Hirdetés
. Hirdetés

Félreértések eloszlatása az agilis módszertannal kapcsolatban

|

Megnyerte az első csatákat az agilis módszertan, néhány tévhit azonban még igencsak hátráltatja alkalmazását.

Hirdetés

Manapság az informatikai vezetőknek már tájékozottaknak kellene lenniük az agilis módszertan előnyeivel kapcsolatban, ám még mindig tartja magát körükben néhány olyan tévhit, amely megakadályozza, hogy jobb eredményeket érjenek el e korszerű fejlesztési megközelítéssel. Sharon Florentine, a CIO.com munkatársa iparági szakértőket kérdezett meg arról, melyek a módszertan további terjedésének és alkalmazásának útjában álló leggyakoribb félreértések.

Hirdetés

Tehetséggondozás
Sok CIO számára okoz komoly nehézséget az agilis módszertan és a hatékony tehetséggondozás közötti összefüggés megértése, állítja Dave West, a Scrum.org terméktulajdonosa. Az agilis fejlesztés több a munkafolyamatok definiálására alkotott folyamat- és előírás-gyűjteménynél; sikeres alkalmazásához agilis fejlesztési tapasztalatokkal rendelkező szakemberek felvételénél többre van szükség.

Noha szinte minden szervezet azt vallja, hogy az emberek képezik a legfontosabb értéküket, West szerint sok helyen nem tartják magukat ehhez az elvhez. Megfelelő vállalati struktúrát és kultúrát kell felépíteni az oktatás, az előrelépés, a folyamatos fejlődés és a visszacsatolás támogatására, továbbá a tehetséggondozási stratégiának is agilisnak kell lennie, és többféle tényezőre kell kiterjednie.

Számos informatikai vezető nem invesztál eleget az agilis fejlesztési szempontokra kiterjedő tehetségkutató és -megtartó stratégia kidolgozásába. Márpedig invesztálni kell az olyan munkavállalókba, akik képesek hatékony csapatmunkára. Az agilis módszertan ugyanis nem csupán folyamatokról és keretrendszerekről szól, hanem agilisan tevékenykedő alkalmazottakról is. Vagyis a módszertan sikeres alkalmazásához feltétlenül szükség van kiváló képességű munkavállalókra.

Költségvetési zavarok
John Doucette, a Magenic szoftverfejlesztő cég tanácsadási részlegének alelnöke a Premier CIO Forum rendezvényen moderált panelbeszélgetést, ahol egy résztvevő azt kérdezte tőle, miképpen tudta hozzáigazítani vállalata költségvetését az agilis fejlesztés követelményeihez. Mint kiderült, a hallgatóság nagy részének számára egyelőre megoldhatatlannak bizonyult ez a feladat.

A szakember szerint nem lehet sikeres az olyan agilis transzformáció, amely nem veszi figyelembe a szervezet valamennyi szempontját. A teljes fejlesztési életciklust felgyorsító agilis fejlesztési megközelítést a tőke rovására kell megvalósítani, nem pedig a működési költségvetésből. Örvendetes tény, hogy sokan térnek át az agilis módszertanra, azonban sokan küzdenek költségvetési problémákkal, mivel a megvalósítást úgy finanszírozzák, mint egy vízesés projektet. A folyamatok tényleges felgyorsításához teljes mértékben át kell térniük az agilis megközelítésre.

Szervezeti ellenállás
Manny Gonzalez, a Scrum Alliance vezérigazgatója rengeteg ilyesmit tapasztal munkája során. Amikor egy Fortune 500-as nagyvállalat CIO-ja elolvas egy cikket a Scrumról vagy az agilis módszertanról, általában nagyon jó elképzelésnek tartja. Azt mondja beosztottjainak, ezt megcsináljuk mi is, szóljunk a trénerünknek vagy coachunknak, hogy irányítsa és hajtsa végre a transzformációt. Csakhogy ez nem megy, mert ha a kezdeményezés felülről indul anélkül, hogy konzultáltak volna az érintettekkel, egészen biztosan falakba fog ütközni a módszertan bevezetése, és persze a szakismeret is hiányzik majd az átalakuláshoz.

Az ellenállás egyrészt abból fakad, hogy az alkalmazottak nem értik, miért kellene a vállalatnál új elveket és gyakorlatokat bevezetni, másrészt abból, hogy nincsenek tisztában az agilis módszertan és a Scrum fontosságával. További aggályok származnak abból is, hogy félnek a változásoktól és a feleslegessé válástól. Vajon, ha a vállalat áttér az agilis megközelítésre, amelyre az önszerveződő csapatok, a nagyobb függetlenség és a lapos szervezeti struktúra jellemző, szükség lesz-e menedzserekre és vezetőkre - teszik fel maguknak a kérdést.

Aggódni kezdenek amiatt, hogy a transzformáció milyen hatással lesz pozíciójukra és feladataikra; azon fognak rágódni, néha csak tudat alatt, hogy hamarosan lapátra kerülhetnek, hiszen a csapatok saját magukat menedzselik majd, vezetőre talán nem is lesz szükség - fut át agyukon a rémisztő gondolat.

Ilyenkor a coach vagy a Scrum master sokat segíthet a kételyek eloszlatásában. Az agilis fejlesztés és a Scrum területén azok a szervezetek a leginkább sikeresek, amelyek megfelelő tájékoztatással képesek kezelni és csökkenteni a munkavállalók és vezetők félelmeit.

Nehéz az átállás
Gyakori tévhit, hogy az agilis módszertan és a Scrum bevezetése és alkalmazása egyszerű feladat, valójában azonban nem az, hangsúlyozza West. - Az Agilis Kiáltványban megfogalmazott elvek világosak és érthetőek, de nehezen integrálhatóak. Teljesen más gondolkodásmódot igényel az egész szervezet részéről a legalsó szintektől a legfelsőkig, a vezetőktől a fejlesztőkig. Olyan megközelítést kell magukévá tenniük, amely hatással van a karrierjükre, a munkájukra és a vállalatnál betöltött szerepükre, teszi hozzá a szakember.

Nem elég egyszerűen tanfolyamra küldeni néhány embert, és megszereztetni velük a képesítést, vagy felvenni egy coachot, illetve trénert a transzformáció levezénylésére. Az átállást a gondolkodásmód gyökeres átalakításával kell kezdeni, a hagyományos vízesés fejlesztési módozatról át kell térni az együttműködés és iteráció teljesen más módszerére.

- Az, hogy néhány alkalmazott elvégez egy tanfolyamot, még nem jelenti, hogy az egész szervezet egy csapásra hatékonyabbá válik. Hosszabb időt vesz igénybe az agilis módszertan és a Scrum elveinek és folyamatainak alaposabb megértése, hatékony alkalmazása a szervezetnél, és a teljes körű gyakorlat megszerzése, összegez West.

Van jövője az agilis módszertannak
Bár egyesek számára úgy tűnik, a vezető szervezetek szakítanak az agilis megközelítéssel más módszertanok, például a DevOps kedvéért, ez koránt sincs így, állítja West. Az agilis módszer eléggé érett már ahhoz, hogy hatása túlmutasson az IT-részlegeken és a szoftverfejlesztő csapatokon. Már nem csupán a CIO-k hatáskörébe tartozik, és nem csupán a szoftverfejlesztést érinti. Manapság teljes szervezetek válnak egyre agilsabbá. Persze az is igaz West szerint, hogy a szoftverek egyre nagyobb szerepet kapnak a legtöbb vállalatnál, kis túlzással manapság minden szervezet IT-cég, így a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos problémák minden vállalkozást érintenek.

Emiatt a CIO-knak nem csupán máshogy kell gondolniuk az agilis folyamatokra, előírásokra és gyakorlatokra, hanem gyökeresen meg kell változtatniuk az ezekkel kapcsolatos kommunikációt is, különösen a felsővezetés többi tagjával folytatott párbeszédet, hangsúlyozza a szakember. Az agilis módszertan ugyanis elérte a menedzsment legmagasabb szintjeit, így immár a vezérigazgatónak is foglalkoznia kell vele. A CIO-k feladata lett, hogy megfelelően prezentálják a szervezet számára az agilis módszertan előnyeit, és megszüntessék az informatikai részleg és az üzleti egységek között lévő technológiai szakadékot. Olyan témákról kell beszélniük, mint a gyors visszacsatolás, a dizájngondolkodás, az ügyfélkapcsolatok hatékony kezelése és a teljes vállalat átszervezése az agilis módszertan bevezetése érdekében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.