Hirdetés
. Hirdetés

Felkészülés az appgazdaságra

|

Annak érdekében, hogy megfeleljenek a piac változó követelményeinek, a CIO-knak a legújabb digitális technológiák segítségével kell új bevételi forrásokat teremteniük, egyúttal kivételes felhasználói élményt nyújtaniuk ügyfeleiknek, ahogy azt a digitalizáltságban élenjáró vállalatok, például az Airbnb és a Nike is teszik.

Hirdetés

Egyre inkább az új bevételi források hajtóerejévé válik az információ, ehhez azonban olyan technológiák - mobil-, közösségi média, IoT, bigdata-analitika - alkalmazására van szükség, amelyek segítségével teljes mértékben kiszolgálhatók a vásárlók igényei, állapította meg az amerikai CIO.com magazinnak a Nutanix által támogatott tanulmánya.

Szerencsére ezzel a lehetőséggel nem csupán a technológiaközpontú startupok - például az Airbnb és az Uber - élhetnek, megfelelő hozzáállással és szemlélettel bármely vállalkozás kamatoztathatja a digitális technológiákat az új bevételi források megteremtéséhez. Jó példa erre a GE Digital és a Nike.

A Capgemini Consulting felmérése szerint a digitális orientáltságú vállalatok esetében az alkalmazottak és a fizikai eszközök 9 százalékkal több bevételt termelnek, mint a nem digitalizált társaiknál, s a digitálisan érett szervezetek 26 százaléka nyereségesebb, mint iparági riválisaik. Az Airbnb úgy ért el bérbeadásból több mint 675 millió dolláros bevételt 2015-ben, hogy nem rendelkezik ingatlanokkal, míg az Uber úgy bonyolít le naponta 2 millió dollár értékű fuvart, hogy nem rendelkezik járművekkel. A GE Digital tavaly 5 millió dolláros információval kapcsolatos bevételre tett szert, ami 2020-ra 15 milliárd dollárra duzzadhat fel az előrejelzések szerint. Azután itt van a Nike, amely azt tervezi, hogy 2020-ra bevételeinek több mint az egyharmada fitneszalkalmazásokból, közösségimédia-marketingből és online piacterekről fog származni.

Változó vezetői feladatok
Korunk CIO-ira hárul az a komoly kihívásokkal teli feladat, hogy energizálják vállalatukat: a korszerű IT-technológiák alkalmazása komoly versenyelőnyt biztosít, és jelentősen hozzájárul a bevételek növeléséhez. Az új bevételi források megteremtéséhez és az ügyfelek magas szintű kiszolgálásához azonban át kell formálniuk az IT-infrastruktúrát és felhasználóbarát digitális appokat kell kifejleszteniük.

A CIO.com felmérésében a megkérdezett informatikai vezetők 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idejének és erőfeszítéseinek legnagyobb részét a digitális átalakulással kapcsolatos tevékenységek teszik ki. Valamivel több mint a felük (51 százalékuk) azon a véleményen van, hogy az informatikai kezdeményezések összehangolása a vállalati célokkal a legfontosabb feladat az átalakulás levezénylése során. A technológia alkalmazása 58 százalékuk szerint kritikus vagy nagyon fontos az üzleti innováció megvalósítása szempontjából, ezzel összhangban 41 százalékuk tevékenykedik saját minősítése szerint üzleti stratégiai szerepkörben, és 57 százalékuk tartozik beszámolási kötelezettséggel közvetlenül a vezérigazgatónak.

Az információk bevételszerző forrássá alakításában központi szerep jut az IT-részlegeknek. A digitális transzformációt levezénylő informatikai vezetőknek a tanulmány szerint az aktuális állapot elemzése során olyan kérdésekre kell megtalálniuk a választ, hogy milyen módokon erősítheti az informatika a vállalat üzleti tevékenységét, ehhez a megfelelő technológiákat használják-e jelenleg, és ha nem, miképpen készíthetik elő a környezetet az átalakulásra? Hogyan lehet egyszerűsíteni és agilissá tenni az üzletmenetet? Miképpen lehet korszerű technológiák és új üzleti stratégia segítségével kézzelfogható eredményeket elérni?

Kellenek a korszerű appok
Nagyon sok múlik a minőségi üzleti alkalmazásokon, amelyek révén egyszerű kezelhetőség, kivételes felhasználói élmény és magas vásárlói elkötelezettség érhető el, valamint minimalizálható a leállások ideje. Ehhez felhőszerű adatközponti környezet szükséges, az elavult infrastruktúra toldozgatásával-foltozgatásával nem lehet túlszárnyalni a konkurenciát. Dheeraj Pandey, a Nutanix társalapítója és vezérigazgatója szerint a vállalatoknak az üzleti tevékenységük motorjaként funkcionáló alkalmazásokra kell összpontosítaniuk, nem pedig az azok alapjául szolgáló infrastruktúrára. A korszerű adatközpontok felhőszerű méretezhetőséget, rugalmas ellenálló képességet és agilitást kínálnak, láthatatlanná téve az infrastruktúrát a vállalatok számára, így az IT-vezetők minden erejükkel a szervezetüket átformáló innovatív megoldások kifejlesztésére fókuszálhatnak.

Mindezeket az állításokat megerősítik a különféle kutatások. Az ügyfél-lemorzsolódás 67 százaléka a szegényes, nem kielégítő felhasználói élmények miatt következik be, és a gyártók, szolgáltatók iránt nem elkötelezett vásárlók 91 százaléka elégedetlenül távozik, állapította meg a Huffington Post vásárlói tapasztalatokkal kapcsolatos tanulmánya. A megkérdezettek 74 százaléka úgy véli, hogy az infrastruktúra bonyolultsága akadályozza őket céljaik elérésében, és csupán 17 százalékuk érzi azt, hogy jelenlegi erőfeszítéseik elegendőek, mutat rá a hagyományos IT-környezetekben tapasztalható problémákra az SAP digitális átalakítással foglalkozó kutatása. A CIO.com felmérése szerint a szervezeteknek csupán a 42 százaléka képes használható információk kivonására a rendelkezésére álló adatokból. A helyzet javítása érdekében a vállalkozások a felhő- (48 százalék), az analitikai (41 százalék) és a mobiltechnológiákra (36 százalék) kívánnak a legtöbbet költeni 2016-ban.

Szoftveresen definiált megoldások
Immár nem felelnek meg a digitális gazdaság követelményeinek a hagyományos, meglévő infrastruktúrák: az üzleti alkalmazások többsége külön felügyelt és méretezett szerver-, tároló- és virtuális erőforrásokat használ. A nem integrált architektúrák növelik az adatközpontok összetettségét, lassítják az informatikai innováció ütemét, továbbá akadályozzák az új alkalmazások és szolgáltatások gyors bevezetését. Manapság elengedhetetlen a korszerű technológiák előnyeinek a kihasználása az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálásához és az új piacok létesítéséhez. Ez a felhő és a közösségi média integrálását igényli, olyan hatékony módszerek kidolgozását, amelyek kivezetik a vállalatokat a hagyományos informatikai környezetekből. Az átalakulás végrehajtásához pedig dinamikus informatikai vezetőkre van szükség, akik szoftveresen definiált megoldásokat vezetnek be a szerverektől kezdve a hálózatokon át a tárolásig. Ezek a környezetek teszik ugyanis lehetővé az erőforrások pillanatnyi igényeknek megfelelő hozzárendelését és újrakonfigurálását.

Mint azt a CIO.com elemzői megállapítják, a CIO-knak olyan egyszerűségre van szükségük, amelyet a hiperkonvergens integrált rendszerektől kapnak meg. A Gartner definíciója szerint a hiperkonvergens integrált rendszer szorosan összekapcsolt számítógépes, tárolóhálózati és tárolóhardverekből áll, amely nem igényli hagyományos SAN alkalmazását. Ez a konfiguráció lehetővé teszi a hatékony tárolás- és virtualizáció-felügyeleti funkciók, valamint a biztonsági mentés, a visszaállítás, a replikáció, a deduplikáció és a tömörítés megvalósítását a szoftverrétegen keresztül. Hatalmas előrelépést jelent ez, mivel a hagyományos technológiák bevezetése rengeteg időt igényel, és nem csupán a különféle alkotóelemek integrálása miatt: komoly nehézséget okoz a megoldást felépítő, beállító és tesztelő szakemberek felkutatása is. Manapság, a felgyorsult gazdaságban, a versenyben maradni kívánó vállalkozások nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy hónapokig várjanak az üzletmenetükhöz szükséges infrastruktúra kiépítésére. Márpedig a rendelkezésre álló információk segítségével történő gyors bevételtermelés komoly versenyelőnyt biztosít.

Mindent egybevetve a digitalizált vállalkozásoknak olyan gyorsan bevethető infrastruktúrára van szükségük, amelynek jól tervezhetők a költségei, amely zökkenőmentes hozzáférést biztosít a korszerű alkalmazások által igényelt erőforrásokhoz. Amely lehetővé teszi a szervezeteknek, hogy kicsiben kezdjék, majd az igények növekedésével rugalmasan növekedhessenek. A hiperkonvergens integrált rendszerek biztosítják mindezek megvalósítását moduláris berendezéseken alapuló, tetszés szerint bővíthető scale-out infrastruktúrájukkal, amelyben egyszerűen összekapcsolhatók a különféle alkotóelemek. A vállalatoknak pedig csak azt kell megvásárolniuk, amire éppen szükségük van.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.