Hirdetés
. Hirdetés

Ezért rémálom a Windows 10 frissítése

|

Teljesen természetes igény azt elvárni, hogy az operációs rendszer ne frissítse és indítsa újra magát, miközben használjuk a számítógépet.

Hirdetés

A londoni University College kutatása szerint a Windows 10 Home változatának frissítési, javítási gyakorlata rendkívül frusztráló az otthoni felhasználók számára, részben azért, mert az emberek nem ismerik jól azokat az eszközöket, amelyeket a Microsoft a rendelkezésükre bocsát a számítógépük automatikus frissítéséhez. Ráadásul maga a Windows is kevés információt nyújt a felhasználók támogatására, és a beépített eszközök nem megfelelőek, állapították meg a kutatók, akik azt ajánlják, hogy az operációs rendszerek, köztük a Windows 10, csak a felhasználók kifejezett engedélye után indíthassák újra magukat a javítások telepítése érdekében.

A kutatási jelentés ugyanakkor elismeri, hogy a Microsoft kényszerben van a javítások kiadása tekintetében, azonban a szoftvergyártó óriás frissítési gyakorlata miatt a felhasználók valamilyen mértékben elveszítik a számítógépük működése feletti ellenőrzést. Az operációs rendszer ugyanis függetlenül működik a felhasználó akaratától, nem alkalmazkodik annak tevékenységéhez. Az eredmény egy maximálisan biztonságos rendszer, amely azonban akadályozza a számítógép elsődleges feladatának megvalósítását.

Hirdetés

A kutatók végkövetkeztetése egyértelmű: a felhasználóknak több információra van szüksége a javításokkal kapcsolatban és nagyobb fokú ellenőrzésre a telepítésük során. És ami a legfontosabb, egy PC-nek sohasem szabadna újraindulnia egy frissítés telepítése miatt, miközben használatban van. Bár a felmérés során megkérdezettek értékesnek találják a frissítéseket, nhezményezik, hogy nem tájékoztatják őket arról, hogy milyen típusú frissítés telepítésére kerül sor (biztonsági vagy funkció) és hogy mennyi ideig fog tartani a folyamat.

A kutatás által megállapított hiányosságok egy részét megszünteti a Microsoft a most tavasszal esedékes April 2019 Update (19H1) változatban, amely egy ikont helyez el a tálcán, jelezve hogy frissítésre van szükség.

De ennél többre lesz szükség a felhasználók tájékoztatása érdekében. A kutatás válaszadóinak csupán 28 százaléka ismeri az aktív időszak funkciót, amely lehetővé teszi egy olyan időszak megadását, amikor semmiképpen nem akarunk frissítéseket fogadni.

Ugyanakkor a legnagyobb probléma, amit a Windowsnak orvosonia kell az, hogy a Windows 10 Pro kiadás kiterjedtebb felügyeleti eszközöket nyújt a frissítések kezeléséhez, de ez a változat több mint 30 ezer forinttal kerül többe. A Pro kiadás esetében akár 30 napig elhalasztható egy frissítés telepítése, mely szolgáltatásnak nagyon jó hasznát vehetnék a Home változatot futtatók is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.