Hirdetés
. Hirdetés

Felhő nyíltan, mégis robusztusan

|

Nagyobb megbízhatóságot és biztonságot ígér a digitális átalakításhoz és üzleti innovációhoz a SUSE Linux Enterprise 12 új SP2-es bővítőcsomagja, amelyet a disztribúció mögött álló cég múlt héten Washingtonban megtartott konferenciáján jelentett be. Decemberben érkezik az intelligens, szoftvervezérelt tárolófelügyeleti megoldás új verziója, a SUSE Enterprise Storage 4 is.

Hirdetés

Megannyi vállalat igyekszik növelni versenyképességét nyílt forráskódú technológiák alkalmazásával. Többek között bevált Linux disztribúciók közül választhatnak, amelyek egyik legismertebbike a 12-es főverziójánál tartó SUSE Linux Enterprise - ezt a szerveroperációs-rendszert a Fortune Global 100-as listáján szereplő cégek több mint kétharmada használja üzletkritikus alkalmazások futtatására fizikai, virtualizált és felhőalapú környezetekben.

A SUSE Linux Enterprise 12 Service Pack 2 bővítőcsomagja többek között a rendszer teljesítményét, megbízhatóságát és rendelkezésre állását, valamint biztonságát fokozó fejlesztéseket tartalmaz, amelyekre támaszkodva a vállalatok gyorsabban és magabiztosabban építhetnek a digitális gazdaságot meghatározó új technológiákra.

Tízszeresére nőtt például az adatcsomag-feldolgozás teljesítménye a SUSE Linux Enterprise 12 SP2-ben az Open vSwitch és a Data Plane Development Kit technológiákat ötvöző szoftvervezérelt hálózati képességek által. Rájuk építve a távközlési cégek például hatékonyabban implementálhatják a virtuális hálózatok funkcióit. A hypervisorok széles körét eddig is támogató SUSE Linux Enterprise a DPDK integrálásával gyakorlatilag teljes körű virtualizációs megoldást ad a felhőalapú és házon belüli környezetek kialakításához.

Az SAP HANA szerverfürtök továbbfejlesztett támogatásával a nyílt forráskódú operációs rendszer megkönnyíti a korábbi SAP alkalmazások migrálását a szoftvercsomag memóriaalapú adatplatformon futó újgenerációs verziójára, az S/4 HANA-ra, általában felgyorsítja az SAP alkalmazások bevezetését és az SAP HANA platform teljesítményének finomhangolását, egyúttal ellenállóbb és biztonságosabb környezetet adva mindehhez.

Integrált, az adatokat pillanatok alatt elmentő és tartalmukat megőrző NVDIMM modulokat használó rendszermemóriában futó alkalmazásokkal az operációs rendszer bővítőcsomagja csökkenti a nem tervezett leállások idejét, nagyobb teljesítményt ad az adatok írásakor és olvasásakor, újraindítást követően pedig másodperceken belül hozzáférhetővé teszi őket. Az NVDIMM képességek integrálását a SUSE Linux Enterprise Server 12 platformba olyan partnerek segítették, mint például a HPE, az Intel és a Lenovo.

Az SP2-es bővítőcsomag IBM Power Systems és OpenPOWER szervereken is megkönnyíti a nagy teljesítményű analitikai megoldások költséghatékony telepítését. Nagy memóriával konfigurált IBM Power-alapú rendszereken a szerver újraindításakor minimálisra csökkenti a memóriainicializálás idejét, és magas rendelkezésre állást biztosít a földrajzilag elosztott szerverfürtök támogatásával.

Nagyvállalati Linux platformok körében a SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2 az elsők között támogatja az ARMv8-A architektúrát, beleértve a Raspberry Pi3 használatát is. A 2-es bővítőcsomag az Intel Omni-Path architektúráját szintén támogatja nagy feldolgozási teljesítményt igénylő alkalmazásokhoz.

Könnyebbséget jelent a felhasználóknak a bővítőcsomagok átugrásának lehetősége, amellyel a korábbi frissítéseket kihagyva azonnal a SUSE Linux Enterprise Server 12 SP2-re válthatnak, az integrált SUSE Package Hub és Customer Center pedig a modulok és csomagfrissítések beszerzését teszi egyszerűbbé.

Szoftvervezérelt adattárolás CephFS-szel
Decembertől széles körben elérhető lesz a SUSE intelligens, szoftvervezérelt tárolófelügyeleti megoldásának új verziója, az Enterprise Storage 4 is, amely az adatintenzív alkalmazásokat használó, illetve szigorúan szabályozott iparágakban működő vállalatoknak szolgál technológiai újdonságokkal a méretezhetőség és a megbízhatóság szempontjából. A SUSE Enterprise Storage 4 a szintén nyílt forráskódú CephFS fájlrendszerére épül - azt elsőként viszi éles, nagyvállalati környezetbe, hogy segítse a különböző típusú adatok tömeges, mégis hatékony, a gyors innovációt előmozdító tárolását és kezelését a folyamatosan változó üzleti igényekkel összhangban.

A SUSE Enterprise Storage 4 a Ceph Jewel kiadására épül, amely a tömeges, az archivált és a nagy adat tárolásának felügyeletében egyaránt kitüntette magát. Segítségével a vállalatok például korlátlanul, mégis egyszerűen méretezhetik a tárolókat olyan kapacitásigényes alkalmazásokhoz is, mint a videóalapú megfigyelés, a CCTV, az online videóközvetítés és médialejátszás, az egészségügyi képdiagnosztika, a földrengés-előrejelzés, a géntérképezés, a CAD, az archiválás, a virtuális gépek tárolása és a biztonsági mentés. A Ceph fájlrendszerével az adattömbök, objektumok és fájlok tárolását egyetlen klaszteren belül támogatja éles alkalmazásokhoz is, amivel mind a beruházási, mind az üzemeltetési költségeket csökkenti.

Horizontálisan bővíthető tárolórendszerekben kezelik majd a vállalatok adatvagyonuk több mint 80 százalékát 2021-ben, szemben a mai 30 százalékkal - fogalmazott a Gartner szállítóértékelő elemzésében (2016 Gartner Magic Quadrant for Distributed File Systems and Object Storage), amelyben a SUSE-t a réspiaci szereplők közé sorolta.

A költségcsökkentésen túl a SUSE Enterprise Storage 4 a 64 bites ARM architektúrák támogatásával a szóba jöhető hardverek körét is kiszélesíti. Az adattömbök és objektumok replikációját több helyszín között, nagy földrajzi távolságokon keresztül is támogatja, így nagyobb védelmet ad az adatoknak és erősíti a vállalat katasztrófa-elhárító képességeit. A nyílt forráskódú Salt konfigurációmenedzsment-szoftverrel megkönnyíti a tárolófürtök összehangolt felügyeletét, míg az openATTIC tárolómenedzsment-rendszer alapjain fejlett, egyszerűen kezelhető felületet ad a felügyelethez.

Utóbbit, a nyílt forráskódú openATTIC Ceph- és tárolófelügyeleti keretrendszert a SUSE a német it-novum IT-vállalattól vásárolta meg. Első technológiai akvizíciójától a SUSE azt várja, hogy az eddiginél gyorsabban integrálhatja az openATTIC és az Enterprise Storage technológiákat, és a jövőben még egyszerűbben kezelhető, költséghatékonyabb tárolómenedzsment-megoldásokat adhat a vállalatoknak.

Programok és partnerek
Szintén Washingtonban jelentette be a SUSE, hogy kibővíti alkalmazástanúsító SUSE Ready programját. A cég partnerei mostantól a SUSE Linux Enterprise mellett a SUSE OpenStack Cloud és a SUSE Enterprise Storage szoftvereken is tesztelhetik megoldásaikat, és tanúsíthatják ügyfeleik felé, hogy azok támogatottak a SUSE platformján. A vállalatok így harmadik féltől származó, bizonyítottan kompatibilis és támogatott megoldásokból építhetik fel szoftvervezérelt infrastruktúrájukat, és nem kell attól tartaniuk, hogy valamely szállító magához láncolja őket.

A SUSE Ready öntesztelő program sajátossága, hogy nem erőltet a partnerekre egységes tesztkövetelményeket, amelyek egy-egy megoldás esetében vagy relevánsak lennének, vagy sem. SUSE Linux Enterprise Serveren egyébként eddig több mint 1500 partner tesztelte hétezernél több termékét.

Ugyancsak a konferencián tette közzé a SUSE, hogy a Fujitsuval szorosabbra fonta meglévő stratégiai együttműködését. Mindkét cég további fejlesztői, marketing- és értékesítői erőforrásokat szentel a következő generációs és hibrid felhőinfrastruktúra, valamint a ráépülő üzletkritikus alkalmazások piacra vitelének. Fontos szerep jut az együttműködésben a Fujitsu MetaArc digitális üzleti platformját alkotó analitikai, IoT- és mesterségesintelligencia-, valamint számos más technológiának, továbbá a köréjük épülő partnerkörnek. A SUSE és a Fujitsu öt stratégiai kezdeményezés és három megoldás bejelentését ígérte a közeljövőre.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.