Hirdetés
. Hirdetés

Ezek a mobilappok kémkednek használójuk után

|

Csak megbízható gyártótól származó alkalmazásokat telepítsünk az okostelefonunkra.

Hirdetés

A BuzzFeed News vizsgálódását követően az Apple eltávolított egyes VPN és hirdetésblokkoló alkalmazásokat az App áruházból. Az appok adatokat gyűjtöttek használóikról és az illetők tudta nélkül elküldték azokat egy elemző cégnek.

A Sensor Tower nevű vállalatról van szó, amely egyúttal a kémkedő appok tulajdonosa is, azonban a felhasználóknak egyáltalán nem volt tudomásuk arról, hogy kapcsolatban állnak velük, mivel ezt eltitkolták előlük.

Hirdetés

A vállalat mintegy 20 androidos és iOS-es appal rendelkezik, amelyeket összesen 35 millió példányban töltöttek le az appáruházakból. Ezek közül négy - a Free and Unlimited VPN, a Luna VPN, az Adblock Focus és a Mobile Data - még nemrégiben is megtalálható volt a Google Play áruházban. A Google már eltávolította ezeket, míg az Apple az Adblock Focust  törölte az App áruház kínálatából. Mindkét vállalat vizsgálja a Sensor Tower többi appját. 

Korábban az Apple már kidobott tucatnyi Sensor Tower appot, mivel azok megsértették az adatvédelmi szabályokat. Mégpedig oly módon, hogy telepítenek egy úgynevezett root tanúsítványt, amely hozzáférést ad az appoknak a használati adatokhoz, például hogy milyen appokat használunk, valamint más potenciálisan bizalmas információkhoz.

A root hozzáférést kérő alkalmazásokat általában kitiltják az appáruházakból, azonban a Sensor Tower programjai egy trükkel kijátszották ezt a szabályt telepítésük után. Így például a  Luna VPN esetében a hozzáférés-kérést úgy álcázzák, hogy engedélyt kérnek a felhasználótól egy, a YouTube hirdetéseket blokkoló kiterjesztés bekapcsolására, majd a folyamat részeként titokban telepítik a root tanúsítványt. Ilyen kérés esetén a legtöbb felhasználó az OK-ra bök az ujjával. 

A BuzzFeed News megkeresésére a Sensor Tower szóvivője azt válaszolta, hogy az adatokat anonimizálják, így azok nem tartalmaznak személyes azonosításra használható információkat.

Egyre népszerűbbek a VPN szolgáltatások és egyre több ilyen app jelenik meg az áruházak kínálatában, mivel lehetővé teszik az internetes kommunikáció titkosítását és a felhasználó földrajzi helyének elfedését. Azonban ezen szolgáltatások használata a bizalmon alapszik, mivel nem egyszerű utánanézni annak, hogy valóban úgy működnek, ahogyan azt ígérik.

Nem lehet hagyatkozni a felhasználói értékelésekre sem, mert ezeket is hamisítják, ezért aztán a legjobb, amit ajánlhatunk, hogy csak megbízható, ismert gyártótól való alkalmazásokat telepítsenek az okostelefonjukra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.