Hirdetés
. Hirdetés

Gartner - elmozdulás a digitális átalakulástól a társadalmi átalakulás felé

|

A digitális átalakulástól a társadalmi átalakulás felé való elmozdulás megköveteli, hogy az igazgatótanácsok képesek legyenek megfelelni a vállalati magatartással szemben támasztott új elvárásoknak.

Hirdetés

A Gartner 2021 februárjában 83 általános tanácsadó (GC) körében végzett felméréséből kiderült, hogy a vállalatirányítással és az igazgatótanácsok vezetésével kapcsolatos legfontosabb céljaik a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati (ESG) kérdésekkel kapcsolatosak, a második leggyakoribb választás az igazgatótanácsi oktatás volt, amelyet az igazgatótanácsi képzés követett.

"A GC gyakran a különböző vállalati érdekeltek hangja az igazgatótanácsban. Az ESG azért került a listájuk élére, mert a különböző érdekcsoportok fokozott elvárásokat támasztanak a vállalati magatartással szemben, és az ESG valóban a különböző érdekcsoportok elvárásainak figyelembevételére szolgáló folyamattá vált" - mondta Drew Tanenbaum, a Gartner jogi és megfelelési gyakorlatának tanácsadói igazgatója.

A Gartner előrejelzése szerint a szervezeteket érő átalakulás következő hulláma társadalmi fókuszú lesz, ami azt jelenti, hogy a jövőben a hosszútávú értékteremtéshez a vállalatoknak a társadalomra kell összpontosítaniuk. Ezt számos átfogó geopolitikai téma és az érdekelt felek elvárásai mozgatják olyan dolgok körül, mint a sokszínűség, a méltányosság és befogadás, valamint a fenntarthatóság.

Hirdetés

"A legtöbb szervezet tesz valamilyen kísérletet az ESG stratégiai hatásának értékelésére. De jóval kevesebben lépnek a következő szintre azzal, hogy egyértelmű ESG-vel kapcsolatos működési célokat tűznek ki, vagy más módon beágyazzák az ESG-t a vállalati döntéshozatalba" - mondta Tanenbaum.

Míg a GC-k általában sikeresek abban, hogy új információkat juttassanak el az igazgatótanácshoz, saját bevallásuk szerint kevésbé hatékonyak a cselekvés ösztönzésében. A szervezeti átalakulás társadalmi fókuszúvá válásával azonban az igazgatótanácsnak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az igazgatók birtokában legyenek e váltás felügyeletéhez szükséges készségeknek, ismereteknek, tapasztalatoknak és folyamatoknak. A GC gyakran a legmegfelelőbb vezető a segítségnyújtásra.

Az igazgatótanácsi oktatás és az igazgatói képzés volt a második, illetve a harmadik leggyakoribb prioritás a GC számára. Ez azt tükrözi, hogy a GC-k úgy érzik, az igazgatótanácsukból hiányoznak azok a készségek, amelyekkel a szervezetük jelenlegi környezetében a legjobban eligazodhatnának. "Ez egy intuitív megoldás a problémára: több vagy más készségekre van szükségünk, képezzük magunkat. De valójában a GC-nek és az igazgatótanácsnak általában a készségbeli hiányosságokat inkább egy nagyobb életciklus-problémának kell tekintenie, mint pusztán a képzés hiányának" - fejtette ki Tanenbaum.

Az igazgatótanácsi értékelések jelenlegi formájukban gyakran nem mérik fel az egyes igazgatósági tagok képességeit, így nehéz pontosan meghatározni, hol vannak a legnagyobb hiányosságok. Ezt képzéssel nehéz orvosolni, mivel a szervezetek több mint felénél nem írják elő az éves igazgatói képzéseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.