Hirdetés
. Hirdetés

Feltörekvő technológiák alkalmazása

|

A feltörekvő technológiák olyan befektetéseket jelentenek az innovatív vállalatok számára, amelyeknek komoly hatásuk lehet a szervezet jövőbeli eredményességére.

Hirdetés

Informatikai vezetők számoltak be a CIO.com magazinnak arról, hogy alkalmazhatóság szempontjából miként értékelik vállalatuknál a bevezetésre érdemesnek tűnő új technológiák előnyeit.

Előrejelzett hatás
Kevin Neifert, a Raytheon CIO-ja szerint a felkészült informatikai részlegek jól tudják, hogy egy feltörekvő technológia három módon lehet üzleti érték forrása: segíthet növelni a bevételeket, javíthatja a profitabilitást és/vagy csökkentheti a vállalatot érintő egyes kockázatokat. Neifert csapata szakmai tapasztalata alapján kutatja fel azokat a technológiákat, amelyekben van üzleti potenciál. Mihelyt egyértelművé válnak az előnyök, demonstrálják az üzleti vezetés számára a vizsgált technológia egy vagy több olyan pozitív hatását, amely hozzájárulhat az eredményesség javulásához.

Alapérték az innováció
Sanjay Shringarpure, az E. & J. Gallo Winery főinformatikusa hangsúlyozza: az innováció egyike a vállalat hat alapértékének, vagyis az informatikusok munkájának szerves részét képzi a hagyományos módszereket helyettesítő, hatékonyabb munkavégzést lehetővé tevő innovációk felkutatása. Ennek keretében folyamatosan értékelik a feltörekvő technológiákat és alkalmazhatóságukat.

Shringarpure véleménye szerint az új technológiák számos területen szolgáltathatnak értéket a számukra. Ezek közül három emelkedik ki: új növekedési csatornák létrehozása, a versenyelőny biztosítása a riválisokkal szemben és a tehetséges munkavállalók vállalathoz vonzása. Tudatában vannak, hogy az ügyfelek viselkedése és igényei folyamatosan változnak. Abban hisznek, hogy a feltörekvő technológiák révén a korábbiaknál értelmesebb és vonzóbb módokon szolgálhatják ki a vásárlóikat.

Ugyancsak jó hasznát veszik az innovatív technológiáknak a versenyképesség növelésében a borkészítéstől kezdve egészen a termékértékesítésig. Végezetül, ahogy a Gallo Winery növekszik, az új technológiák alkalmazása fontos szerepet játszik abban, hogy a munkavállalók új generációja miképpen tekint a vállalatra, mint munkaadóra. Folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy alkalmazottaik rendelkezésére bocsássák mindazokat az eszközöket, amelyekkel eredményesen végezhetik munkájukat.

Összhangban az üzleti stratégiával
Alan Stukalsky, a Randstad North America digitális vezetője szerint napjainkban minden korábbinál fontosabb új módszereket találni az innováció ösztönzésére és az értékteremtésre. A digitális átalakulás elősegítése és az üzleti folyamatok hatékonyságának fokozása érdekében a Randstad komolyan invesztál a feltörekvő technológiákba. A Randstad Innovation Fund alapítványon keresztül partneri kapcsolatot alakított ki startup cégekkel (Brazen, Crunchr, Checkster és HackerRank) a HR-iparág innovációjának ösztönzésére.

A befektetés előtt meggyőződnek arról, hogy a bevezetésre kiszemelt eszközök és technológiák összhangban vannak-e üzleti stratégiájukkal, hatékonyabbá teszik-e a toborzási folyamatot, és milyen a megtérülésük. Technológiai képességeik kiterjesztése érdekében folyamatosan figyelik a HR-iparágban tevékenykedő, nagy növekedési potenciálú, online platformmal rendelkező, bigdataelemzést végző cégeket. Befektetési döntéseiket annak alapján hozzák meg, hogy az invesztíció illeszkedik-e stratégiájukba, kultúrájukba, továbbá pénzügyi szempontból kifizetődő-e.

Másik kezdeményezésük, a Randstad-féle Digital Factory a legjobb belső és külső megoldások felkutatásával, valamint új koncepciók kifejlesztésével és globális bevezetésével foglalkozik. Ezen túlmenően megosztott IT-szolgáltatási központot hoztak létre a költséghatékonyság javítása, az agilitás növelése és a piacra kerülés idejének csökkentése céljából.

Versengő fejlesztőcsapatok
John Hill, a Carhartt informatikai vezetője szerint nagy kihívás annak megállapítása, hogy a feltörekvő technológiák alkalmazhatóak-e egy adott üzleti probléma megoldására. Negyedévente tartanak fejlesztői összejöveteleket hat-nyolc csapat részvételével, amelyek bemutatják az általuk kidolgozott megoldásokat. Először mindegyik csapat ismerteti a leküzdendő problémát, majd az ennek megoldására kifejlesztett technológia prototípusát. Az esemény végén egy vagy két győztest hirdetnek.

Ez a program lehetővé teszi az új technológiákban rejlő lehetőségek felkutatását, amelyek azonosítására nem kerülhetne sor hagyományos, felülről kezdeményezett fejlesztési modellben. A megoldások kifejlesztését az üzleti problémákat, az ügyfelek igényeit legjobban ismerő munkatársak kezdeményezik, nem a felsővezetői csapat. A fejlesztői összejövetelek során a nyerő megoldások kiválasztásán túlmenően egy sor új ötlet is megfogalmazódik, az utolsó két meeting során például összesen hat olyan különböző megoldás született a Carharttnál, amelyet bevezetésre érdemesnek találtak a résztvevők.

Cél a végzősök arányának a növelése
Berhanu Tadesse, a California State University információtechnológiai részlegének alelnöke elkötelezett az iránt, hogy az oktatás és tanulás hatékonyságának növelése érdekében a legkorszerűbb technológiai megoldásokat kínálja a felsőoktatási intézmény számára. Ugyancsak igyekeznek innovatív eszközökkel vonzóvá tenni az egyetemet az új hallgatók számára. Az intézményi és az informatikai stratégiával összhangban olyan technológiai megoldások kifejlesztésére törekednek, amelyek növelik a végzősök arányát.

A kampuszban bevezették a Watson Developer Cloudot és más Bluemix szolgáltatásokat. Az IBM Watson segítségével létrehozták az iTuffy nevű chatbotot, amely természetes nyelven válaszolja meg az általános jellegű kérdéseket. A hallgatók okostelefonjukon kommunikálnak a nap 24 órájában elérhető chatbottal.

A Bluemix szolgáltatások naplófájljait rendszeresen áttekintik, és értékelik a természetes nyelvű kérdések felismerési hatékonyságának javítása érdekében. Ennek révén jobban megismerik, hogy a hallgatók milyen információkra kíváncsiak a leginkább, és ezeket azonnal integrálni tudják a chatbotba.

Értékelő keretrendszer
Ken Piddington, az MRE Consulting informatikai vezetője szerint bármely feltörekvő technológia potenciális üzleti értékeinek konzisztens és objektív feltérképezéséhez megbízható és reprodukálható keretrendszerre van szükség. Az általuk használt keretrendszer két részből tevődik össze: az első az alapokat tartalmazza, a második az üzleti eredményességgel foglalkozik.

Az alapokhoz tartozik a kockázati tolerancia, a filozófia/stratégia és a szállító értékelését végző módszer. Nagyon fontos meghatározni, hogy a szervezet milyen mértékben képes elviselni a potenciális kockázatokat. Ugyancsak lényeges, hogy legyen a vállalatnak a feltörekvő technológiákra vonatkozó stratégiája és filozófiája (innovátor, első alkalmazó, gyors követő, kései alkalmazó). A szállítók kezelésével foglalkozó folyamatoknak pedig tartalmazniuk kell egy módszert a gyártók értékelésére és minősítésére.

A keretrendszer második fele az üzleti eredményességet vizsgálja. Ide tartoznak a rövid- és hosszú távú potenciális üzleti hatások, az üzleti relevancia és a technológia életképességének vizsgálata, a trendelemzés, az üzleti szcenárió vizualizálása, valamint a hagyományos költség-haszon elemzés. Ez a része a keretrendszernek azt határozza meg, hogy a vizsgált technológia megfelelő értéket szolgáltat-e a vállalatnak. Piddington szerint e keretrendszer használatával lehetővé válik az új technológiák objektív és konzisztens értékelése az üzleti eredményesség és a kockázatok figyelembevételével.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.