Hirdetés
. Hirdetés

Ezekre a technológiákra kell figyelniük a CIO-knak

|

A legnagyobb kihívás, amivel a vállalatoknak és a technológiai szállítóknak manapság szembe kell nézniük, az a digitális diszrupció.

Hirdetés

Előfordulhat, hogy az informatikai vezetők nem készültek fel hét felkavaró technológia - a kvantum számítástechnika, a valós idejű nyelvi fordítás, az ember-gép interfész, az okostelefon-kiiktatás, a szoftverdisztribúció forradalma, a swarm intelligencia és a nanotechnológia - fogadására, állapította meg a Gartner legújabb kutatása.

- A legnagyobb kihívás, amivel a vállalatoknak és a technológiai szállítóknak manapság szembe kell nézniük, az a digitális diszrupció, nyilatkozta Daryl Plummer, a Gartner alelnöke.

Hirdetés

- A digitális diszrupció virtuális természete miatt sokkal nehezebb kezelni a helyzetet, mint a korábbi, technológiaváltás által ösztönzött átalakulások esetében. A CIO-knak együtt kell működniük üzleti vezető kollégáikkal, hogy fel tudjanak készülni a digitális diszrupció hatékony kezelésére. Ehhez szakértővé kell válniuk a korai jelek felismerése, rangsorolása és a rájuk való reagálás területén.

Kvantum számítástechnika
Plummer szerint a gépi tanulásra, mesterséges intelligenciára és adatelemzésre fókuszáló mai adattudósok egyszerűen nem tudnak mit kezdeni egyes nehéz és összetett problémákkal a klasszikus számítógépes architektúrák feldolgozási korlátai miatt.

- Ezen problémák némelyikének megoldása a mai szuperszámítógépeknek is hónapokba vagy akár évekbe telhet a permutációsorozatok futtatása miatt, ami gyakorlatilag megvalósíthatatlanná teszi a próbálkozásokat. A kvantumszámítógépek ugyanakkor képesek nagymennyiségű számítás párhuzamos elvégzésére másodpercek alatt.

- Ez a lehetőség a feldolgozás gyorsítására, valamint a nehéz és összetett problémák megoldásának a képessége kelti fel a CEO-k és CIO-k érdeklődését egy sor iparágban. Azonban a kvantum számítástechnikai modellt övező felhajtás ellenére tudatában kell lennünk annak, hogy a technológia egyes speciális problémák megoldásában hatékony, nem egy általános célú eszköz.

Valós idejű nyelvi fordítás
A Gartner szerint a valós idejű nyelvi fordítás alapvetően megváltoztathatja a kommunikációt világszerte. Az olyan eszközök, mint a fordító fülhallgatók, valamint a hangos és szöveges fordító szolgáltatások valós időben végzik a fordítást, megszüntetve a nyelvi kommunikációs akadályokat.

- Az erre a felkavaró technológiára való felkészüléshez a multi cégeknél tevékenykedő CIO-knak fel kellene szerelniük az alkalmazottakat kísérleti valós idejű fordító eszközökkel, tanácsolja Plummer.

Nanotechnológia
A nanotechnológia lényegében az eszközök minimalizálása 1-100 nanométeres méretre. Olyan megoldásokat hoz létre, amelyek működése néhány atomra és molekulára épül.

A nanotechnológiát új hatások létrehozására használják az anyagtudományokban, például öngyógyító anyagok kifejlesztésére. A gyógyszerészeti, elektronikai, biztonsági és gyártástechnológiai alkalmazások olyan kisméretű megoldások kifejlesztését eredményezik, amelyek betöltik a technológia űrt ezeken a területeken. Olyan alkalmazásokra számíthatunk a jövőben, mint például emberi szövetek létrehozása őssejtekből.

Swarm intelligencia
A swarm intelligencia a a decentralizált, önszerveződő, természetes vagy mesterséges rendszerek kollektív viselkedése. Egy swarm kisméretű számítástechnikai elemekből (fizikai egységekből vagy szoftveres ügynökökből) áll, amelyek egyszerű szabályokat követnek tevékenységük koordinálására. Ezek az elemek gyorsan és olcsón többszörözhetők. Ennek köszönhetően egy swarm mérete igény szerint növelhető vagy csökkenthető.

Ember-gép interfészek
Az ember-gép interfészek lehetővé teszik a megoldásszállítók számára innovatív, kombinált felhasználói élmények nyújtását. Mi több, jó hasznát vehetik őket a fogyatékkal élők, míg másokat szuper képességekkel ruházhatnak fel.

Például az izomaktivitást mérő szenzorokkal felszerelt elektromiográfiás viselhető eszközök révén okostelefonokat és számítógépeket használhatnak olyanok, akik erre különben nem lennének képesek.

Szoftverdisztribúciós forradalom
A Gartner szerint a szoftverbeszerzés alapvető változáson megy keresztül. A szoftverek elérhetősége, megvásárlása és frissítése egyre inkább szoftverdisztribúciós piactereken keresztül valósul meg. Egy saját piactér létrehozása vagy szállítóként való csatlakozás egy piactérhez az alkalmazások piacra vitelének egyre népszerűbb módjává válik

Okostelefon-kiiktatás
A Gartner szerint más eszközök, például virtuális személyi asszisztensek, okosórák használata alapvetően változtatja meg az okostelefonok használatának a módját.

Az okostelefonok manapság a kapcsolattartás és a médiafogyasztás kiemelt eszközei, idővel azonban egyre láthatatatlanabbá válnak, mivel a zsebekben és a táskákban maradnak, vélekedik Plummer. A felhasználók inkább a személyi asszisztens technológiákat és viselhető eszközöket használnak majd az áruházakban és közterületeken (például repülőtereken vagy stadionokban) való navigációhoz, nem pedig okostelefonjuk képernyőjére bámulva sétálgatnak az utcán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.