Hirdetés
. Hirdetés

Földindulás a Google-nél: egy átalakulás háttere

|

A Google az Alphabet nevű anyavállalat leánycégeként működik tovább annak érdekében, hogy az internetes óriás tevékenysége hatékonyabbá váljon.

Hirdetés

Larry Page alapító lesz az Alphabet vezérigazgatója, elnöke pedig a társalapító Sergey Brin. Sundar Pichai, a korábban az Androidért, a Chrome böngészőért és a Google appokért felelős alelnök veszi át a Google irányítását vezérigazgatói pozícióban. Az Alphabet egy sor céget fog össze, melyek közül a legnagyobb a Google. Az előbbiek között megtalálható az öregedés elleni szereket kutató Calico biotechnológiai vállalat, a Life Sciences egészségügyi cég, a Fiber nagysebességű internetszolgáltató, az online alapú, okos háztartási berendezéseket gyártó Nest cég, a Google Ventures és a Google Capital befektetési egység, valamint a vezető nélküli gépjárművek, a drónalapú szállítás és más projektek kifejlesztésére szakosodott Google X. A Google helyébe nyíltpiaci forgalomban lévő gazdálkodó egységként az Alphabet lép, és az összes Google-értékpapír automatikusan ugyanannyi, ugyanolyan jogosultságú Alphabet-részvénnyé alakul át. A cég szerint az új működési struktúra számos projekt számára nagyobb függetlenséget, kockázatvállalási szabadságot és nagyobb pénzügyi átláthatóságot biztosít. A Google nyeresége az elmúlt három hónapban 4,3 milliárd dollár volt, a cég készpénztartaléka pedig 61 milliárd dollárt tesz ki.

Hirdetés

A változások eredményeképpen a fő Google üzletág karcsúsodik, és immár csak a keresést, a hirdetési, térkép és app fejlesztő részleget, valamint a YouTube-ot és az Androidot foglalja magában. A többi üzletág külön irányítás alá kerül az Alphabet védőszárnyai alatt. Larry Page az átalakítással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy új üzleti modelljük lényege egy erős vezérigazgató minden leányvállalat élén, Sergey és ő pedig minden segítséget megad nekik. Elmondta azt is, az Alphabet (ábécé) nevet azért találták vonzónak, mert a betűkből áll össze a nyelv, és a nyelv képezi a Google keresési indexelésének alapját.


A Google korábban nem bontotta szét egyes üzletágai pénzügyi eredményeit, így például nem tudhattuk meg, hogy miképpen viszonyulnak egymáshoz a mobil eszközökön és az aztali gépeken elért hirdetési bevételek. Elemzők egyelőre szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az átalakulás eredményeképpen átláthatóbbá válik-e majd az egyes üzletágak tevékenysége.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.