Hirdetés
. Hirdetés

Felhőstratégiát formáló trendek

|

A felhőalapú számítástechnika sok vállalatnak segített az elmúlt években átformálni és modernizálni informatikai környezetét, szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a nyilvános, privát és hibrid felhőszolgáltatások piaca fejlődésének második szakaszába lépett.

Hirdetés

Egyre kreatívabb módon használják ki a nyilvános, privát és hibrid felhőszolgáltatások előnyeit a vállalatok informatikai vezetői. A Forrester Research kutatása szerint a vállalati döntéshozók 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szervezeténél privát felhőt hoznak létre, 32 százalékuk a nyilvános felhő mellett tette le a voksát, és a többiek is tervezik valamilyen felhőalapú technológia bevezetését még az idén. Nagyon népszerű a hibrid felhő, a válaszadók 59 százaléka tartja hatékonynak ezt a modellt. Jelentősen ösztönzi a felhő alkalmazását a számos vállalat részéről az informatikai erőforrások méretezhetősége iránt növekvő igény, mondta az amerikai CIO.com magazinnak Dave Bartoletti, a Forrester Research vezető elemzője.

Az Amazon Web Services (AWS) indította el a felhőalapú technológiák első hullámát, amikor 2006-ban megjelent a piacon alapszintű informatikai és tárolási szolgáltatásaival. Idén februári adatok szerint az AWS forgalma immár meghaladja a 14 milliárd dollárt, és jó néhány nagyvállalat, köztük a Capital One, a LiveNation és az Ancestry teljes informatikai infrastruktúrája is az Amazon felhőszolgáltatásaira épül.

- Felismertük, hogy rengeteg időnkbe, energiánkba és erőfeszítésünkbe kerül egy olyan infrastruktúra kialakítása, amely már sokkal jobb és fejlődőképesebb állapotban érhető el az Amazonnál, nyilatkozta a felhőszolgáltatások használatával kapcsolatban Rob Alexander, a Capital One informatika vezetője.

De nemcsak az AWS nyújt felhőszolgáltatásokat, más óriásvállalatok: a Microsoft, a Google és az IBM is gyors ütemben nyit meg új adatközpontokat, csábító ajánlatokkal környékezve meg a cégeket. Számos specializálódott felhőszolgáltatás is feltűnt a kínálatban, mióta az Amazon elindította a felhőszakadást. Mely trendek alakítják a felhőszolgáltatások terjedésének második hullámát?

Közösen létesített szolgáltatások
Miközben a legtöbb informatikai vezető meg akar szabadulni a saját adatközpont üzemeltetésének terheitől, és bizonytalan abban, hogy melyik szolgáltatót részesítse előnyben, sokan az Equinix, Digital Realty és mások által kínált közös létesítésű szolgáltatásokat választják, állítja Bartoletti. A közös létesítésű megoldások lehetővé teszik a CIO-k számára, hogy rendszereiket felügyelt adatközpontokba költöztessék át, ahol élvezhetik a nyilvános felhők és SaaS szolgáltatások kényelmes elérésének előnyeit. Bartoletti szerint a közös létesítésű modellben az a szép, hogy az ügyfél egy lépésre van attól, hogy nagysebességű összeköttetésen keresztül kapcsolódjon bármely nyilvános felhőszolgáltatásra, ami jelentősen megkönnyíti a többfelhős működési stratégia megvalósítását. Ugyancsak egyszerűbbé teszi a különféle felhőszolgáltatások - AWS, Azure, Google Cloud - tesztelését, még mielőtt egy vállalat elkötelezné magát valamelyik nagy szolgáltató mellett.

Felhőköltségek kordában tartása
Amennyiben több felhőszolgáltatóval szerződnek, az informatikai vezetőknek el kell merülniük a szolgáltatók bonyolult menedzselésének rejtelmeiben, holott sokan egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalatokkal ezen a területen. Megnehezíti a helyzetüket az AWS, a Microsoft és a Google, hiszen többféle árazási és használati konstrukciót kínál, amelyek között nem egyszerű eligazodni. Az AWS például egyes felhőszolgáltatásainál az elküldött üzenetek száma vagy az óránként elküldött üzenetek száma alapján számláz.

A felhőköltségek menedzselése komoly kihívást jelent, és egyre bonyolultabbá válik, vélekedik Bartoletti. A Forrester elemzője ismer olyan informatikai vezetőt, aki külön embert alkalmaz arra, hogy segítse őt a legjobb felhőkonstrukciók kiválasztásában, és a legelőnyösebb szolgáltatási szerződés megkötésében.

Idővel persze az informatikai vezetők belejönnek a felhőköltségek menedzselésébe. Bartoletti munkája során találkozott például egy olyan felhő architekttel, akinek a használat monitorozásával sikerült 300 ezer dollárt lefaragnia egy nagy szoftvercég 2,5 millió dolláros felhőszámlájából. Segítséget nyújthatnak a CIO-knak a költségek csökkentésében a piacon elérhető kiadáskezelő eszközök (Cloudability, Cloud Cruiser, Cloudyn) is.

A privát felhő hiperkonvergálása
Bartoletti szerint bár egyre több Forrester-ügyfél jelöli meg a nyilvános felhőszolgáltatások használatának egyik okaként a biztonságot, nem minden informatikai vezető vállalja a bizalmas vállalati és ügyféladatok házon kívüli tárolásának kockázatát. A nyilvános felhőszolgáltatásokhoz hasonlóan a privát felhők fejlett virtualizációt, szabványosítást, automatizálást, önkiszolgáló jellegű hozzáférést és erőforrás-figyelést igényelnek. Mindezek együttes megvalósítása hatékonyan működő rendszerben komoly feladat, és nem kevés pénzbe kerül.

A hiperkonvergens infrastruktúra (HCI) előre integrált feldolgozási, tárolási és hálózati erőforrásokat kínálva segít a gondon: lehetővé teszi a vállalatok számára a felhőalapú technológiák gyors bevezetését. A Forrester azt ajánlja a szervezeteknek, hogy privát felhő tervezésekor komolyan vegyék fontolóra a HCI-t, különösen olyan munkafolyamatoknál, amelyek gyors, automatikus felméretezést igényelnek.

Konténerek
Gyorsan terjed a konténerek használata, amelyek a fejlesztők számára lehetővé teszik a szoftverkód felügyeletét és egyszerű migrálását. Sok vállalat biztosítja konténerekkel a felhőszolgáltatások (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud) közötti hordozhatóságot, miközben megvalósítja a gyorsabb szoftverfejlesztést ígérő devops stratégiát, mondja Bartoletti. A szállítók támogatják a Dockert és más futási idejű környezeteket a CloudFoundryban, az OpenShiftben és más nyílt forráskódú platform mint szolgáltatás (PaaS-) rendszerekben.

Minden nyilvános és privát felhőplatform támogatja a konténerfejlesztést. Futtathatjuk az OpenShiftet és a CloudFoundryt a Google-on, a CloudFoundryt az AWS-en és az Azure-on.

Csakhogy az új paradigma új kihívásokkal jár együtt, a vállalatoknak a konténerek alkalmazásakor új biztonsági, monitorozási, tárolási és hálózati problémákkal kell megküzdeniük. Bartoletti szerint az első lépés a házon belüli privát PaaS és az annak alternatíváját jelentő felügyelt nyilvános felhős fejlesztési platform előnyeinek és hátrányainak feltérképezése, mert előfordulhat, hogy mindkét megoldásra szükség lesz.

Appok felhőbe migrálása
Egyes vállalatoknál újraírják az alkalmazásokat a felhőben futtatáshoz ahelyett, hogy egyszerűen feltöltenék a meglévő appokat a nyilvános felhőbe. Az optimális megoldás ugyanis az újraírás, mert ennek eredményeképpen kihasználható a felhő rugalmassága, ez a fajta migráció azonban igen költséges lehet. Bartoletti szerint megoldást jelent a problémára a felhőbe átköltöztetést felgyorsító, a művelet költségeit csökkentő migrációs eszközök alkalmazása.

A vállalati appok felhősítése
Számos vállalat költözteti céges alkalmazásait az AWS-re, ami azt jelzi, hogy az informatikai vezetők számára egyre kevésbé okoz gondot az üzletmenet szempontjából kritikus programok futtatása nyilvános felhőből. Itt van például a Dollar Shave Club és az SAP, az előbbi Spark elemzőszoftverét, az utóbbi üzleti alkalmazásait futtatja az AWS-en. Bartoletti szerint ez az irányzat mindinkább teret hódít majd, ahogy az informatikai vezetők jobban megbíznak a nyilvános felhőt szolgáltató cégekben. A felhő a legjobb hely arra, hogy a vállalatok az üzleti tevékenységük során összegyűjtött adatok elemzésével értékes összefüggéseket tárjanak fel, méghozzá a lehető leggyorsabban, teszi hozzá a Forrester elemzője.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.