Hirdetés
. Hirdetés

Hat trend az MI és az intelligens automatizálás területén

|

A piaci bevezetése elérte a kritikus tömeget.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia és az intelligens automatizálás egyre nagyobb lendületet kap. E technológiák fokozott elterjedésének fő hajtóereje az, hogy számos területen hozzájárulnak az üzleti értékhez, versenyelőnyként, termelékenységnövelőként, hatékonyságnövelőként és előrejelző motorként. Az Omdia elemzése szerint ez a hat trend 2023-ban és azután mértékadó lesz.

1. Operacionalizáló MI

A mesterséges intelligencia piaci bevezetése elérte a kritikus tömeget, a telepítések száma valószínűleg megduplázódik a következő két-három évben. De ezeknek a korai többségi vásárlóknak még számos belső kihívással kell megküzdeniük a mesterséges intelligencia sikeres átvételéhez és méretezéséhez, beleértve a költségvetést, az ismereteket, a szervezeti struktúrát, a KPI-ket, a fenntarthatóságot, a kockázat- és életciklus-kezelést stb.

A technológiai gyártók megoldásokat dolgoznak ki az MI felelősségére (adatvédelem, átláthatóság, elfogultság stb.), megismételhetőségre, szállításra és irányításra. A legjobb gyakorlatok a korai alkalmazóktól is megjelennek. Ezenkívül az olyan új fogyasztási modellek, mint a mesterséges intelligencia szolgáltatásként, az előre elkészített mesterséges intelligencia és a beágyazott mesterséges intelligencia, nemcsak a mesterséges intelligencia működését segítik elő, hanem gyorsan és széles körben teszik ezt az egész üzletágban.

Hirdetés

2. A demokratizálódás előrevetíti a mesterséges intelligencia elterjedését

A mesterséges intelligencia és a fejlett analitika iránti nagy kereslet a vállalaton belül jelentős technológiai szakadékot tárt fel, amelyet valószínűleg soha nem lehet betölteni pusztán emberi tehetséggel. A vállalatok azonban kezdenek megoldásokat találni arra, hogy a mesterséges intelligencia demokratizálására összpontosító, gyorsan fejlődő technológiák és gyakorlatok révén áthidalják ezt a szakadékot.

Új, mesterséges intelligencia által vezérelt automatizált munkafolyamatok és az alacsony/kód nélküli MI-fejlesztőeszközök, valamint a nagyszabású előre betanított MI-modellek, a beágyazott mesterségesintelligencia-alkalmazások, és a szilíciumig, végpontokig terjedő szoftveres mesterségesintelligencia-megoldások is megjelennek. A mesterséges intelligencia egy könnyebben felhasználható vállalati erőforrássá válik, amely sokkal kevesebb speciális készséget kíván.

3. Adatfelvétel a középpontban

Ahogy bővül az adatmennyiség és a sokféleség, és ahogy szabadabban mozognak a helyszíni számítóközpontokban, a felhőben és a multifelhőben, új módok jelennek meg az adatok kezelésére és cseréjére.

Az "adatközpontú MI" módszertan egyre inkább azt jelenti, hogy az adatkészleteket, szoftvereket, rendszereket és félvezetőket együtt fejlesztik az óriási adatkészletek fenntarthatósági és irányítási problémáira válaszul.

A metaadattárak (adatkatalógusok), az adatszövetek (az adatok API-szolgáltatásként) és az adatcserék/piacterek kerülnek a középpontba, segítve a vállalatokat az adatsilók, a törékeny adatfolyamok és az egyenetlen biztonsági/adatvédelmi irányelvek felszámolásában. Mindez a meglévő infrastrukturális beruházások megzavarása nélkül történhet meg.

4. MI-processzorrobbanás

A legmodernebb mesterséges intelligencia számítási igényei átalakítják a félvezetőpiacot. A CPU-ról a GPU-ra való áttérés után az iparág a dedikált MI-gyorsítás felé, a kereskedőtől az egyedi szilícium felé tolódik el, az úgynevezett Makimoto-hullámátmenetben.

Valószínűleg 2023-2024-től az x86-os ökoszisztéma utoléri a vezető pozícióban lévő Apple-t, mivel az MI-gyorsítás a CPU szabványos funkciójává válik, miközben a testreszabás magából az ökoszisztémából vonja ki az értéket.

5. MI kontra világ, azaz MI a reziliencia korában

A makrotársadalmi és gazdasági trendek az elmúlt 40 évben nem tapasztalt módon befolyásolják a piaci fejlődés minden fajtáját. Az olyan problémák, mint az ellátási lánc, a globális infláció, a háborúk, a növekvő globális hatalmi súrlódás, az éghajlatváltozás és a pandémia munkaerőre gyakorolt ​​hatása, 2023-ban és azután is meghatározzák az MI-technológiai piacok minden aspektusát. Kérdés, hogyan fog a mesterséges intelligencia ökoszisztémája eligazodni ezeken a kockázatokon, és hogyan segíti a vállalatokat a mesterséges intelligencia használatában?

6. Az MI felnő, és megtanulja az elszámoltathatóságot, azaz megjelenik a felelős MI

A mesterséges intelligencia általánossá válásával, annak sötét oldala egyre egyértelműbb és aggasztóbb: problémahalmaz az elfogultságtól és a diszkriminációtól a mély hamisításokig és az egyszerű bökkenőig terjed. Az üzleti vezetők és a kormányok mind felismerték, hogy az egyetlen módja, hogy fenntartható és méltányos előnyöket szerezzenek, ha felelősségteljesen dolgoznak az MI-vel.

Globálisan ez előírások, szabványok követését, auditokat és tanúsítványokat jelent. Az MI-t alkalmazó vállalkozásokon belül pedig aktív kormányzás valósul meg. Bevált gyakorlatok és eszközök jelennek meg az etikus mesterségesintelligencia-használat, a megmagyarázhatóság, a biztosíték és a proaktív közzététel támogatására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.