Hirdetés
. Hirdetés

Ezért nem figyelünk a Windows biztonsági figyelmeztetéseire

|

A nemtörődömség miatt fut a legtöbb biztonsági tevékenység a háttérben, a felhasználó tudta nélkül.

Hirdetés

A Brigham Young Egyetem és a Google által elvégzett friss kutatás szerint a számítógépet használók 90 százaléka figyelmen kívül hagyja a biztonsági figyelmeztetéseket és más riasztásokat, különösen akkor, ha éppen fontos feladatokat végez. A félbeszakítás ugyanis alacsonyabb agysejt aktivitást eredményez, állapították meg a kutatók az MRI vizsgálatok elemzése során.

A felhasználók 74 százaléka ignorálta azokat a biztonsági üzeneteket, amelyek a webböngésző ablakának bezárásakor jelentek meg, 79 százalékuk nem vett tudomást azokról a figyelmeztetésekről, amelyek videónézegetés közben zavarták meg őket, és 87 százalékuk hanyagolta az üzeneteket, ha éppen egy megerősítő kód helyes begépelésére koncentrált. 

Azt találtuk, hogy az emberi agy nem képes jól kezelni egyszerre több feladatot, mondta a kutatásban résztvevő Anthony Vance, a Brigham Young Egyetem információs rendszerekkel foglalkozó professzora. A szoftverek a fejlesztők hibája miatt tendenciózusan úgy jelenítik meg a biztonsági üzeneteket, hogy nem veszik figyelembe, hogy a felhasználó éppen mivel foglalkozik. Ezek a figyelmeztetések állandóan megszakítják a tevékenységeket, így nagy a veszélye annak, hogy az érintettek egyáltalán nem veszik figyelembe őket.

A kutatók azt állapították meg, hogy a felhasználók sokkal jobban odafigyelnek az üzenetekre, és nagyobb valószínűséggel reagálnak rájuk, ha azokat egy videó megtekintése után, egy weboldal betöltésére való várakozás közben, vagy egy webhelyről való távozást követően jelenítik meg. Ezen ismeretek birtokában a Brigham Young Egyetem kutatói szerint a Google úgy módosíthatja a Chrome böngésző működését, hogy az hatékonyabban tudja figyelmeztetni a felhasználókat a rosszindulatú weboldalak veszélyeire.

Valójában nincsen semmi meglepő a kutatás megállapításaiban, mindannyian jól tudjuk, hogy ha valaki teljesen elmerül egy tevékenységben és kizárja a külvilágot, sokszor még azt sem veszi észre, ha szólnak hozzá, vagy legalábbis elsőre fogalma sincs arról, hogy mit mondtak neki. A biztonsági figyelmeztetéseket azonban tanácsos komolyan venni, hiszen az ignorálásuk komoly problémákhoz, a számítógép megfertőződéséhez vezethet. Ha a riasztások eredményességéhez az kell, hogy olyan időpillanatban kézbesítsék őket, amikor a felhasználók valóban figyelembe fogják venni őket, akkor joggal várhatjuk el a jövőben, hogy a szoftverfejlesztők odafigyeljenek erre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.