers szerint az adatkezelési vezető a szervezet több részlegének is beszámolási kötelezettséggel tartozhat, bár ő a CEO-t vagy a COO-t (chief operating officer, üzemeltetési vezető) tartja erre a legalkalmasabb személynek. A szakértő úgy véli, mindenképpen el kell kerülni, hogy az adatkezelési vezetőt a CIO irányítsa. - Ahogy a pozíció fejlődik, és egyre érettebbé válik, az adatkezelési vezető egyre magasabbra kerül a szervezeti ranglétrán. A CIO-nak és a CDO-nak szorosan együtt kell dolgoznia, és ez a partnerkapcsolat nem működik, ha egyik partner a másik beosztottja.

Anthony Scriffignano, a Dun & Bradstreet cégn adattudományi vezetője szerint nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy az adatkezelési vezető kinek tartozzon beszámolási kötelezettséggel.

- Találkoztam olyan vállalatokkal, ahol a pozíciót betöltő személy a pénzügyi, az IT-, a marketing-, a k+f vagy a termékfejlesztési részlegben végezte a munkáját. Sok helyen ez új pozíció, amelyet túlterhelt személy hoz létre, aki ezért feladatai egy részét átruházza. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pozíciónak ott kell maradnia, ahol eredetileg megjelent.

Mit kell tudnia?
A NewVantage Partners felmérése szerint a Fortune 1000-es listáján szereplő vállalatok vezetőinek 34 százaléka gondolja azt, hogy a sikeres adatkezelési vezetőnek változást ösztönző, kívülről érkező személynek kell lennie, aki friss perspektívákkal rendelkezik. A válaszadók 32 százaléka ugyanakkor ellenkező véleményen van: szerintük a hatékony adatkezelési vezető olyan céges veterán, aki jól ismeri a szervezet kultúráját és történetét. Ugyancsak megoszlanak a vélemények az adatkezelési vezető hátterét illetően: a válaszadók 23 százaléka szerint a pozíciót betöltőnek adattudományi vagy technológiai háttérrel kell rendelkeznie, míg 11 százalékuk úgy véli, hogy a pozíciót olyan üzleti vezetővel kell betölteni, aki felel a pénzügyi eredményekért.

Gomis találkozott már olyan CDO-kkal, akik marketingterületről érkeztek, egyesek pedig MBA-végzettséggel rendelkeztek, és korábban egyáltalán nem foglalkoztak adatelemzéssel. - A legtöbbjük kudarcot vallott, de az őket alkalmazó vállalatok úgy gondolták, hogy influencer képességeik fontosabbak, mint az adatelemzési ismereteik.

A soft készségek kétségkívül hasznosak lehetnek, ugyanis Gomis szerint az egyik legnagyobb hiba az adatkezelési vezetők körében, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen elvárásokat kell megfogalmazniuk a siker érdekében. - Ha megnézzük azokat az embereket, akik az elmúlt három évben adatkezelési vagy adatelemzési vezetőként tevékenykedtek, azt látjuk, hatalmas volt a fluktuáció a körükben. Amikor beszélünk velük és korábbi munkaadóikkal, kiderül, hogy messze nem voltak összhangban a vállalatok és a jelöltek elvárásai.

Gyakran a munkaadók irreális elvárásai jelentik a problémát. - A legnagyobb hiba a vállalatok részéről, hogy azt hiszik, ha felvesznek valakit, a probléma megoldódik, állítja Justin Cerilli, a Russell Reynolds Associates adatkezelésért és adatelemzésért felelő vezetője. - A valóságban ezzel épp csak megkezdődik a probléma megoldása, a nehéz döntések még hátravannak. Milyen folyamataink vannak, kik dolgoznak nálunk, hogyan tudjuk megváltoztatni a kultúránkat? A CEO-k azt mondják az adatkezelési vezetőnek, változtassanak meg mindent, hogy elérjék az általuk kívánt eredményeket, ők azonban nem akarnak változtatni a munkamódszereiken.

Álláslehetőségek
Az Indeed.com-on és a LinkedInen több iparágban is találunk CDO pozíció betöltésére kiírt állásajánlatokat. A munkaköri leírásokban olyan tevékenységeket várnak el a jelöltektől, mint a növekedési stratégia kritikus részét képező adatkezelési vízió kidolgozása és kommunikálása, a stratégiai adathozzáférési előírások kialakítása, a bevételeket növelő központi adatstratégia kifejlesztése és végrehajtása, az adatkormányzás megvalósítása, valamint a stratégiaalkotás a felsővezetéssel együttműködve.

A vállalatok például olyan, erősen motivált, tapasztalt innovátorokat keresnek, akik már elértek kézzelfogható eredményeket az adatkezelés területén, valamint olyan vezetőket, akik hét vagy több éven keresztül irányítottak adatfeldolgozással és/vagy adatelemzéssel foglalkozó vállalati részlegeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.